Navele spaţiale solare – o nouă tehnologie testată de NASA şi aplicată începând cu anul 2022

duminică, iulie 18, 2021 14:01

Nava solaraNASA spune că intenționează să testeze noi tehnologii de navigație solară în spațiu până la mijlocul anului viitor, 2022.

Sistemul Advanced Composite Solar Sail (ACS3) al NASA va lansa o vela solară de dimensiunea unui apartament pe orbita Pământului la mijlocul anului 2022. Misiunea va folosi tehnologiile asociate cu pânzele solare.

Astfel de pânze au mai fost folosite în spațiu, cel mai recent în misiunea LightSail 2 a Planetary Society’s, care a petrecut peste doi ani pe orbită. „La fel cum o barcă cu pânze este purtată de vânt, pânzele solare utilizează lumina solară pentru propulsie, eliminând necesitatea propulsorului de rachetă convențional”, au declarat oficialii NASA .

Datele colectate de noua misiune vor ajuta la proiectarea viitoarelor sisteme, la scară mai mare, care pot fi utilizate pentru căutarea asteroizilor, monitorizarea activității Soarelui sau alimentarea sistemelor de comunicații ale astronauților în spațiu.

ACS3 se află într-o continuă modernizare, începând cu anul 2018, iar în 2020, NASA a selectat NanoAvionics pentru a construi noul sistem; valoarea contractului nu a fost dezvăluită. NanoAvionics este o companie derivată dintr-un grup de la Universitatea Vilnius care a construit un satelit, LituanicaSAT-1, care a transmis primul mesaj lituanian din spațiu în 2014.

Noua misiune va însemna desfășurarea unei vele solare „cu braț compozit”, dintr-un material ușor și durabil. Vela pătrată complet desfășurată va fi susținută de patru brațe și se întinde pe aproximativ 9 metri pe fiecare parte.

În timp ce vela solară ACS3 este relativ mică, NASA a spus că aceeași tehnologie a brațului compozit ar putea susține vele care au aproximativ dimensiunea unui teren de baschet. Din acest motiv, tehnologia brațului compozit va fi punctul central al misiunii.

Brațele compozite desfășurate provin dintr-un proiect de la Centrul de Cercetare Langley al NASA, care studiază modul de desfășurare a unor sisteme mari, inclusiv pânze solare, pe sateliți mici. NASA a spus că brațele sunt fabricate dintr-un material polimeric care este întărit cu fibră de carbon, făcând brațele cu 75% mai ușoare decât cele metalice standard și mult mai puțin vulnerabile la deformarea provocată de căldură. Misiunea din 2022 va fi prima în care brațele compozite, sistemele de ambalare a velelor și de desfășurare vor fi utilizate pe orbită.

„Acest material compozit poate fi rulat pentru o depozitare compactă, dar rămâne puternic și ușor atunci când este derulat”, au declarat oficialii NASA. Sistemul de derulare va include un „sistem inovator de extragere a brațului ”, care ar trebui să reducă la minimum riscul de blocare.

În timp ce tehnologia navelor solare este la început, beneficiile potențiale includ o durată mai lungă de viață a misiunii, deoarece atât sistemele de propulsie chimică, cât și cea electrică sunt limitate de cantitatea de combustibil disponibilă. Managerii de misiune vor analiza, de asemenea, cât de bine funcționează componentele navei solare, în timp nava îşi schimbă orbita.

Toate aceste noi tehnologii pot facilita viitoarele misiuni spaţiale cu echipaj uman.

Via space.com.

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu