O ciumă salutară

miercuri, octombrie 24, 2018 15:39
Posted in category Istorie

Epoca fanariotaDupă pacea de la Şiştov – actul care dădea întâlnire celor trei imperii pe teritoriile noastre – în Valahia domnea haosul. Această domnie nu era însă pe placul sultanului, care-l numi imediat pe noul domn, Mihai Sutzu. Mihai era un fanariot recidivist la Bucureşti, care, în mandatul anterior, mersese poporului la suflet. Dar, să nu uităm, pe atunci sufletul poporului era simplu, de la ţară, şi deci uşor de impresionat. Practic, o oarecare cumpătare în jefuirea ţării îi scosese domnului faima de generos. Cruzimea sa rezonabilă crease o imagine greu de şters de pe nervii atât de zdruncinaţi ai plebei.

Şi de data asta Sutzu îşi lasă să lâncezească reflexele de prădător. Lăcomia nativă a regnului său din Fanar trândăveşte nepermis şi, în consecinţă, cele şapte piei tradiţionale, indicatorul jecmănirii autentice, zac în continuare pe spinarea plebei. Slab împovărată, prostimea îl adoră. Poarta otomană, într-un mesaj neverosimil şi confuz, îl felicită. Ba chiar boierii, încurcaţi şi ei de succesele populiste ale domnului, i se alătură în toate moderaţiile. Ce mai, în anul acela şi ceva, în care Mihai Sutzu a picotit paşnic pe tronul de la Bucureşti, Ţara Românească şi-a trăit luna de miere. Şi dacă n-ar fi avut noroc cu ciuma din 1792 care, modificând masiv recensământul populaţiei, a mai recuperat din prestigiu, domnia acestui fanariot bizar ar fi fost o adevărată ruşine. (“Academia Caţavencu”, nr. 543/2002)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

6 Responses to “O ciumă salutară”

  1. Rătăcirile pirotehnice ale lui Pasvan Oglu | A șaptea dimensiune says:

    noiembrie 21st, 2018 at 21:53

    […] O ciumă salutară […]

  2. Despre importanţa greu de evaluat a pasvangiilor şi cârjaliilor | A șaptea dimensiune says:

    noiembrie 25th, 2018 at 12:51

    […] O ciumă salutară […]

  3. Arta calamităţii | A șaptea dimensiune says:

    noiembrie 29th, 2018 at 21:38

    […] O ciumă salutară […]

  4. Pentru unii humă, pentru alţii ciumă | A șaptea dimensiune says:

    decembrie 24th, 2018 at 18:57

    […] O ciumă salutară […]

  5. Privind înapoi cu mândrie | A șaptea dimensiune says:

    aprilie 29th, 2019 at 7:21

    […] O ciumă salutară […]

  6. Management domnesc de la distanţă | A șaptea dimensiune says:

    aprilie 29th, 2019 at 11:16

    […] O ciumă salutară […]

Adauga un comentariu