O vacanţă în Grecia înseamnă o vacanţă de neuitat

duminică, septembrie 22, 2019 10:10
Posted in category Diverse

Vacanta GreciaOrice persoană educată realizează, a aflat sau ştie că Europa de astăzi moşteneşte cultura greco-romană. De la alfabetul latin, inventat de romani, la marea cultură antică elenă, Europa, bătrânul continent, a luat esenţa.

De aceea, subiectiv fiind, pentru mine Grecia este o destinaţie turistică aparte. Aş alege-o dintre o mie de alte variante. Fiecare loc din această regiune a Europei este încărcat de legende şi simboluri. Nu poţi exista cultural astăzi, precum şi un ultimele două milenii, fără a ţine cont de moştenirea elenă. Poate şi de aceea, în acea poveste despre împărţirea Europei după al doilea război mondial, între sovietici şi occidentali, marele Winston Churchill a preferat Grecia în detrimentul României.

Tot ca un tribut adus culturii antice greceşti, s-au actualizat legendele Greciei Antice, iar multe dintre scenariile filmelor de succes turnate în ultimii zece ani au la bază mitologia greacă. Oriunde mergeţi în Grecia de astăzi o să daţi de urmele personajelor mitologice din antichitate. Aş reveni oricând în Grecia pentru a reîntâlni personajele care m-au fermecat dintotdeauna, fie că este vorba despre persoanje religioase, fie că este vorba de filozofi sau oameni de ştiinţă.

Profit de ocazia unică, anume aceea de a vorbi despre Grecia, ca destinaţie turistică, pentru a rememora câteva aspecte interesante legate de religia antică elenă.

Judecată în perspectiva iudeo-creştină, religiea greacă pare să se fi format sub semnul pesimismului: existenţa umană este, prin definiţie, efemeră şi încărcată de griji. Homer compară omul cu “frunzele rostogolite de vânt în ţărână”. Tema este prezentă, de asemenea, în scrierile filozofilor antici eleni.

Pentru cei din Grecia Antică, viaţa însemna un lung şir de ani presărat cu: sărăcie, boli, doliu, bătrâneţe etc. “Nu există om căruia Zeus să nu-i trimită o mie de rele”, credeau grecii antici. De exemplu, Simonide afirma că oamenii sunt “făpturi de o zi”, trăind ca vitele, “fără să ştie din care parte le va trimite Zeus destinul”. Teognis, Pindar, Sofocle proclamă că soarta cea mai bună pentru oameni ar fi să nu se nască sau, odată născuţi, să moară cât mai repede poosibil.

La grecii antici, moartea, totuşi, nu rezolvă nimic, întrucât ea nu aduce extincţia totală şi definitivă. Pentru contemporanii lui Homer, moartea era o post-existenţă diminuată şi umilitoare în beznele subpământene ale Hadesului, locuit de umbre palide, lipsite de forţă şi memorie. Ahile, de exemplu, căruia Ulise reuşeşte să-i evoce fantoma, declară că i-ar plăcea mai degrabă, pe pământ, sclavul unui om sărac, “decât să domnească peste toată împărăţia morţilor”.

De altfel, în mitologia antică elenă, binele săvârşit pe pământ nu era răsplătit şi răul nu era pedepsit. Singurii condamnaţi la chinuri veşnice erau Ixion, Tantal, Sisif, pentru că îl jigniseră pe Zeus în persoană. Menelaus nu coborâse în Hades, ci fusese transportat în Elyseu, doar pentru că, însurându-se cu Elena, devenise nepotul lui Zeus. După tradiţia transmisă de Hesiod, alţi eroi se bucură de aceeaşi soartă. Dar este vorba de fiinţe privilegiate.

Această concepţie pesimistă s-a impus în mod fatal când grecul antic a luat cunoştinţă de precaritatea condiţiei umane. În mitologia greacă, pe de o parte, omul nu este creatura unei divinităţi (idee împărtăşită de cele trei religii monoteiste: creştinismul, iudaismul şi islamul), prin urmare el nu îndrăzneşte să spere că rugăciunile sale vor putea stabili o anumită “intimitate” cu zeii; pe de altă parte, grecul antic ştia că viaţa sa este deja hotărâtă de către destinul care i-a fost atribuit de zei. Prin urmare, conform mitologiei elene, moartea era hotărâtă în momentul naşterii, durata vieţii fiind simbolizată de firul pe care-l ţesea divinitatea.

Cele de mai sus sunt doar câteva gânduri legate de interesanta şi frumoasa mitologie antică elenă, pe care o putem reîntâlni, prin intermediul vizitării unor locuri splendide din Grecia de astăzi. Iar dacă nu aveţi idee ce agenţie de turism să alegeţi pentru a ajunge în Grecia, iată, poate, cea mai bună alegere:

BJR Vacante

B-dul Revolutiei 66B 310025

contact@bjr-vacante.ro

Tel: 0257-284.010

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu