Ochelarii de soare, un accesoriu aproape nelipsit al verilor noastre

vineri, iunie 23, 2017 8:55
Posted in category Diverse

Casa, gradina, Caruntu Elena, TataraseniCei mai mulţi dintre noi aproape că nu-şi imaginează cum ar fi vara fără ochelari de soare. Ne-am obişnuit atât de mult cu acest accesoriu al ţinutei noastre din sezonul cald, încât, fără prezenţa lor, nu suntem compleţi, simţim că ne lipseşte ceva. Iar dacă fetele preferă ochelarii care adaugă un plus de farmec şi frumuseţe prezenţei lor, oricum încântătoare, mai ales vara şi mai ales într-o ţinută sumară, sunt prezenţi la fel de mult, aproape, şi ochelari de soare barbati, folosiţi fie din raţiuni practice, de protecţie a ochilor împotriva luminii foarte puternice de vară, şi implicit a radiaţiilor ultraviolete, dar şi pentru un adaos de farmec masculin, pe care nu strică niciodată să-l ai.

Dar, poate vă întrebaţi, cum au apărut ochelarii de soare atât de prezenţi, astăzi, în viaţa noastră. Haideţi să facem o incursiune în evoluţia acestor mici minuni ale verii. Unul dintre primii oameni care au folosit smaralde lustruite pentru a privi luptele de gladiatori a fost împăratul Nero, piromanul care a incendiat Roma, şi-a făcut calul senator şi multe de acest fel. Pe scară ceva mai largă, ochelarii de soare erau folosiţi în China, acolo unde judecătorii foloseau ochelari cu lentile plate din cuarţ fumuriu, dar nu pentru a se proteja de razele solare, ci pentru a-şi ascunde expresia feţei în timp ce interogau martorii.

În jurul anului 1750, englezul James Ayschough, ce lucra în domeniul ochelarilor de vedere, emite ipoteza conform căreia lentilele colorate în albastru sau verde ar putea corecta anumite defecte de vedere. În secolul al 19-lea, lentilele colorate în galben sau maro, erau recomandate bolnavilor de sifilis. Pe atunci această boală făcea ravagii în Europa. La inceputul secolului 20, vedetele filmului mut purtau ochelari cu lentile colorate pentru a se proteja de luminile puternice ale aparatelor de filmat din acele vremuri, aparate rudimentare la care filmările, cu lumina în ochi, durau foarte mult.

Şi, ca în multe alte domenii, au venit americanii cu producţia de masă a ochelarilor de soare, în 1929, ieftini şi produşi de firma Foster Grant. În anii 1930, piloţii americani foloseau ochelari cu lentile verzi, care să-i protejeze de razele soarelui la altitudini mari. Modelele cool ale zilelor noastre au apărut odată cu inventarea lentilelor polarizate de către Edwin L. Land.

Astăzi, putem comanda ochelari de soare Pedro sau orice alt model cu ajutorul a câtorva click-uri. Putem arăta mai bine şi putem fi mai protejaţi folosind atât de banalii, azi, ochelari de soare.

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu