Partidul Comunist Roman inainte de invazia sovietica: 720 membri, 84% straini

luni, ianuarie 4, 2016 18:05
Posted in category Istorie

Crimele socialistilorCorneliu Coposu în 1944: „În România nu există un partid comunist”

Cu precizia celui ce a luat parte direct la evenimente şi cu obiectivismul asigurat de trecerea timpului, Corneliu Coposu a vorbit, cu puţin înainte de a muri, despre modul în care şi-au infiltrat comuniştii ruşi oameni în Opoziţia Unită din România, dar şi despre începuturile blestemului comunist din ţara noastră.

Dezvăluirile au fost făcute în cadrul simpozionului ”Exilul românesc – Identitate şi conştiinţă istorică”, desfăşurat la Paris în mai 1994, la care Corneliu Coposu a susţinut un expozeu.

Seniorul explică, acolo, că Serghei Novikov a făcut ”o recomandare Opoziţiei Unite din România (formată în 1942 din Partidul Naţional Ţărănesc şi Partidul Liberal, cărora li s-a adăugat în 1943 şi Partidul Social – Democrat) – aceea de a integra în rândurile sale exponenţii Partidului Comunist”. Se întâmpla, probabil, la începutul anului 1944.

”Am răspuns atunci domnului Novikov că, în România, nu exista un partid comunist; că numărul comuniştilor fişati de serviciul de informaţii din acea vreme este de 720, dintre care 84 la sută sunt străini şi 16 la sută români; că nu avem nevoie de prezenţa şi suţinerea secţiei comuniste a Internaţionalei cu sediul la Kremlin, ba, dimpotrivă, integrarea acesteia ar aduce unele dezavantaje poporului român”, rememora Seniorul.

Novikov, probabil un comunist cu influenţă în URSS, i-a trimis o nouă telegramă lui Iuliu Maniu (care era liderul Opoziţiei democrate) – care, potrivit lui Coposu, s-ar afla în posesia Arhivei Pentagonului – îi scrie că are cunoştiinţă că Partidul Comunist este inexistent, reprezentând o secţie a Kominternului, dar cere încadrarea acestei secţiuni în Opoziţia Unită pentru ca străinătatea să aibă impresie unei omogenizări a societăţii româneşti şi a participării tuturor categoriilor sociale şi orientărilor politice în cadrul opoziţiei antifasciste. Argumentul pare să-l fi convins pe Maniu, care acceptă integrarea comuniştilor în Opoziţie, cu un lider impus de la Moscova: Lucreţiu Pătrăşcanu. ”Ca o consecinţă a integrării ca exponent comunist în Opoziţia Unită, Pătrăşcanu a fost ales să conducă delegaţia care urma să discute armistiţiul la Moscova. În ziua de 14 septembrie (1944 – n.a.), întors de la Moscova, Pătrăşcanu, care avea cabinetul vecin cu al meu (ocupam, în vremea aceea, funcţia de Secretar General al Guvernului), mi-a mărturisit, cu disperare în glas, că audierea pe care a avut-o la Jdanov (politician sovietic, având un rol determinant în definirea ideologiei partidului comunist al Uniunii Sovietice – n.a.) în ziua de 11 septembrie s-a desfăşurat într-o manieră care pe el l-a demoralizat şi l-a făcut să tragă concluzii pesimiste în legătură cu viitorul României”. Se pare că la justificarea lui Pătrăşcanu privind prezenţa sa la Moscova – ”Am reuşit să răsturnăm dictatura, să luăm măsuri pentru alinierea României alături de Naţiunile Unite şi am venit să tratăm şi să semnăm un armistiţiu” – Jdanov a răspuns: ”Rău ai făcut, pentru că ne-ai încurcat toate socotelile”.

Corneliu Coposu susţine că există documente din care rezultă că URSS intenţiona să ocupe, în primă fază, Moldova, urmând ca apoi să anexeze întreaga Românie. ”Din acest motiv, prezenţa unui exponent comunist în guvernul care a răsturnat dictatura era un impediment. Aceasta este justificarea reproşului făcut de Jdanov”, explică el. (Sursa)

Citeste si articolele:

You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Responses to “Partidul Comunist Roman inainte de invazia sovietica: 720 membri, 84% straini”

 1. Comunismul a insemnat o agresiune fara precedent impotriva naturii umane | A șaptea dimensiune says:

  iulie 13th, 2016 at 14:03

  […] Partidul Comunist Roman inainte de invazia sovietica: 720 membri, 84% straini […]

 2. Iluziile lui Iuliu Maniu | A șaptea dimensiune says:

  septembrie 29th, 2018 at 12:22

  […] Partidul Comunist Roman inainte de invazia sovietica: 720 membri, 84% straini […]

 3. Fireasca bătălie a Moldovei cu destinul ei ingrat | A șaptea dimensiune says:

  octombrie 11th, 2018 at 16:10

  […] Partidul Comunist Roman inainte de invazia sovietica: 720 membri, 84% straini […]

Adauga un comentariu