Pierderea virginităţii – varianta Richard Branson

miercuri, mai 22, 2019 17:21
Posted in category Literatura

Richard Branson, Pierderea virginităţiiRichard Branson, Pierderea virginităţii, editura Publica, 648 de pagini încântătoare, care fac toţi banii daţi pe carte (nu foarte mulţi)

Şi – mai jos – o prezentare mai amuzantă a cărţii (din revista “Academia Caţavencu”, nr. 604/2003).

Acum vreo câteva zile m-am chinuit cu un coleg vreo jumătate de oră să transformăm două mii de dolari în yeni. Partea din cortextul nostru care se ocupa de cifre a fost depăşită şi am recunoscut în final că, deşi banii sunt făcuţi din cifre, e mult mai uşor să-i câştigi cu literele. Şi, poate, această insuficienţă aritmetică cronică mi-a cultivat curiozitatea spre acel gen de oameni care reuşesc să trnasforme cifrele în bani cu uşurinţa cu care epiderma lui Midas aurea mediul înconjurător.

În toată această gaşcă selectă de miliardari, Richard Branson, fondator al companiilor Virgin, e unul dintre acele exemplare ciudate de homo business care, alături de personaje precum Dell sau Gates, par să anunţe supremaţia unei specii născute din amestecul ciudat de marijuana, Rolling Stones şi free sex.

Citind autobiografia lui Branson, scrisă cu pana unui Dickens neprofesionist, intri spontan în febra aceea anxioasă a câştigului, simţi că cele mai tâmpite idei de afaceri care ţi-au trecut prin cap ar putea să-ţi aducă miliarde. Începi să crezi că nu e-aşa de greu să faci un milion de dolari într-un an de zile, crescând struţi sau exportând andive. Sau, cine ştie, scriind cărţi.

Oricum, Branson a reuşit să mă încurajeze serios în privinţa frustrărilor mele aritmetice: “Atunci când calculam cât avea să crească un pom de Crăciun sau cât se puteau înmulţi papagalii australieni, numerele prindeau viaţă şi îmi plăcea să le folosesc. Dar la şcoală eram tufă la matematică.”

Aventuros până la limita sinuciderii, fizice sau financiare, Branson iese mereu învingător. Şi asta pentru că “dacă profitul este singura motivaţie , atunci nu are niciun sens. O afacere trebuie să te prindă, să te distreze …”. Şi cum să nu se distreze virginitatea sa atunci când, vorba Ivanei Trump, câştigă un miliard de doalri înainte de micul dejun.

Însă oricum l-ai privi, fie ca zeu al finanţelor, ca erou al baloanelor transatlantice sau rege a orice, de la cola până la transportul feroviar, Richard Branson nu¬ti poate fi antipatic. Autobiografia lui aduce cu un reportaj văzut din spatele monoclului dichisit prin care diavolul, alungat cu indiferenţă din lume, o mai poate privi pofticios.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

One Response to “Pierderea virginităţii – varianta Richard Branson”

  1. Abatorul cinci | A șaptea dimensiune says:

    iulie 10th, 2019 at 16:45

    […] Pierderea virginităţii – varianta Richard Branson […]

Adauga un comentariu