Povestile nemuritoare ale Matematicii (IV)

marți, iunie 7, 2016 15:25
Posted in category Educatie

MatematicaToți cei care am trecut prin școală, știm, începând cu clasa a VII-a, de teorema lui Thales. Mai precis, știm că o paralelă dusă la una din laturile unui triunghi (vorbim de dreapta suport a acelei laturi) determină pe celelalte două laturi sau pe prelungirile lor segmente proporționale (patru segmente sunt proporționale dacă se poate forma o proporție cu lungimile lor). Și acum trecem la rezolvări de probleme cu teorema lui Thales. Glumesc. De fapt, această introducere are menirea de a ne aminti una dintre primele inginerii financiare ale omenirii, avându-l ca autor pe genialul Thales. Iată și povestea.

Thales din Milet a fost unul dintre cei sapte mari filozofi ai Greciei antice. Pe langa filozofie si matematica, se pare ca Thales a fost priceput si la afaceri. Cu toate ca discursurile si invataturile lui erau apreciate de majoritatea celor care-l cunosteau, Thales avea si contestatari. Acestia il desconsiderau pentru faptul ca era sarac spunand ca un om care nu e in stare sa aiba o stare materiala buna, nu poate sa fie asa destept precum se spunea ca ar fi Thales.

Intr-o vara, regiunea Milet a avut parte de un an excelent pentru masline. Toti maslinii erau plini si oamenii erau satisfacuti anticipand o productie mare de ulei de masline. Cand a venit vremea recoltarii, cei care aveau livezi de maslini s-au dus sa inchirieze prese de la cei care le fabricau. Aici au avut o surpriza. “Thales a inchiriat toate presele de masline inca de iarna trecuta.”

Pentru o suma foarte mica, Thales cumparase optiunea de a inchiria toate presele din regiune. Unii, inclusiv Aristotel, au spus ca Thales a recunoscut unele semne ale climei si a prezis ca o sa urmez un an cu recolta bogata. Altii spun ca Thales a inventat de fapt o inginerie financiara extrem de inteligenta. Cu o suma infima, a cumparat optiunea pentru prese. Daca ar fi urmat un an slab, probabil ca oricum si-ar fi recuperat banii, pentru ca pomicultorii erau obligati sa inchirieze de la el presele. Daca nu s-ar fi facut nicio maslina ar fi pierdut o suma mica. Dar daca recolta ar fi fost bogata, ar fi castigat o avere. Asa s-a intamplat si Thales a deveni, peste noapte foarte bogat, foarte bogat si, in acest fel, a dovedit celor care-l contestau ca inteligenta poate aduce si mult profit.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

2 Responses to “Povestile nemuritoare ale Matematicii (IV)”

  1. Farmecul discret al Matematicii (V) | A șaptea dimensiune says:

    mai 25th, 2019 at 12:09

    […] Povestile nemuritoare ale Matematicii (IV) […]

  2. Farmecul discret al Matematicii (II) | A șaptea dimensiune says:

    mai 25th, 2019 at 12:19

    […] Povestile nemuritoare ale Matematicii (IV) […]

Adauga un comentariu