Prim-șpăgarul Năstase Adrian și adevărații deținuți politici

vineri, ianuarie 10, 2014 19:56

Adrian NastaseÎn atenția lui Năstase Adrian: Un deținut politic nu-și face gaură în gât și nu se îmbracă, ostentativ, în fâș alb

Pentru puritatea noțiunii de condamnat politic, în memoria adevăraților deținuți politici, vă reamintim cam ce însemna să faci, cu adevărat nevinovat, pușcărie politică în perioada comunistă. O condamnare „extrem de injustă“, vorba lu’ Năstase, a fost cea a tânărului Gheorghe Bulacu, încarcerat în două rânduri. O dată a fost condamnat în 1948, pe când era elev. A primit trei ani de detenție fiindcă vorbise urât despre alegerile furate de comuniști în 1947. După ispășirea pedepsei, în 1956, își satisfăcea stagiul militar, taman când în Ungaria avea loc revolta împotriva bolșevismului. Peste trei ani este arestat și condamnat a doua oară,la cincisprezece ani de data asta, pentru un fapt uluitor: că cică a ascultat cu satisfacție radioul în 1956, în satul Leordina, în timp ce se transmiteau știri despre evenimentele din Ungaria. Este uluitor nu că Gheorghe Burlacu a primit cincisprezece ani pe motiv că a ascultat radioul, ci faptul că s-a spus că l-a ascultat într-un sat în care nu se afla cu siguranță, pentru că în acel moment era în timpul stagiului militar, în cu totul altă parte.

Am avut Sărbători fără zăpadă, dar, poate nu ați observat, am avut în compensație înainte de Revelion două apariții ale lui Năstase, cu mult alb. Așteptând înfrigurat sentința, prim- șpăgarul țării a invocat pe blogul personal toți sfinții și parabolele biblice, și Nașterea lui Isus, și Botezul de la Iordan, și Primul Revelion al lui Isus. Ca să se asorteze cu Divinitatea, prim-șpăgarul a îmbrăcat două zile la rând două geci de fâș diferite, dar ambele de culoare albă, în care s-a și pozat, punând apoi fotografiile pe blogul personal, ca să le preia televiziunile PSD-ului. (Într-una din poze se vede pe geacă inscripția mare „Boss“, ca să se vadă cine e el de fapt). V-ați prins, intenția lui a fost să lovească subliminalul judecătorilor, să-i facă să-l considere curat ca spuma mării pe acest rechin din specia „Marele Alb de Zambaccian“. În timp ce poza costumat în înger de fâș, Năstase tot repeta că e nevinovat, că e numai un biet condamnat politic. Acest șpăgar ordinar, în cel mai pur sens al cuvântului „șpăgar“, a vrut ne ia ochii cu două geci imaculate prevăzute cu fermoar la buzunare. Un corb care a furat mult cașcaval s-a dat porumbel alb.

Pentru puritatea noțiunii de condamnat politic, în memoria adevăraților deținuți politici, vă reamintim cam ce însemna să faci, cu adevărat nevinovat, pușcărie politică în perioada comunistă. O condamnare „extrem de injustă“, vorba lu’ Năstase, a fost cea a tânărului Gheorghe Bulacu, încarcerat în două rânduri. O dată a fost condamnat în 1948, pe când era elev. A primit trei ani de detenție fiindcă vorbise urât despre alegerile furate de comuniști în 1947. După ispășirea pedepsei, în 1956, își satisfăcea stagiul militar, taman când în Ungaria avea loc revolta împotriva bolșevismului. Peste trei ani este arestat și condamnat a doua oară,la cincisprezece ani de data asta, pentru un fapt uluitor: că cică a ascultat cu satisfacție radioul în 1956, în satul Leordina, în timp ce se transmiteau știri despre evenimentele din Ungaria. Este uluitor nu că Gheorghe Burlacu a primit cincisprezece ani pe motiv că a ascultat radioul, ci faptul că s-a spus că l-a ascultat într-un sat în care nu se afla cu siguranță, pentru că în acel moment era în timpul stagiului militar, în cu totul altă parte. Într-o unitate militară din 1956, în care erau încadrați deținuți politici, vă dați seama că nu se putea asculta nici musca, darămite un radio care transmite chestii interzise. Autoritățile știau cu siguranță unde era Burlacu în zilele revoltei ungare, pentru că o unitate militară în care își făceau stagiul niște foști deținuți nu era, în perioada aia încinsă (și n-ar fi nici acum), un bulevard de promenadă. Totul era bine păzit, se știa unde este fiecare soldat în orice moment, nu pleca nimeni de capul lui din unitate ca să poată asculta un radio considerat subversiv. Sau dacă pleca, era judecat de un tribunal militar. Or, Burlacu a fost judecat de un tribunal civil, căci amănuntul că în 1956 nu putea fi în satul Leordina, fiind într-o unitate militară din altă parte, era complet ignorat. Trebuia să iasă norma de arestări, asta conta mai mult decât un adevăr evident.

Se poate compara Adrian Năstase, care a primit o pedeapsă de doar patru ani, după ce a primit o șpagă de peste 400.000 de euro, cu Gheorghe Burlacu, care a primit o condamnare de cincisprezece ani pe o minciună clară ca un ordin militar? Din titulatura de „deținut politic“ Năstase își poate aroga, pe merit, doar silaba „po“, în dublă scriere.

Să fii luat prizonier de sovietici era o vină pedepsită tot de sovietici

În cele mai multe cazuri deținuții politici din România nu au comis nici cel mai mic act de ilegalitate, fie și după legile strâmbe ale comuniștilor. Unii chiar au avut neplăcerea de a fi arestați din cauza unei glume de-a militarilor sovietici. Gheorghe Mircioiu a pățit două astfel de glume, legate între ele. Era septembrie 1944. Trupele sovietice, „aliate“, dădeau buzna în România, mai mult puse pe furat decât pe luptat cu fasciștii.

Gheorghe Mircioiu lucra ca maistru auto concentrat la atelierul de mașini al Marelui Stat Major. Într-o zi poposește la ei o cisternă condusă de un militar sovietic. Prietenos, rusul descarcă din cisternă o găleată de samahoancă făcută din sfeclă și-i îmbie să bea pe românii aflați la post în atelierul Marelui Stat Major. Dintre ei, Mircioiu refuză, fapt care-l înfurie tare pe rus. A doua zi, când se prezintă la post, Mircioiu află că în prezența colegilor săi mai neglijenți și, probabil, amețiți de samahoancă, a fost furată de către sovietici o mașină marca Ford a Marelui Stat Major al României. Glume de „aliați”! Hotărât, maistrul auto se urcă pe o motocicletă cu un alt coleg (treaz) și pleacă în căutarea mașinii furate. O găsește la marginea comunei Jilava, în compania soldaților ruși. Îi somează pe sovietici să înapoieze mașina furată, am uitat să spun că avea pistolul la el. „Aliații“ ruși se sparg de râs, îl dezarmează și îl declară prizonier. Remarcați comicul situației: niște „aliați“ te iau prizonier. Pentru Gheorghe Mircioiu nu a fost deloc comic însă, fiindcă rușii cei înveseliți de samahoancă l-au purtat cu ei, ca prizonier, până în Ungaria. Cu chiu cu vai a scăpat de glumele și de cisterna lor și s-a întors în București la unitatea-atelier.

Peste patru ani a fost arestat de comuniștii români, pentru alte glume, ale lor de data asta. A primit cincisprezece ani temniță. Asta se întâmpla în 1948. Prin 1952 comuniștii și-au dat seama că Mircioiu lipsise suspect din unitate în toamna lui 1944, în timpul războiului. Degeaba le-a spus că a fost răpit de „aliați“, nu se putea vorbi cu securiștii români care conduceau destinele țării, erau mai duși cu capul ca un rus care a băut o găleată de samahoancă. L-au acuzat de trădare și a fost condamnat la un plus de cinci ani muncă silnică. A făcut însă doar cincisprezece ani de pușcărie, alți vreo cincisprezece fiind încontinuu presat în libertate să colaboreze cu Securitatea, că altfel îl întreabă de ce a dezertat în ’44. Gheorghe Mircioiu a știut să-i refuze de fiecare dată, scurt, ca finalul unui banc sec.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

4 Responses to “Prim-șpăgarul Năstase Adrian și adevărații deținuți politici”

  1. Oamenii mafiei PSD-iste au pensii de sute de milioane de lei vechi pe luna | A șaptea dimensiune says:

    iulie 17th, 2015 at 16:06

    […] Prim-șpăgarul Năstase Adrian și adevărații deținuți politici […]

  2. Pupincuriștii lui Ceausescu ar merita trimiși în paradisul nord-coreean | A șaptea dimensiune says:

    decembrie 31st, 2015 at 19:28

    […] Prim-șpăgarul Năstase Adrian și adevărații deținuți politici […]

  3. Pupincuriștii lui Ceausescu populează în procent majoritar învățământul românesc | A șaptea dimensiune says:

    decembrie 31st, 2015 at 19:44

    […] Prim-șpăgarul Năstase Adrian și adevărații deținuți politici […]

  4. Infractorul Năstase Adrian eliberat din pușcărie de o judecătoare anchetată pentru corupție | A șaptea dimensiune says:

    martie 25th, 2016 at 20:51

    […] Prim-șpăgarul Năstase Adrian și adevărații deținuți politici […]

Adauga un comentariu