România, țara infractorilor liberi (I)

duminică, iulie 14, 2013 11:05

Opriti tiganizarea Romaniei!Australia, teritoriu britanic prosper și civilizat, undeva prin 2010. Povestește Academia Cațavencu:

Un judecător australian din Ipswich, Queensland, a condamnat la câteva zile de pușcărie un martor care i s-a adresat cu ‘amice’, nu cu ‘domnule’ sau ‘onorată instanță’.

România, teritoriu USLamist, țiganizat și sărac, undeva prin 2013. Povestește Evenimentul zilei:

Pădurarii primeau şpagă în conturile bancare ale copiilor. DNA: MAFIA lemnului este susținută politic

Procurorii DNA au finalizat dosarul de corupţie în care a fost arestat şeful Direcţiei Silvice Cluj. Traian Mariş a fost trimis în judecată, fiind acuzat că a primit mită 10.000 de lei, de la trei pădurari, pentru a nu fi mutaţi din posturile deţinute şi pentru a-i scăpa de controale . Potrivit anchetatorilor, mafia lemnului nu e doar de opt luni, de când Traian Mariş a fost numit politic, cu susţinerea PNL, ca şef al Direcţiei Silvice Cluj.

În rechizitoriul prin care directorul Mariş a fost trimis în judecată, procurorii DNA arată că a fost disjuns din dosarul de corupţie un alt dosar, care se referă la fostul director al Direcţiei Silvice Cluj, Ioan Morar, şeful Ocolului Silvic Someşul Rece, Vasile Vesa, şi alţi doi ingineri cu atribuţii de conducere, Florin Buda şi Adrian Boloş. Cei patru sunt acuzaţi de luare de mită. Banii erau predaţi la domiciliul unora dintre ei sau în conturile bancare ale copiilor.

„Menţionez faptul că nu îmi amintesc exact toate sumele de bani pe care le-am dat în perioada 2009-2012 lui Ioan Morar şi Vesa Vasile, au fost perioade de timp în care mi se cereau câte 10.000 de euro, lunar, de fiecare dintre ei, dar şi perioade în care îmi cereau suma de 10.000 de euro şi o dată la 2-4 luni …. În ceea ce priveşte banii, am predat aceste sume atât lui Vesa Vasile cât şi lui Morar Ioan, la domiciliul acestuia din Cluj Napoca”, susţine, într-o declaraţie, unul dintre cei trei denunţători.

În această reţea de corupţie, factorul politic a jucat un rol important. Capii acestei reţele a mafiei lemnului erau şefii de districte silvice. Pentru a avea linişte, ei cotizau sau făceau afaceri cu diferite firme care puteau să le asigure sprijin politic.

Ioan Morar avea susţinerea PDL, iar Traian Mariş, susţinerea PNL. Unul dintre denunţători spune că a fost contactat de un alt şef de district, Valer Prigoană, care a decedat cu două zile înainte de arestarea lui Traian Mariş. Acesta i-ar fi cerut să adune, lunar, 60.000 de lei de la pădurari „pentru a le da şefilor în vederea susţinerii politice a acestora şi pentru a nu ne pierde locurile de muncă”.

La cine ajungeau banii

Procurorii de la DIICOT Alba mai anchetează un dosar de corupţie care se referă la Traian Mariş, şeful de district Valer Prigoană şi oamenii de afaceri Ioan Cozonac şi Alex Gigi Crişan. Cei doi i-au dat lui Prigoană diferite sume de bani, care ajungeau şi la Traian Mariş. „Prigoană Valer le-a facilitat lui Cozonac şi Crişan exploatarea ilegală a unor mari cantităţi de material lemnos, administrat de acesta, situat pe raza judeţului Cluj.

Prigoană Valer, în schimbul oferirii materialului lemnos, a solicitat de la Cozonac, prin intermediul lui Săndel (omul de încredere al afaceristului – n.r.) şi de la Crişan, plata unor sume de bani în interes personal care îi sunt furnizate atât în numerar, cât şi prin intermediul contului bancar deţinut de fiul acestuia. Parte din aceste sume de bani au fost oferite de Prigoană Valer lui Mariş Traian”, se arată într-un document al DIICOT Alba.

Susţinere şi în interiorul PSD

Unul dintre cei doi afacerişti care este pomenit de procurorii DIICOT Alba, Alex Crişan, deţine firma OCT Trans, în care este asociat cu Adrian Itu, fratele deputatului PSD de Dej, Alexandru Itu. Revenind la Adrian Itu, acesta a mai ocupat funcţia de director al Direcţiei Apelor Române Someş Tisa, fiind susţinut de PSD, unde a organizat o licitaţie la care a achiziţionat produse necesare în caz de calamitate la preţuri de zeci de ori mai mari decât cele existente în comerţ.

După asta, Adrian Itu şi-a dat demisia şi s-a retras în activitatea privată. Valer Prigoană, şeful Districtului 2 Blăjoaia, din cadrul Ocolului Silvic Someşul Rece, negocia cum să primească şpaga chiar pe telefon. Prigoană a construit în perioada 2007-2008, 135 de apartamente. De altfel, procurorii DIICOT Alba susţin că o parte din banii primiţi ca mită mergeau spre afacerile imobiliare ale pădurarului. „Prigoană Valer folosea aceste sume de bani pentru finalizarea construcţiei unui bloc de locuinţe”, se arată în dosarul DIICOT.

STENOGRAME

Interceptare telefonică între Valer Prigoană şi Ion Cozonac.

În data de 22.02.2013, DIICOT îl interceptează pe Valer Prigoană şi pe omul de afaceri Ioan Cozonac discutând despre cum să fie trimis „ceva”, spre „undeva”.

Prigoană Valer: Păi, mă, dacă ai avea să-mi dai o aşa şi îţi dau săptămâna care vine …

Cozonac Ioan: Cum, cum, îi mai dai ceva să-i pun sau cum?

P.V.: Ce?

C.I.: Îmi dai ceva să-i pun undeva sau cum să facem?

P.V.: Păi nu ştiu cum aş face, mă. Dacă … Eu… ştiţi cum stă treaba cu mine? Am încărcări cu TVA. Eu tot, tot am pe conturi, eu nu pot nicicum la mine, nimic.

C.I.: Aha!

P.V.: Că la mine cum apare, cum îi bai.

C.I.: Altcineva, la altcineva, ceva de Transilvania, că mi-ar fi la Transilvania.

P.V.: Aha. Da, păi ia să vorbesc cu careva să vedem.

……

P.V.: Ce trebuie să fac?

C.I.: Da. Da. Da! No, bine. Păi atunci, vedem pe luni, în caz că nu mere, vă sun eu dimineaţă şi … dar să vă pregătiţi ceva, ştiţi?

P.V.: Bine. Sigur.

C.I.: … până la 10.

P.V.: Da, mă duc să deschid la copil un cont … la Transilvania?

C.I.: Da, da, cel mai bine.

P.V.: Da, mă duc şi îi deschid la copil, la Transilvania şi …

C.I.: Da. Şi cu un drum să vă dea şi un card atunci când …

P.V.: Da.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

3 Responses to “România, țara infractorilor liberi (I)”

  1. Romania, tara infractorilor liberi (II) | A șaptea dimensiune says:

    iulie 10th, 2015 at 11:52

    […] România, țara infractorilor liberi (I) […]

  2. Acasa la votantii mafiei PSD-iste | A șaptea dimensiune says:

    iulie 19th, 2015 at 10:42

    […] România, țara infractorilor liberi (I) […]

Adauga un comentariu