Săpunuri, produse pentru îngrijirea corpului – apariţie şi evoluţie

duminică, noiembrie 10, 2019 10:39
Posted in category Diverse

DoveAtunci când vorbim despre săpunuri, fiecare dintre noi are în minte un anumit produs care, odată folosit, a impresionat prin ceva şi a fost folosit mereu după aceea. Cu alte cuvinte, săpunul face parte din viaţa noastră, este o componentă importantă a ceea ce numim “igienă” şi de această igienă depinde, până la urmă, şi sănătatea fiecăruia dintre noi, aceasta fiind, nu-i aşa, bunul cel mai de preţ al unui om.

Cum a apărut săpunul, ne-am putea întreba. Desigur, istoria săpunului este strâns legată de istoria şi evoluţia civilizaţiei pe Terra. Pentru a ajunge la standardele de astăzi, oamenilor le-au trebuit nişte sute de ani, chiar mii, dacă ne gândim mai bine, de convulsii, războaie, frământări, dar mai ales înţelegerea unor realităţi şi punerea de acord cu acestea. Aşadar, printre războaie crude şi nedreptăţi flagrante, şi-au făcut loc, încet, dar sigur, micile amănunte, aparent neimportante, ale vieţii.

Până să se ajungă la săpunul Dove de astăzi, în vechiul Babilon, prin anul 2800 înaintea erei noastre, săpunul era fabricat prin fierberea grăsimii şi cenuşii, iar detalii despre acest proces destul de primitiv, c-aşa erau vremurile, au fost descoperite pe un cilindru ceramic îngropat în pământ, respectivele detalii fiind inscripţionate pe acel cilindru. Evident, efectele săpunului antic nu pot fi comparate cu efectele săpunului Dove, pe care-l folosesc în mod regulat şi sunt foarte mulţumit de el, dar a fost un prim pas spre ceea ce întâlnim astăzi.

În Egiptul Antic, nu exista săpun lichid, dar aceasta nu înseamnă că egiptenii acelor vremuri nu foloseau o substanţă asemănătoare săpunului, realizată prin combinarea unor uleiuri cu săruri alcaline, aşa cum arată descoperirile arheologice. Cu 1500 de ani înaintea erei noastre, egiptenii de atunci atribuiau şi un rol medical acelui amestec, respectiva substanţă fiind folosită atât pentru îngrijirea corpului, cât şi pentru tratarea unor afecţiunii ale pielii.

Şi ajungem – nu se putea altfel – la civilizaţia care a marcat istoria Europei şi pe care se bazează civilizaţia europeană de astăzi, lumea Romei Antice. Romanii, între două războaie de cucerire, sau de apărare, spre apusul Imperiului, aveau avantajul că exista muntele Sapo, cel care a şi dat numele săpun, acolo unde erau sacrificate animale, pentru a-i mulţumi pe zeii acelor timpuri, oamenii antici fiind suficient de superstiţioşi de felul lor. Ei bine, grăsimea acelor animale sacrificate se amesteca, atunci când ploua, cu cenuşă, iar substanţa rezultată curgea într-un râu numit Tibru. Femeile care spălau rufe în acel râu au observat repede că amestecul respectiv curăţă mult mai bine rufele decât apa obişnuită. În acest fel, de la Sapo la săpun n-a mai fost decât un pas, mic pentru acele vremuri, dar mare pentru igiena cea de toate zilele.

Şi ajungem în Evul Mediu, suficient de întunecat din multe puncte de vedere. Nici pe atunci nu exista Palmolive, dar, de la începutul primului mileniu, începe să se fabrice săpunul. Mai ales în Franţa, Italia şi Spania, pe teritoriile viitoarelor ţări, evident, săpunuri pe bază de ulei de măsline, acestea fiind preferate celor din seu, considerate inferioare. Şi acesta a fost doar începutul fabricării pe scară largă a săpunului. Au urmat câteva secole de căutări şi îmbunătăţiri ale tehnologiei de fabricare a săpunului, care au adăugat alte caracteristici importante ale unui produs indispensabil astăzi.

Bun, acum s-ar putea să vă întrebaţi de unde putem achiziţiona săpunuri, produse pentru îngrijirea corpului, în general, la preţuri mici, eventual al preţ de producător. Ei bine, dragii moşului, avem răspuns şi la această întrebare. Mai exact, avem nişte date de contact pe care le puteţi folosi cu încredere pentru a comanda săpunuri, plus multe alte produse, la cele mai mici preţuri de pe piaţă.

ImportDirect – cosmetice şi detergenţi en-gros

Strada Gării nr. 4/D Gheorgheni, jud. Harghita, 535 500

E-mail: suport@importdirect.ro

Tel.: 0770 411 081 Cristinoiu Andrada (RO)

Tel.: 0755 877 780 Moldovan Emil-Iuliu (RO, HU)

Program: luni – vineri, 9:00 – 17:00.

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu