Scurt istoric al aparatelor de aer condiţionat

duminică, octombrie 13, 2019 9:40
Posted in category Diverse

Ştiţi care este diferenţa dintre climă şi vreme? Clima este ceea ce aşteptăm, vremea este ceea ce primim. Pornind de la această diferenţă, oamenii au încercat să corecteze anomalia binomului climă-vreme. Cum? Păi, una dintre metode a fost inventarea aparatelor de aer condiţionat. Aparate de aer condiţionat precum cele de la link-ul https://www.quickshop.ro/aer-conditionat-c31-p1.

Aşadar, unde, când şi cum a apărut pentru prima dată minunea care face mai acceptabilă căldura din lunile fierbinţi de vară. Ei bine, oamenii au încercat să se protejeze de capriciile vremii înainte de apariţia aparatelor de aer condiţionat. De exemplu, împăratul roman Elagabalus, un excentric de felul lui, precum mulţi alţi împăraţi romani, trimitea sute de sclavi în munţi să aducă zăpadă pentru a se răcori. Ca să nu mai vorbim de evantaiul din frunze de palmier destinat răcoririi înaltelor feţe regale sau nobile, procedeu ce poate fi văzut în multe filme istorice. Asta până la apariţia ventilatoarelor electrice.

Dar adevăratul salt, adică clima reglată de om, prin răcirea aerului şi controlul umidităţii, s-a realizat abia în momentul apariţiei aparatelor de aer condiţionat. Primul sistem de aer condiţionat apărea în 1902, fiind realizat de cel supranumit “Edisonul aerului condiţionat”, inventatorul Willis Carrier. Ce l-a determinat să încerce această “metodă neconvenţională” (pentru acele vremuri) de păcălire a vremii? I-a fost solicitat ajutorul de către o tipografie, în care, din cauza aerului umed şi cald, paginile revistelor se încreţeau. Pentru a realiza acest prim sistem de aer condiţionat, Willis Carrier a folosit bobine pentru a răci şi elimina umezeala din aer. Dându-şi seama de potenţialul afacerii, a înfiinţat şi prima fabrică de aparate de aer condiţionat, cu producţie de masă.

Primul aparat de aer condiţionat instalat într-o locuinţă apărea în 1914, dar avea câteva dezavantaje majore. Era voluminos, făcea un zgomot ridicat şi era plin de chimicale, astfel încât oamenii acelor vremuri nu se dădeau în vânt să achiziţioneze astfel de aparate, chiar dacă şi pe atunci căldura verilor era, uneori, greu de suportat.

Abia peste mai bine de două decenii, odată cu progresul tehnologic, au apărut sistemele de răcire de fereastră. În anii ’30 şi, mai accentuat, la sfârşitul deceniului patru al secolului douăzeci, aceste sisteme au început să fie folosite în viaţa cotidiană. Fiind, încă, foarte scumpe acestea erau folosite mai mult în locuri publice, precum cinematografe sau hoteluri, sau de către cei cu bani, nefiind accesibile publicului larg. De exemplu, ca să vă faceţi o idee cam ce preţuri erau atunci la aparatele de aer condiţionat, Willis Carrier a produs un astfel de sistem destinat teatrelor şi l-a vândut cu preţuri între 10.000 şi 50.000 de dolari.

Ca orice invenţie,la început aparatul de aer condiţionat era văzut ca un lux, dar lucrurile aveau să se schimbe în curând. Ca în foarte multe alte domenii, ca să nu spunem în majoritatea, tonul l-au dat americanii. În companiile americane din anii ’40 şi ’50 a început să se pună problema creşterii productivităţii muncii. Pentru a pentru a ajunge la multa dorita creştere a productivităţii, trebuiau îmbunătăţite condiţiile de muncă. Iar pentru a îmbunătăţi aceste condiţii, s-a pus problema dotării încăperilor cu aer condiţionat. Conform studiilor apărute în 1957, 90% dintre companiile americane au declarat că aerul condiţionat reprezintă cel mai important factor în eficienţa muncii în birou.

După recunoaşterea importanţei sale, aparatele de aer condiţionat au început să fie folosite în toată lumea. Dar mai ales în Statele Unite. Cel care a anticipat aceasta, savantul britanic S.F. Markham, scria în 1947: ”Cea mai mare contribuţie la civilizaţie în acest secol ar putea fi aerul condiţionat – iar America deschide drumul”. Şi intuiţia sa a fost genială. În 1980, SUA avea 5% din populaţia lumii, dar consuma mai mult aer condiţionat decât toate celelalte ţări la un loc.

De-a lungul următorilor ani, sistemele de aer condiţionat au reprezentat salvarea pentru ramuri industriale şi instituţii cheie. Lumea sensibilă la căldură a reţelelor de calculatoare n-ar fi posibilă astăzi fără aparatele de aer condiţionat. Plus lumea bibliotecilor sau muzeelor, acolo unde o temperatură constantă este esenţială.

Unde găsesc aparate de aer conditionat?

O alegere inspirată ar fi QuickShop cu datele de contact ceva mai la vale. Iar dintre produsele oferite, dacă eu ar fi să aleg, aş merge pe următoarele variante.

  • Aer condiţionat de pardoseală/tavan MIDEA 55000 BTU – se poate utiliza pentru răcirea sau încălzirea spaţiilor rezidenţiale, mai ales în locurile unde spaţiul este restrâns (cafenele, birouri, hoteluri, săli organizare nunţi etc.). Se poate amplasa sub tavan sau sub podea, având o eficienţă sporită în răcirea sau încălzirea aerului.
    Aparat aer conditionat
  • Aparat de aer condiţionat Gree Bora Inverter A2 White 12000 BTU – este uşor de întreţinut, are funcţie de autocurăţare. Nu consumă multă energie electrică, păstrând temeratura camerei exact aşa cum l-aţi setat. Are senzor de temeratură în interiorul tele comenzii, fiind alimentat cu freon R32 ce are un impact redus asupra mediului.
    Aparat aer conditionat

Iată şi datele de contact QuickShop.

Telefon: 0729.985.667
E-mail: comenzi@quickshop.ro
Adresa: str. Cireşului nr. 14, Dragomireşti Vale, Ilfov.

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu