Statul român împrumută zilnic 7,3 milioane de euro pentru plata pensiilor

sâmbătă, octombrie 12, 2013 14:34
Posted in category Mass-media

Romania 2050În fiecare zi din 2013, „gaura” de la bugetul asigurărilor sociale de stat, respectiv diferenţa dintre contribuţiile colectate şi pensiile plătite, s-a adâncit cu 7,3 milioane de euro.

Câţi bani încasează zilnic statul şi cât cheltuieşte

Statul a cheltuit în fiecare zi din primele şapte luni ale anului 129,4 milioane de euro, cu 5,1% mai mult decât sumele pe care le-a colectat la buget sub formă de taxe, impozite sau contribuţii, reiese din calculele gândul pe baza execuţiei bugetare din iulie.

Astfel, guvernul a creat în fiecare zi o datorie de 6,3 milioane de euro pentru a putea plăti salariile din sectorul bugetar sau pentru a putea finanţa spitalele din ţară.

Mai mult, doar 6,7% din banii cheltuiţi au fost destinaţi finanţării unor investiţii, mare parte dintre ei fiind alocaţi Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR). Cea mai costisitoare „factură” a României a continuat să fie plata pensiilor, un efort zilnic de 30,3 milioane de euro, reiese din datele Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

În ceea ce priveşte atragerea de fonduri europene, cifrele din perioada ianuarie -iulie arată că statul a încasat, în medie, 4 milioane de euro pe zi de la Comisia Europeană. România mai are de absorbit încă 15,6 milioane de euro din suma care i-a fost pusă la dispoziţie în actualul exerciţiu financiar al Uniunii. Dacă rata de absorbţie se va menţine la acelaşi nivel, la un calcul simplu reiese că statul ar mai avea nevoie de peste 10 ani pentru a accesa aceste fonduri.

Calculele gândul au fost făcute pe baza datelor publicate de Finanţe şi luându-se în considerare toate zilele din primele şapte luni, respectiv 212 (inclusiv sâmbătă şi duminică). Cursul de schimb folosit a fost de 4,45 lei/euro.

Câţi bani a colectat statul în fiecare zi

Fondurile europene au reprezentat doar 3,2% din încasările statului din primele şapte luni. Zilnic, la buget s-au strâns câte 123 de milioane de euro.

Având în vedere că evaziunea fiscală din România este estimată a fi de circa 14% din PIB, potrivit celui mai recent raport anual al Consiliului Fiscal, respectiv de circa 19,4 miliarde de euro la un PIB de 140,7 miliarde de euro (626,2 miliarde de lei la rectificare), bugetul este prejudiciat zilnic de alte circa 53,1 milioane de euro, reiese din calculele gândul.

„Aproximativ 60% din evaziunea fiscală este generată la TVA, în timp ce contribuţiile sociale contribuie cu circa 24% la evaziunea fiscală totală, în principal prin intermediul fenomenului de „muncă la negru” (salariaţi în economia subterană)”, se arată în raportul pe 2012 al Consiliului.

Cele mai mari sume încasate la buget au provenit din taxa pe valoare adăugată (TVA). Statul a colectat TVA în valoare de 30 de milioane de euro pe zi în perioada ianuarie-iulie.

Din impozitul pe profit datorat de toate companiile din România care au ieşit „pe plus” în 2012, statul a încasat zilnic doar 8,1 milioane de euro, cu 35% mai puţin decât din accize, spre exemplu.

Alte 13,9 milioane de euro s-au vărsat zilnic la buget din impozitele pe salarii şi pe venituri, în timp ce 2,9 milioane de euro s-au colectat zilnic sub formă de impozite şi taxe pe proprietate.

Contribuţiile de asigurări au reprezentat un plus de 33 de milioane de euro pe zi, din care, 23 de milioane de euro s-au dus zilnic la bugetul de pensii, respectiv la cel al asigurărilor sociale de stat.

Câţi bani a investit statul în fiecare zi din 2013

Pe hârtie, statul a investit în fiecare zi din perioada ianuarie-iulie 3,8 milioane de euro în infrastructura rutieră din România, reiese din cheltuielile de capital alocate CNADNR.

Cu acest buget, compania de drumuri ar fi putut să construiască în primele şapte luni ale anului 154 de kilometri de autostradă, la un preţ mediu de 23,3 milioane de euro, cost rezultat dintr-o analiză realizată de Consiliul Concurenţei în urma căreia reiese că în România, kilometrul de autostradă este de trei ori mai scump decât în Bulgaria.

Practic, în perioada ianuarie-iulie, CNADNR a avut bani să investească în finanţarea a circa 0,7 km de autostradă pe zi.

Autorităţile locale, respectiv primăriile şi consiliile judeţele din teritoriu cheltuiesc zilnic 3,9 milioane de euro pentru proiectele de investiţii pe care le au în derulare.

În ceea ce priveşte banii pe care executivul i-a alocat programelor cu finanţare din fonduri externe, suma este cu 10% mai mică decât dobânzile pe care România le plăteşte zilnic în contul împrumuturilor pe care le-a contractat. În primele şapte luni ale anului, de la bugetul general consolidat s-au cheltuit 7,9 milioane de euro pentru plata dobânzilor, în timp ce proiectele finanţate din fonduri externe au presupus o cheltuială zilnică de 6,7 milioane de euro.

„Gaura” de la pensii s-a adâncit cu 7,3 milioane de euro în fiecare zi

Cele mai costisitoare cheltuieli ale statului sunt plata pensiilor, circa 30,3 milioane de euro zilnic, şi a salariilor celor circa 1,1 milioane de bugetari.

În fiecare zi din 2013, „gaura” de la bugetul asigurărilor sociale de stat, respectiv diferenţa dintre contribuţiile colectate şi pensiile plătite, s-a adâncit cu 7,3 milioane de euro.

În ceea ce priveşte plata salariilor din sectorul bugetar, reîntregite la începutul anului, guvernul a cheltuit zilnic 28,9 milioane de euro pentru cele circa 1.189.197 de posturi din sectorul bugetar, potrivit datelor Consiliului Fiscal.

Reiese astfel că, în medie, statul plăteşte într-o zi circa 24 de euro din salariul lunar al unui bugetar.

Din vistieria statului au mai fost plătite plătite zilnic bunuri şi servicii în valoare de 20,8 milioane de euro, cea mai mare parte a banilor, respectiv 11,7 milioane de euro, îndreptându-se către sistemul de sănătate (finanţarea spitalelor, a medicamentelor compensate şamd).

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

4 Responses to “Statul român împrumută zilnic 7,3 milioane de euro pentru plata pensiilor”

  1. Evaziunea fiscală pe înțelesul românașilor cu mintea creață says:

    iulie 20th, 2014 at 13:19

    […] Statul român împrumută zilnic 7,3 milioane de euro pentru plata pensiilor You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site. Tags: bani, corupti, romania […]

  2. Paraziții care halesc banul public says:

    septembrie 16th, 2014 at 21:17

    […] Statul român împrumută zilnic 7,3 milioane de euro pentru plata pensiilor You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site. Tags: bani, romania, securisti […]

  3. Comisia de la Veneția: DNA este foarte apreciat în Europa | A șaptea dimensiune says:

    iulie 15th, 2016 at 16:55

    […] Statul român împrumută zilnic 7,3 milioane de euro pentru plata pensiilor […]

  4. Copiii și câinii vagabonzi sunt tot ai noștri | A șaptea dimensiune says:

    iulie 15th, 2016 at 18:06

    […] Statul român împrumută zilnic 7,3 milioane de euro pentru plata pensiilor […]

Adauga un comentariu