Ştiri care nu s-au văzut la tonomatele mogulilor (XXV)
miercuri, iunie 7, 2017 16:45- După Revoluţie, s-au construit cinci biserici pentru fiecare şcoală nouă
În medie, anual, în România apar 90 de biserici noi, şi acestea sunt doar cele ale ortodocşilor. După 1989 şi până în prezent, bisericile ortodoxe s-au înmulţit cu aproximativ 2.000 de lăcaşe de cult în toată ţara. În ce priveşte şcolile, media anuală este de doar 17 unităţi noi, dacă ţinem cont că, după 1989, s-au construit în România doar aproximativ 385 de şcoli noi. Astfel, raportul dintre biserici noi şi şcoli nou apărute după 1989 este de 5 la 1.
Biserica Ortodoxă deţine aproape 13.000 de lăcaşuri de cult, adică aproape 70% dintre lăcaşurile de cult din România. Restul aparţin celorlalte culte religioase. După ortodocşi, cele mai multe lăcaşuri de cult sunt deţinute de baptişti (1.275), de romano-catolici (1.136), de reformaţi (965) şi de adventiştii de ziua a şaptea (775).
Astfel, de la an la an numărul de şcoli a scăzut constat după cum urmează: în 1996 – 29.815 de şcoli, în 1997- ¬29.084, în 1998- 29.409, în 1999- 27.633, în 2000- 24.481, în 2001 -24.304, în 2002 -23.679, în 2003 – 18.012, în 2004 – 14.396, în 2005 -11.865, în 2006- 8.484, în 2007 -8.230, în 2008 – 8.221, în 2009 – 8.244, în 2010- 7.588, în 2011 -7.204.
(Sursa (citeste mai mult)) - Avionul hipersonic X-51A WaveRider a zburat cu o viteza record de 5,1 ori mai mare decat cea a sunetului
Avionul experimental fara pilot X-51A WaveRider, dezvoltat de Boeing pentru fortele aeriene americane, a reusit cel mai lung zbor hipersonic efectuat vreodata, atingand totodata o viteza record de 5,1 ori mai mare decat cea a sunetului, in timpul unui test efectuat recent pe coasta californiana, relateaza Huffington Post.
U.S. Air Force a anuntat vineri ca X-51A WaveRider a zburat timp de peste trei minute propulsat de motorul sau statoreactor si a atins o viteza de Mach 5,1 (6.247km/h).
Testul realizat saptamana aceasta a fost al patrulea si ultimul zbor al unui X-51A efectuat de fortele aeriene americane, care au cheltuit 300 de milioane de dolari pentru studierea tehnologiilor hipersonice, cu care spera sa dezvolte o noua generatie de rachete ultra-rapide care pot lovi orice colt al Pamantului in cateva minute.
Celelalte trei zboruri au esuat, fie din cauza unei defectiuni ori nu au atins viteza propusa.
Desi aparatul a fost proiectat sa atinga viteza de Mach 6, adica de sase ori mai mare decat viteza sunetului, oficialii programului sunt multumiti de performanta acestuia la ultimul test. „A fost o misiune indeplinita cu succes”, a declarat directorul de proiect, Charlie Brink.
In timpul testului, WaveRider a parcurs o distanta de 426 de kilometri in sase minute, reusind cel mai lung zbor hipersonic al unui astfel de avion. Inginerii au adunat informatii de la bordul aparatului, inainte ca acesta sa se scufunde, in mod controlat, in Oceanul Pacific.
(Sursa (citeste mai mult)) - Apple va lansa televizorul controlat dintr-un inel
iTV-ul va avea un ecran de 60 de inci si va costa 2.500 de dolari, spune Brian White, de la Topeka Capital Markets, citat de The Telegraph.
Noul gadget de la Apple va veni insotit de o tableta de marimea ipad-ului, astfel incat utilizatorii vor putea sa isi transfere pe ea programele de pe iTV si sa le urmareasca oriunde in casa.
Dar cea mai interesanta caracteristica a noului televizor este data de felul in care acesta va fi controlat, printr-un inel, denumit iRing.
Potrivit lui White, care spune ca detine aceste informatii pe baza unor intalniri cu mai multe companii furnizoare ale Apple, din China si Taiwan, imaginea de pe ecran va putea fi schimbata prin simpla indicare a sa cu mana.
Apple refuza sa comenteze despre produse inaintea lansarilor, dar Steve Jobs spunea la un moment dat ca vrea sa revolutioneze industria TV, la fel cum a facut-o si cu mp3-urile si smartphone-urile. - Google îl sărbătoreşte pe matematicianul Leonhard Euler
Astăzi, 15 aprile 2013, se împlinesc 306 ani de la naşterea matematicianului elveţian Leonhard Euler, care a avut o contribuţie fundamentală în analiza matematică. Leonhard Euler s-a născut pe 15 aprilie 1707, la Basel, fiind considerat unul dintre cei mai importanţi matematicieni din istorie.
Euler a intrat la Universitatea din Basel la 13 ani, urmând iniţial în studiile teologice şi filosofice. Influenţat de profesorul său Johann Bernoulli – un matematician celebru -, Euler a obţinut masterul în filosofie în 1723.
În 1727 i-a fost acordat marele premiu la un concurs al Academiei din Paris dedicat modalităţii optime de aranjare a catargelor pe un vapor. În cariera sa, Euler a obţinut de 12 ori premiul Academiei din Paris.
Euler a publicat numeroase lucrări ştiinţifice. Din cauza muncii extenuante, la 28 de ani, Euler a suferit o congestie cerebrală şi şi-a pierdut vederea la ochiul drept. Elveţianul a trăit la Berlin şi Sankt Petersburg, iar în a doua parte a vieţii şi-a pierdut complet vederea.
Euler a demonstrat „identitatea lui Newton”, „mica teoremă a lui Fermat”, „teorema celor două pătrate” a lui Fermat şi „teorema celor patru pătrate” a lui Lagrange. În mecanica fluidelor, el a formulat sistemul de ecuaţii care descrie mişcarea unui fluid; împreună cu ecuaţia de continuitate, acest sistem este cunoscut în prezent sub numele de „ecuaţiile lui Euler pentru fluidele ideale”. - Google are mici probleme în SUA. În România USLamistă, ar fi rezolvat simplu c-o șpagă
Compania americană care dețiine cel mai utilizat motor de căutare pe internet trebuie să plătească o amendă de 7 milioane de dolari, acesta fiind deznodământul unei lungi investigații derulate de autoritățile americane, care a vizat mașinile companiei cu care Google face capturi pentru Street View.
Mai precis, între 2008 și 2010, mașinile Google Street View au colectat parole și alte informații confidențiale cu ajutorul rețelelor wireless instalate în locuințe.
Compania spune că acest incident a fost o greșeală, arătând că softul care făcea capturi a colectat accidental informații private ale utilizatorilor.
Comisia Federală pentru Comunicaţii a amendat Google anul trecut cu 250.000 de dolari, pentru că nu a colaborat în timpul unei investigaţii privind colectarea datelor de către companie.
Google a anunţat în 2010 că nu va mai folosi informaţii Wi-Fi pentru Street View, care afişează imagini ale străzilor pentru Google Maps. La acea dată, compania a susţinut că a colectat informaţiile din greşeală. - Primul zbor parabolic din Europa. Pasagerii au plătit 6.000 de euro pentru o astfel de experiență
Numărătoarea inversă a început pentru primii pasageri ai A300 Zero-G, care au plătit ca să treacă prin experienţa imponderabilităţii. Este primul zbor parabolic din Europa, zboruri de acest tip fiind efectuate până acum doar în Statele Unite şi Rusia, relatează AFP.
Din cei 40 de pasageri de la bordul A300 Zero-G, cinci studenţi au câştigat un concurs organizat de CNES (Agenţia spaţială franceză), care foloseşte de obicei acest avion în scopuri ştiinţifice. Ei nu şi-au plătit locul, spre deosebire de ceilalţi, care au plătit fiecare 6.000 euro. O pasageră din Elveţia a efectuat deja un zbor parabolic, în Statele Unite.
În timpul zborului vor fi efectuate 15 parabole a câte 22 de secunde, în total cinci minute de imponderabilitate. La prima parabolă se va atinge gravitaţia marţiană (o treime din greutatea resimţită). Ea va fi urmată de două parabole lunare (1/6 din greutate, adică senzaţia de a fi în picioare pe Lună) şi 12 parabole în imponderabilitate. În timpul zborului, pasagerii vor beneficia de sfaturile unor instructori şi de asistenţa unui medic. Comandant de bord este Eric Delesalle, director pentru teste de zbor al constructorului ATR, mare maestru al parabolelor. El este însoţit de Jean-Francois Clervoy, cu 3.000 de parabole efectuate şi trei zboruri la bordul unei navete spaţiale americane.
Veniturile obţinute în urma zborurilor comerciale urmează să contribuie la înlocuirea aparatului A300 Zero-G, care a depăşit 100.000 de parabole.
Zborurile parabolice cu avionul, care au început acum mai bine de 60 de ani, îi fac pe cei care le efectuează să scape de efectul gravitaţiei terestre fără să fie nevoie de un zbor spaţial, datorită manevrelor de urcare şi coborâre. Sintagma ‘zboruri cu gravitaţie zero’, utilizată pentru a desemna acest tip de zboruri, este improprie fiindcă ‘gravitaţia terestră nu dispare’, spune Franck Lehot în cartea sa ‘Voler en apesanteur’ (Zborul în imponderabilitate).
Citeste si articolele:
Stiri care nu s-au vazut la tonomatele mogulilor (XXVI) | A șaptea dimensiune says:
ianuarie 18th, 2019 at 21:16
[…] Stiri care nu s-au vazut la tonomatele mogulilor (XXV) […]
Stiri care nu s-au vazut la tonomatele mogulilor (XXVII) | A șaptea dimensiune says:
ianuarie 18th, 2019 at 21:19
[…] Stiri care nu s-au vazut la tonomatele mogulilor (XXV) […]
Stiri care nu s-au vazut la tonomatele mogulilor (XXX) | A șaptea dimensiune says:
ianuarie 18th, 2019 at 21:47
[…] Stiri care nu s-au vazut la tonomatele mogulilor (XXV) […]