Store Expert Logistic si istoria (inca nescrisa) a rafturilor

sâmbătă, noiembrie 18, 2017 21:03
Posted in category Diverse

Casa, gradina, Caruntu Elena, TataraseniNiciunul dintre cei care lucreaza cu carti si cu dosare nu s-ar putea descurca fara rafturi! Fara aceste sisteme de depozitare, in care unii vad doar niste banale piese de mobilier, viata arhivarilor si a bibliotecarilor ar fi un adevarat cosmar…

Primii care le-au descoperit par a fi fost asiro-babilonienii, de la care ne-au ramas celebrele tabilte de lut scrise cu caractere cuneiforme. Egiptenii au invatat sa faca un soi de hartie – bine ecunoscutele papirusuri – dintr-o planta acvatica asemanatoare tresiilor. Faptul ca s-au descoperit destule papirusuri – cu texte religioase, probleme de matematica si rezolvarile acestora, cronici, tratate de astrologie si cate si mai cate – este o consecinta a pastrarii papirusurilor in conditii adecvate. Asta inseamna ca egiptenii au folosit rafturi, pentru ca papirusul este un material mai sensibil decat lutul tablitelor sumeriene, asiro-babiloniene si hittite.

Batranii si inteleptii greci au preluat de la egipteni obiceiul de a scrie pe papirus – si deci au avut nevoie si ei de rafturi! Iar de la greci, obiceiul de a scrie pe papirus a fost preluat si de romani, care l-au pastrat pana tarziu, in secolul al X-lea al erei noastre. Elevilor din scolile romane nu scriau pe foarte pretioasele papisrusuri, care trebuiau importate din Egipt, ci pe tablite cerate. Si acestea, ca si papirusurile, trebuiau pastrate cumva – şi asta insemna rafturi! Mult mai la rasaritul lumii cunoscute, chinezii scriau pe fasii subtiri din lemn sau de bambus. Ei da, aveau si ei nevoie de rafturi!

In Evul Mediu, locul sulurilor de papirus a fost luat de pergament – piele subtiri de miel sau de ied prelucrata manual. Numele acestui material vine de la orasul Pergam, situat in Asia Mica, pentru ca aici a fost inventata aceasta tehnica. Si nu in Evul Mediu, ci in epoca elenistica! Multa vreme, putinii particulari care aveau fericirea de a poseda carti preferau sa le tina in dulapuri si in cufere, pentru ca aceste piese de monilier avau avantajul de a putea fi incuiate. Dar manastirile aveau biblioteci, iar cancelariile regale aveau arhive – si deci a fost din nou nevoie de rafturi, pentru ca, fara aceste sisteme de depozitare, nicio activitate care presupunea munca intelectuala sau luarea unor decizii nu s-ar mai fi putut desfasura.

Apoi Europa a descoperit hartia, care la inceput se fabrica din tot soiul de carpe, preferabil de culoare alba – de obicei, camasi rupte. Reteta de fabricatie venea tocmai din indepartata China – iar de la chinezi, o preluasera arabii. Iar de la arabi, reteta de fabricare ahartiei afost preluata de italieni – tocmai la timp, pentru ca papirusul, care timp de milenii fusese unul dintre cele mai importante produse de export ale Egiptului, devenise din ce in ce mai greu de gasit, iar nevoia de carti si, mai ales, de acte era din ce in ce mai mare. Nu numai fetele bisericesti si gramaticii regilor intocmeau acte, ci si negustorii, care trebuiau sa tina evidenta vanzarilor, cumpararilor si a profiturilor. Si aparusera si tribunalele, care aveau si ele arhive. Pe scurt, rafturi, rafturi si iar rafturi – mai ales dupa ce Guttenberg a inventat (independent de chinezi) tiparul.

Culmea e ca, desi ar fi interesanta, o istorie a rafturilor (de biblioteca, de arhiva si de alte tipuri) n-a fost inca scrisa. Asta e! Daca trecutul rafturilor tine de istoria inca nescrisa, viitorul acestor sisteme de depozitare este la Store Expert Logistic. Pentru aavea o arhiva bine organizata, nu trebuie sa faceti decat efortul de a alege!

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.
Tags:

Adauga un comentariu