Structura de comandă a Departamentul Securităţii Statului (DSS) la 22 decembrie 1989 (IV)

duminică, decembrie 8, 2019 13:15
Posted in category Dictatura comunistă

Securitatea comunistaUM 0195 (Unitatea de Contrainformaţii a CIE)

Comandant: general-maior Ioan Moţ

Moţ a primit steaua de general în 21 august 1979, după care a fost numit la comanda acestei unităţi, care se ocupa de contraspionaj în cadrul CIE (supravegherea ambasadelor Republicii Socialiste România (RSR) din străinătate, prevenirea defectărilor din spionajul românesc), dar şi cu operaţiuni comerciale sub acoperire, sau pur şi simplu cu procurarea din Occident a unor bunuri greu de găsit sau prohibite în România comunistă, aceste bunuri fiind destinate activiştilor de partid (comunist – n.m.) de rang înalt din Ministerul Afacerilor Externe (MAE), Comitetul Central (CC) sau pentru generali de Securitate.

În serviciul de contrainformaţii al spionajului erau încadraţi 386 de ofiţeri, 5 ofiţeri specialişti în comunicaţii şi tehnică operativă, 42 subofiţeri şi 18 angajaţi civili.

După 1989, generalul Moţ s-a manifestat drept un partizan al PUNR (Partidul Unităţii Naţionale a Românilor, formaţiune extremistă cu tentă naţional-comunistă, plină de foşti securişti comunişti – n.m.), fiind atras inclusiv în fondarea unei edituri, “Deşteaptă-te, Românie” SRL, de către unul dintre subalternii din Securitate, colonelul Radu Grigore.

UM 0110 CIE
Comandant: general-maior Victor Neculicioiu
Adjunct: colonel Vasile Lupu

Niculicioiu a fost şef al Inspectoratului de Securitate Braşov, de unde a fost avnasat în 23 august 1984 la gradul de general-maior şi promovat în conducerea acestei unităţi. În zilele Revoluţiei, a fost silit să predea o parte din arhiva unităţii generalului Militaru (KGB-ist dovedit, promovat de alt KGB-ist, Ion Iliescu, în fruntea Mnisterului Apărării Naţionale (MApN), ca ministru, şi cel care a dat ordin să fie ucişi membrii echipajului USLA (Unitatea Specială de Luptă Antiteroristă), în faţa MApN – n.m.), sub ameninţarea armei şi presiunea executării echipajelor conduse de ofiţerul USLA Trosca în faţa MApN, execuţie la care a fost silit să asiste la o fereastră a ministerului.

După 1989, spre deosebire de adjunctul său Vasile Lupu, ajuns chiar prim-adjunct al directorului SRI (Virgil Măgureanu, un alt fost securist comunist – n.m.), Niculicioiu a avut doar o scurtă ieşire publică în 1994, când, în calitate de purtător de cuvânt al filialei Braşov a Partidului Socialist al Muncii (PSM, partid înfiinţat de foşti securişti şi membri ai numenclaturii comuniste, ce a intrat în Parlament în legislatura 1992 – 1996, ulterior fuzionând cu ciuma roşie = PSD, PDSR pe atunci, formaţiunea avându-l în frunte pe un prim-ministru ceauşişt, Ilie Verdeţ – n.m.), a afirmat în faţă jurnaliştilor prezenţi:

”Cei pe care îi urmăream, astăzi conduc România.” (România era condusă în 1994 de PSD = ciuma roşie, PDSR cum se numea atunci, cu KGB-istul criminal Ion Iliescu în funcţia de preşedinte al României – n.m.) Ulterior Niculicioiu s-a retras într-o casă la ţară, undeva lângă Braşov.

Vasile Lupu a avut, în schimb, o carieră spectaculoasă după 1989, fiind cooptat în structurile SRI şi ajungând în 27 martie 1994 şef al Diviziunii de contraspionaj. În două legislaturi, a fost prim adjunct al directorului SRI, sub mandatele lui Virgil Măgureanu şi Costin Georgescu.

În tot acest timp, se susţine în Raportul Armaghedon 7, lista securiştilor din serviciile secrete difuzată în 2001 pe Internet, “a depus eforturi considerabile pentru întărirea ifluenţei foştilor ofiţeri de Securitate în toate domeniile vieţii politice, economice şi sociale”.

În 30 noiembrie 1999 a fost înaintat la gradul de general de corp de armată (de către anticomunistul (hăăă, hăăăă, hăăăă) Emil Constantinescu, cel învins de securiştii criminali, pe care care i-a făcut generali pe bandă rulantă – n.m.).

Ascensiunea sa a fost curmată brusc, după ce o comisie parlamentară de anchetă a constat implicarea sa în lansarea unor informaţii false, cu privire la racolarea lui Radu Timofte (fost director SRI – n.m.), de către KGB, înainte de 1989.

A fost trecut în rezervă în 2001, cu gradul de general de corp de armată (şi o pensie specială plătită de “fraierii” care muncesc şi care au crezut sincer în decembrie 1989 că securiştii criminali vor fi eliminaţi din viaţa publică a României democratice – n.m.).

Unitatea 0110, înfiinţată în 1969, după invadarea Cehoslovaciei de către sovietici, se ocupa de acţiuni de spionaj şi contraspionaj în raport cu ţările comuniste. Activitatea ei a fost influenţată/amplificată de debutul politicii naţional-comuniste a lui Nicolae Ceauşescu şi era îndreptată în special împotriva serviciilor secrete sovietice (KGB şi GRU), care dezvoltaseră în Republica Socialistă România (RSR) puternice agenturi, prin intermediul cărora încercau menţinerea controlului asupra regimului de la Bucureşti.

Cu timpul însă, UM 0110 a ajuns să fie utilizată pentru a fabrica argumente pe placul “conducerii superioare de partid şi de stat”, potrivit cărora cei ce intrau în dizgraţia lui Nicolae Ceauşescu erau suspectaţi de spionaj în favoarea Uniunii Sovietice. Procedeul a fost utilizat din plin după venirea la putere a lui Mihail Gorbaciov.

UM 0110 număra 264 ofiţeri, 8 ofiţeri specialişti în comunicaţii şi tehnică operativă, 15 subofiţeri şi 17 angajaţi civili.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

4 Responses to “Structura de comandă a Departamentul Securităţii Statului (DSS) la 22 decembrie 1989 (IV)”

  1. Structura de comandă a Departamentul Securităţii Statului (DSS) la 22 decembrie 1989 (V) | A șaptea dimensiune says:

    decembrie 11th, 2019 at 8:56

    […] Structura de comandă a Departamentul Securităţii Statului (DSS) la 22 decembrie 1989 (IV) […]

  2. Structura de comandă a Departamentul Securităţii Statului (DSS) la 22 decembrie 1989 (VI) | A șaptea dimensiune says:

    decembrie 13th, 2019 at 9:10

    […] Structura de comandă a Departamentul Securităţii Statului (DSS) la 22 decembrie 1989 (IV) […]

  3. Structura de comandă a Departamentul Securităţii Statului (DSS) la 22 decembrie 1989 (VIII) | A șaptea dimensiune says:

    decembrie 15th, 2019 at 16:17

    […] Structura de comandă a Departamentul Securităţii Statului (DSS) la 22 decembrie 1989 (IV) […]

  4. Structura de comandă a Departamentul Securităţii Statului (DSS) la 22 decembrie 1989 (IX) | A șaptea dimensiune says:

    decembrie 16th, 2019 at 18:45

    […] Structura de comandă a Departamentul Securităţii Statului (DSS) la 22 decembrie 1989 (IV) […]

Adauga un comentariu