Tot ce trebuie să ştii despre cablurile UTP

luni, octombrie 26, 2020 19:29
Posted in category Diverse

Cabluri UTPCablurile UTP sunt un tip de cabluri folosite pentru transmiterea semnalelor, atât în reţelele de calculatoare, cât şi în industria telecomunicaţiilor. În ceea ce privește gradul lor de răspândire, acestea sunt fără îndoială cele mai populare cabluri folosite rețelele Ethernet.

La exterior, un cablu utp pentru rețea nu arată cu nimic diferit față de un cablu oarecare. Dar sub învelișul protector, el ascunde una sau mai multe perechi de conductori răsuciți unul după celălalt printr-un proces numit torsadare. Din acest motiv, cablurile UTP mai sunt numite de către specialiști și cabluri torsadate.

Procesul de torsadare este un aspect important în ceea ce privește cablurile UTP deoarece, datorită lui se diminuează interferența asupra calității de transmisie a câmpurilor magnetice de la exterior.

Cum se clasifică diferitele tipuri de cabluri folosite în electronică?

Pentru marcarea cablurilor torsadate se folosesc o serie de acronime ce sunt menționate și în standardul ISO/IEC 11801:2002 la Anexa E. Modelul fiecărui cablu se scrie sub forma unui cod de forma xx/yy/TP în care xx reprezintă construcția generală a cablului și yy perechea de fire conductoare din interior. În acest sens, xx și yy pot căpăta următoarele valori cu semnificația specifică fiecăreia și anume:

  • U: fără ecranare
  • F: folie
  • S: tresă
  • SF: ecranare prin folie și tresă.

În final, TP este abrevierea termenilor Twisted Pair, care face referire la condiția în care se află firele în interiorul cablului. Astfel, combinând literele de mai sus și adăugând TP la sfârșit, obținem următoarele tipuri de cabluri: U/UTP, F/UTP, U/FTP etc.

Cum se folosesc cablurile UTP pentru rețele de calculatoare și telefoane?

Înainte de a folosi un cablu UTP este necesar să-i atașezi la ambele capete un set mufe rj45 ecranate. Acest tip de mufe se poate achiziționa din magazinul online Eldepo, iar procesul prin care se prinde la capetele unui cablu se numește sertizare.

Când închei un contract cu un furnizor de servicii de telecomunicații, sertizarea se face în general de către reprezentanții acestuia înainte ca ei să introducă cablurile furnizorului în routere, computere, telefoane și alte tipuri de aparate.

Dar în cazul în care la un moment dat dorești să schimbi un cablu deoarece ai nevoie de un fir de altă lungime, ori pur și simplu vrei să-l înlocuiești pe cel vechi cu unul nou, este important să știi că poți realiza sertizarea mufelor rj45 și pe cont propriu, dacă dispui de un clește special pentru sertizare și cunoști codul culorilor firelor acestuia.

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu