Un altfel de accelerator de particule

joi, februarie 25, 2010 14:59
Posted in category Puţină fizică

Accelerator de particuleAtât de mult s-a auzit despre coliziunile de particule care, vezi Doamne, vor produce găuri negre, mici şi lacome, înghiţind tot Pământu-n calea lor, încât lumea a uitat că trăim, de fapt, într-un mare accelerator de particule extrem de energetice: Universul.

În tot Universul ăsta mare, există Galaxia Calea Lactee. La vreo două treimi de centru (şi, evident, o treime de marginea farfuriei care e galaxia) ne găsim noi, în Sistemul Solar. Acest sistem solar nu-i singurul, desigur, dar îl scriem cu litere mari din simplul motiv că-i al nostru şi, practic, provinciali cum ne ştim, n-am ieşit încă din el.

Ei bine, Soarele, împreună cu câmpul magnetic al Terrei, formează un minunat accelerator de particule. Astfel, vântul solar aduce către noi particule ionizate relative lente, iar câmpul magnetic terestru le captează şi le accelerează. Le captează prin zonele ecuatoriale şi le accelerează de-a lungul liniilor de câmp, care, aşa cum ştiu toţi copiii jucători cu pilitură de fier, ies dintr-un pol al magnetului şi intră în altul.

Când particulele captive ajung către poli, intră ca berbecii în atomii şi moleculele din atmosfera superioară, le excită înfiorător, drept care acestea din urmă se liniştesc numai după ce emit puzderii de fotoni. Adică lumină. Verde şi roşie, de la moleculele de oxigen, albastru-mov de la azot. Şi aşa ajungem să vedem spectacole ale naturii în diverse culori.

Le spunem aurore după zeiţa romană a dimineţii. Şi boreale după zeul grec al vântului de nord. Dar şi australe, căci există în ambele zone polare, doar că cele din sud sunt văzute mai rar fiindcă nu prea are cine să le vadă.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

9 Responses to “Un altfel de accelerator de particule”

  1. Dumitru Caruntu says:

    februarie 25th, 2010 at 20:02

    Asa-i. Era o metafora, totusi.

  2. Dumitru Caruntu says:

    februarie 25th, 2010 at 20:25

    Din pacate nu prea avem asa ceva. Dar, cine stie …

  3. Charon says:

    februarie 25th, 2010 at 19:21

    Efectul Aurora borealis nu are nici cea mai mica legatura cu ceea ce se incearca sa se realizeze cu acceleratorul de particule.

  4. Neinfectat De Comunism says:

    februarie 25th, 2010 at 20:19

    unde se afla totusi romania la nivel cosmic? contam noi in spatiul extraterestru? avem noi destin milenar?

    "Gabriel Oprea va naste in chinuri groaznice un nou partid de stanga?!?!?!?!?" detalii la mine pe blog..

  5. O noua teorie privind constructia piramidelor says:

    septembrie 3rd, 2014 at 15:34

    […] de-a lungul și de-a latul timpului, piramidele din Egipt au stârnit întrebări și controverse. Întrebarea cea mai importantă a fost și este “Prin ce procedee tehnice au fost construite […]

  6. Cum devin vizibile radiaţiile invizibile | A șaptea dimensiune says:

    ianuarie 18th, 2015 at 21:38

    […] Un altfel de accelerator de particule […]

  7. Câte ceva despre Spaţiul extraterestru | A șaptea dimensiune says:

    iulie 4th, 2015 at 13:15

    […] Un altfel de accelerator de particule […]

  8. La câte grade Celsius înoată iarna peştii | A șaptea dimensiune says:

    iulie 4th, 2015 at 13:26

    […] Un altfel de accelerator de particule […]

  9. S-a lăsat fotografiată prima planetă din afara sistemului solar | A șaptea dimensiune says:

    iulie 4th, 2015 at 14:30

    […] Un altfel de accelerator de particule […]

Adauga un comentariu