Un literat cu litera legii certat

vineri, august 21, 2020 7:59

De la stanga: Dumitru Mazilu, Ion Iliescu, Gelu Voican VoiculescuAugustin Buzura, ca fan al lui Ion Iliescu, nu putea să nu dea curs sentimentelor anti-chiabureşti ale KGB-istului. Ca atare, cu avânt revoluţionar, a pus şi el mâna pe o vilă din Cluj, revendicată cu nesimţire de foştii proprietari, şi a cumpărat-o cu derizoriul preţ de 52.000.000 de lei (vechi – n.m.).

Casa fusese confiscată de statul comunist fără titlu de proprietate, pe motiv că burghejii ăia de proprietari au preferat Occidentul.

Imobilul a fost preluat apoi de Editura Tribuna, unde Buzura era simplu angajat şi încă nu spera probabil să ajungă ce este astăzi (în 2004 – n.m.), groparul moral al revistei Dilema, renăscută acum ca Dilema Veche.

Conform surselor noastre, Augustin Buzura a locuit în casa din strada Ponorului, la nr. 8, fără să aibă contract de închiriere cu editura. Iar apoi, considerându-se totuşi chiriaş încă din 1985, a cumpărat casa, cu toate că, spun apropiaţi de-ai lui, nici măcar nu mai locuia în Cluj şi deci, conform legii, nu avea acest drept.

Familiei Frişan, proprietarii acestui imobil, Buzura i-a dat cu tifla spunându-le că are relaţii suspuse, un fiu în Televiziunea Română şi un ginere barosan şi că pe baza lor nu va pierde nicidecum casa.

Merită un sincer bravo, mai ales că e o afacere profitabilă. După cumpărare, capitalistul Buzura a închiriat-o unor străini, unor occidentali care n-au avut de-a face cu binefacerile comunismului (din februarie 2004 locuiesc acolo nişte francezi).

Iar de curând (iunie 2004 – n.m.) a încercat să o vândă, deşi, conform legii, nu are acest drept timp de 10 ani de la cumpărare, tocmai pentru că e un imobil în litigiu.

La cât de capitalist e acum, când vrea să vândă casa, ne şi mirăm că Buzura nu s-a gândit s-o facă puţin şi McDonald’s. (“Academia Caţavencu”, nr. 653/2004)

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu