Universităţile particulare – o afacere profitabilă pentru găştile care le conduc

vineri, martie 6, 2009 17:59
Posted in category Educatie

Universitati particulareÎnvăţământul particular e o mare afacere în România. Universitatea Titu Maiorescu are 15.000 de studenţi. Cei 15.000 plătesc o taxă anuală de 450 de euro (se întâmpla în 2008 – n.m.). O parte, cei de la facultăţle mai grele, plătesc chiar şi o mie de euro. Dar putem să rămânem la 450 de euro liniştiţi. Înmulţim 450 cu 15.000 şi ne dă 6.750.000 de euro pe an. Credeţi-mă, putem rotunji liniştiţi până la şapte milioane.

Au patru sute de profesori. În afară de şefime (rector, decani, prorectori, prodecani + oameni de încredere), care e plătită regeşte, toţi cei patru sute sunt plătiţi ca la stat, ba chiar mai puţin. Realmente, fac foamea. Un lector la “Titu Maiorescu” are circa 400 de euro salariu. Am făcut calculul: 400 de profesori, plătiţi cu 400 de euro pe lună timp de un an, costă universitatea 1.920.000 de euro. Hai, două milioane. Rămân cinci milioane de euro. Se mai pot adăuga terenurile, clădirile, dotările. Hai, încă două milioane de euro. Dar ultimele trei milioane de euro unde se duc?

Preluare din “Academia Caţavencu” nr.8/2008.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

3 Responses to “Universităţile particulare – o afacere profitabilă pentru găştile care le conduc”

  1. Școlile fantomă din România says:

    iulie 31st, 2014 at 12:05

    […] Universităţile particulare – o afacere profitabilă pentru găştile care le conduc You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site. Tags: invatamant, romania […]

  2. Ileana says:

    decembrie 3rd, 2014 at 19:16

    Asta nu e universitatea la care Liviu Ispas, secretarul general al Ministerului Educatiei e rector sau nu stiu ce mare conducator? Nu e conflict de interese? E un nenorocit. A fost pe la toate partidele… acum e… ghici unde? la PSD

  3. În România, ilegalităţile se practică încă de pe băncile şcolii | A șaptea dimensiune says:

    ianuarie 19th, 2016 at 22:49

    […] Universităţile particulare – o afacere profitabilă pentru găştile care le conduc […]

Adauga un comentariu