Cum a furat Dragnea 10 milioane de euro, bani europeni

miercuri, ianuarie 16, 2013 0:13

Liviu DragneaComisia Europeană a descoperit licitațiile trucate ale lui Liviu Dragnea și cere banii înapoi

„Baronul” Dragnea trebuie să dea înapoi 36,5 milioane de lei după ce și-a favorizat firma de casă.

Baronul de Teleorman, Liviu Dragnea, va pleca de la şefia judeţului după 12 ani şi va ocupa un fotoliu de parlamentar. Funcţia pe care şi-o doreşte cu ardoare este cea de ministru al Dezvoltării Regionale. Asta, deşi Dragnea are probleme cu gestionarea fondurilor europene.

Comisia Europeană a descoperit fraude uriaşe la licitaţiile pentru reabilitarea unor drumuri din Teleorman. Şoselele au fost refăcute cu bani europeni (85%) şi de la bugetul de stat (15%) de către Tel Drum, firmă abonată la banii judeţului Teleorman. Oficialii europeni cer înapoi 36,5 de milioane de lei, bani pe care trebuie să-i restituie teleormănenii.

Totul a început pe 28 martie 2011, atunci când o misiune de audit a Comisiei Europene pentru Program Operaţional Regional a investigat modul în care s-a desfăşurat Contractul de finanţare cu numărul 120/25 martie 2009: „Reabilitare DJ 701, limita judeţului Dâmboviţa – Gratia- Poieni- Siliştea- Scurtu Mare- Slăveşti – Ciolăneşti- Zâmbreasca- Dobroteşti”. Proiectul era desfăşurat în cadrul Axei prioritare 2 „Îmbunătăţirea infrastructurii de transporturi regionale şi locale”.

Contractul, în valoare de aproximativ 90 de milioane de lei fără TVA, a fost câştigat de o asociaţie de firme condusă de Tel Drum. După ce au analizat documentaţia de la licitaţia publică, experţii europeni au concluzionat: „Încălcare a normativelor legale în materia achiziţiilor publice”.

România riscă să piardă 743 de milioane de euro

Potrivit raportului întocmit de aceştia, „beneficiarul lucrării, Consiliul Judeţean Teleorman, a utilizat criterii de selecţie restrictive”. „Astfel, autoritatea contractantă a stabilit o listă detaliată de echipamente (utilaje) tehnice pentru care candidaţii trebuie să facă dovada că le deţin (posesie/ folosinţă) în vederea realizării contractului de lucrări, prin această cerinţă restricţionând accesul celorlalţi ofertanţi”, se arată în raportul comisiei de audit.

Cu alte cuvinte, a fost o licitaţie cu dedicaţie, iar echipamentele şi utilajele din caietul de sarcini le avea doar Tel Drum. Concluzia este că banii pe contract au fost daţi necuvenit.

„Se stabileşte o corecţie de 100% din valoarea Contractului de lucrări 169/30 octombrie 2010, în sumă de 89.916.434, 41 de lei fără TVA”, este concluzia raportului. Astfel, întreaga sumă trebuia returnată, însă o reglementare a Comisiei prevede să fie aplicată o corecţie de maxim 25% . În acest caz, Comisia Europeană şi Ministerul Dezvoltării cer înapoi un sfert din întreaga sumă: 23,7 milioane de lei .

Contract cu dedicaţie

În mod similar, o misiune de audit europeană a descoperit nereguli, în septembrie 2011, la reabilitarea DJ 506 Cervenia-Vităneşti- Băbăiţa. Era vorba de un contract de 47.724.025 de lei fără TVA, pe care l-a câştigat tot Tel Drum. „Autoritatea contractantă a restricţionat accesul operatorilor economici la procedura de atribuire a contractului de execuţie de lucrări, prin impunerea mai multor cerinţe de calificare”, se arată în concluzia raportului. În acest caz, Comisia şi Ministerul Dezvoltării cer înapoi, de la CJ, un sfert din sumă: 12,7 milioane de lei.

„Afacerista” Bombonica

Liviu Dragnea este nemulţumit de rezultatele inspecţiilor Comisiei Europene. El a dat în judecată Direcţia Generală Constatare şi Stabilire Nereguli Fonduri Europene din subordinea Ministerului Dezvoltării şi susţine că licitaţiile s-au desfăşurat corect. „Autoritatea contractantă a încercat şi, în opinia noastră, a reuşit, să se asigure că în procesul de achiziţii publice se consumă efectiv, eficient, în mod etic, echidistant şi transparent”, arată Dragnea, în cererea depusă la Curtea de Apel Bucureşti.

Societatea Tel Drum, cea care a câştigat cele două licitaţii suspecte, este favorita CJ şi la alte contracte publice. În 2002, această societate a renovat hotelul Turris, proprietatea Bombonicăi Dragnea, soţia baronului de Teleorman. Atunci, firma era controlată de Marian Fişcuci, prietenul lui Liviu Dragnea. La alegerile parlamentare, cumnatul lui Marian Fişcuci, Adrian Simionescu, a fost ales deputat de Zimnicea (Teleorman).

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

5 Responses to “Cum a furat Dragnea 10 milioane de euro, bani europeni”

  1. Dragnea, infractor ordinar, la puscarie! | A șaptea dimensiune says:

    februarie 10th, 2016 at 14:29

    […] ministeriale, din cauza moldovenilor și oltenilor ce au nudul din creier extrem de pronunțat. Mai fură și niște bani europeni, iar în 2012, alaturi de gașca penală pompos numită USL, încearcă marea cu degetul, adică […]

  2. În România, Evul Mediu întunecat se manifestă prin BOR | A șaptea dimensiune says:

    aprilie 2nd, 2016 at 21:20

    […] Cum a furat Dragnea 10 milioane de euro, bani europeni […]

  3. Arme și condamnări | A șaptea dimensiune says:

    aprilie 3rd, 2016 at 8:40

    […] Cum a furat Dragnea 10 milioane de euro, bani europeni […]

  4. Pentru jegurile PSD-iste, Soros este rau doar cand nu finanteaza PSD-ul | A șaptea dimensiune says:

    noiembrie 19th, 2016 at 19:20

    […] nu Soros l-a pus pe Viorel Ponta să fure din banii de la Turceni și Rovinari, nu Soros l-a pus pe Dragnea să fure din bani europeni etc. Probabil că, în incultura voastră, nu prea ați auzit de legile lui Murphy. Însă, una […]

  5. Liviu says:

    decembrie 29th, 2016 at 11:30

    ardeti-l pe cocardea

Adauga un comentariu