Utilizarea internetului ca modalitate de relationare a medicilor cu pacientii

joi, mai 15, 2014 16:10
Posted in category Diverse

Casa, gradina, Caruntu Elena, TataraseniDe curand, m-am regasit in nefericita situatie de a avea nevoie de un medic ortoped. Avand in vedere ca nu cunosteam niciunul si ca nu stiam de unde sa incep cautarea, am apelat la singurul ajutor pentru orice tanar in astfel de situatii: internetul. Am constatat cu surprindere ca, spre deosebire de medicii din strainatate, cei din Romania acorda foarte putina atentie mediului on-line care, dupa parerea mea, este promitator in acest domeniu. Poate va intrebati de ce cred asta. Ei bine, in timp ce majoritatea dintre noi nu suntem atat de prudenti in cazul unei firme de curatenie, unui magazin de haine sau al unui ISP, cand vine vorba de sanatatea noastra lucrurile se schimba.

Am observat ca cei mai multi dintre noi nu cauta pe internet adresa sau alte date de contact in cazul medicilor, ci opiniile altor pacienti. Asadar, exista o serie de site-uri care apar de fiecare data cand cauti un medic la noi in tara: calificative.ro, sfatulmedicului.ro si altele asemanatoare, unde fostii sau actualii pacienti isi spun parerea despre fiecare medic.

Bineinteles, o mare parte dintre aceste opinii nu sunt reale si sunt menite doar sa atraga vizitele celor la fel ca mine sau ca tine, insa 99% din populatie nu stie asta. De aici vine si provocarea medicilor pe partea de on-line: trebuie sa investesti in site pentru o promovare eficienta.

Am observat ca cei mai multi medici din Romania nu se folosesc de internet pentru a relationa cu pacientii, lucru ce ar imbunatati considerabil atat calitatea serviciilor, cat si parerile pacientilor despre acestia. Hai sa luam ca exemplu site-ul lectiadeortopedie.ro: este unul dintre putinele site-uri medicale ce ofera informatii complete si vaste in domeniu, prin articolele detaliate despre afectiunile ortopedice.

Insa atuul acestui site nu este reprezentat de articole sau de informatii detaliate, ci de faptul ca un angajat al clinicii de ortopedie care are cunostinte de specialitate ofera consultanta si raspunsuri vizitatorilor site-ului, lucru ce duce la o legatura stransa intre medici si pacienti.

Nu as vrea sa fiu inteles gresit. Prezenta on-line nu este o alegere in 2014, cu atat mai putin cand vorbim despre medici. Cu siguranta 90% dintre medicii din Romania au undeva pe internet o pagina pe un site, obscur sau nu, insa care va aparea in urma unei cautari Google, iar medicina este unul dintre putinele domenii in care zicala “publicitatea negativa este tot publicitate” nu isi are locul.

Chiar daca aceste opinii negative pot fi compensate cu ajutorul unei firme de managementul reputatiei, sa fii un medic bun si sa creezi o legatura cu pacientii tai prin cel mai facil mijloc de comunicare, internetul, este cea mai buna varianta pe termen lung.

Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu