Ziarişti în puşcărie în regimul criminal din Cuba comunistă

vineri, aprilie 24, 2020 8:44

CubaneziUn scurt material din 2004: Libertad por Cuba!

Se acordă (se acorda în 2004 – n.m.) Premiul “Pedro Luis Boitel”, pentru întreaga comunitate a jurnaliştilor cubanezi, care este cea mai oprimată, arestată, judecată şi condamnată presă din lume.

La un total de 1454 de ani se ridică numărul anilor de puşcărie ai celor 75 de jurnalişti independenţi, disidenţi şi intelectuali de calibru, arestaţi şi condamnaţi cu până la 27 de ani de închisoare în regimul castrist, în martie 2003.

Ziariştii au transmis date despre realităţile cumplite ale Cubei, una dintre ultimele redute ale comunismului, căzută pe mâinile camarilei dictatorului Fidel Castro, şi au fost acuzaţi pentru activităţi contrarevoluţionare.

Între ei se numără Omar Rodriguez Saludes, directorul agenţiei Nueva Prensa Cubana, condamnat la 27 de ani, pe care îi execută în închisoarea “Kilo 8” din Camaguey.

Premiul “Boitel” a fost înfiinţat în anul 2000, la iniţiativa dlui Gabriel Andreescu, de la Comitetul Apador-CH, România. Valoarea lui este (era în 2004 – n.m.) de 1.500 de dolari. Premiul poartă numele eroului cubanez Pedro Luis Boitel, care a murit în închisorile lui Fidel Castro în 1972, în urma grevei foamei.

În 2001, laureatul premiului a fost avocatul orb Juan Carlos Gonzalez Leyba, care zace şi astăzi (era luna mai 2004 – n.m.) în puşcărie.

Cel din 2002 a fost disidentul Angel Moya Acosta, creatorul “Mişcării Libertate şi Democraţie”, condamnat în 2003, în regim de urgenţă, la 20 de ani de detenţă, pe care îi ispăşeşte în cumplita închisoare ”Cuba Si” din oraşul Holguin.

Cuba a păşit pe un drum ireversibil, graţie eroismului acestor oameni de excepţie, care scriu istoria omenirii cu preţul libertăţii. (“Academia Caţavencu”, nr. 647/2004)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu