3 regiuni viticole din Romania pe care trebuie sa le cunosti!

vineri, august 31, 2018 12:47
Posted in category Diverse

StruguriO regiune viticola se refera la o intindere destul de generoasa, care are aceleasi caracteristici in ceea ce priveste soiul strugurilor, conditiile climatice si solul, dar si felul in care este folosita tehnologia pentru cresterea vitei de vie si pentru producerea vinului.

In Romania, exista aproximativ 180.000 de hectare pe care creste vita de vie, care sunt intinse pe toata suprafata tarii. Unele zone sunt mai mari si au in spate o traditie veche, puternica, care le-a dus numele si peste hotare. Vinurile fiecarei regiuni pot fi recunoscute cu usurinta, pentru ca in spatele aromelor se afla trasaturile soiurilor de struguri, dar si felul in care acestia au crescut si s-au maturat. Astfel, daca esti un iubitor al acestei bauturi, trebuie sa stii care sunt principalele zone viticole din tara si sa detii cateva informatii despre ele!

Descopera zona in care este produs vinul tau preferat

  • Dealurile Moldovei

    Aceasta regiune cuprinde plantatiile de vita de vie care se intind de la judetul Botosani, pana in Vrancea. Este cea mai mare si cea mai importanta zona viticola din Romania, iar aici se regasesc cele mai renumite crame, printre care Bohotin, Iasi, Cotnari, Husi, Iana, Cotesti, Odobesti, Panciu, Dealurile Bujorului si Nicoresti. Accesand link-ul https://www.ellawine.ro/vinuri/romania/moldovaStruguri vei desoperi o selectie bogata de vinuri moldovenesti, pe care merita sa le savurezi ori de cate ori ai ocazia! Pe acest teritoriu, cresc diferite soiuri de vita de vie, iar cele mai apreciate si mai populare sunt Galbena de Odobesti, Grasa de Cotnari, Zghihara de Husi, Francusa, Feteasca Alba, Babeasca Neagra, Feteasca Neagra, Tamaioasa Romaneasca si Busuioaca de Bohotin. Oferta zonei este una foarte variata, de la vinuri albe si rose seci, demiseci, dulci, pana la vinuri rosii seci, demiseci si vinuri spumante recunoscute la nivel international.

  • Colinele Dobrogei

    Din Mangalia si pana la Tulcea exista zona viticola cunoscuta sub numele de Colinele Dobrogei. Cea mai cunoscuta podgorie de aici este, bineinteles, Murfatlar, unde conditiile climatice favorizeaza cea mai lunga perioada de vegetatie a vitei de vie. In aceasta regiune, exista alte doua podgorii: Sarica Niculitel si Babadag, mai putin cunoscute insa. Pentru a te bucura de aroma specifica a soiurilor Chardonnay, Italian Riesling, Muscat Ottonel, Pinot Gris sau Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot sau Sauvignon Blanc intra pe site si comanda-ti vinul preferat! O caracteristica demna de mentionat este faptul ca productia de Chardonnay, soi la orgine frantuzesc, are aici performante spectaculoase, mai bune decat in Franta, in timpul anilor favorabili. Din Colinele Dobrogei ies vinuri albe si rosii, atat seci si demiseci, cat si demidulci. De asemenea, strugurii culesi de aici pot fi folositi si pentru servirea ca atare (struguri de masa) sau pentru productia de stafide.

  • Podisul Transilvaniei

    Regiune Podisul Transilvaniei poate fi considerata, din punct de vedere viticol, una dintre cele mai speciale din Romania.StruguriMotivul este oferit de calitatea superioara a soiurilor de vita de vie care cresc aici si, automat, de calitatea vinului produs, care au obtinut cea mai buna cotatie europeana oferita vreodata podgoriilor din tara. Dintre cele cinci podgorii aflate in zona, adica Aiud, Alba Iulia, Sebes-Apold, Lechita si Tarnavele, cea mai cunoscuta, dar si cea mai mare este ultima. Cramele Jidvei apartin de aceasta. Datorita solului, a conditiilor climatice si a varietatii de inaltime de pe cuprinsul acestei regiuni, soiurile albe nobile sunt cele care se dezvolta cel mai bine: Feteasca Alba, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Italian Riesling, iar vedetele sunt considerate Traminer Rose, Furmint si Riesling de Rhin. Aceasta zona viticola se intinde de la Apold, judetul Sibiu pana la Bistrita-Nasaud si Dej.

Tu ai incercat vreodata vinurile produse din aceste soiuri de vita de vie? Daca da, care este preferatul tau?

Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu