Copilaria in realitate si copilaria in programa scolara de literatura

duminică, noiembrie 5, 2017 10:41
Posted in category Diverse

Casa, gradina, Caruntu Elena, TataraseniAm rămas întotdeauna cu un gust amar citind tot soiul de aberaţii ale unora, mai ales pe Facebook, legate de modul în care trebuie reflectată copilăria în manualele şcolare. Desigur, a fi nostalgic nu-i chiar cel mai rău lucru de pe pământ. Însă, să-ţi aminteşti cu nostalgie de perioada copilăriei, în care iarna erai fermecat de jocul saniute copii, este una, dar să crezi că astăzi copilăria este la fel, cu aceleaşi jocuri din urmă cu 40 de ani, este o aberaţie.

Lumea în care noi trăim are o dinamică mult mai accentuată decât lumea din urmă cu câteva decenii. Copiii de astăzi au cu totul şi cu totul alte repere în privinţa folosirii timpului liber, trăiesc într-o altă lume, pe care adulţii au obligaţia să o înţeleagă, chiar dacă sunt dominaţi de nostalgia lumii trecute. Nu de alta, dar nici săniuţa copilăriei nu mai este ce a fost, între timp au apărut saniute cu volan.

Revenind la cărţile copilăriei din programa şcolară de literatură, simt nevoia unei mărturisiri. Nu mi-a plăcut niciodată Amintiri din copilărie, neregăsindu-mă nici într-un fel în scrierea lui Creangă. Nu furam cireşe când eram copil, preferam să cer voie să iau acele fructe. Şi astăzi cred că nu are ce căuta în programa şcolară o scriere antică, de care copiii de astăzi sunt străini, mai ales cei din mediul urban. Ion Creangă are şi alte scrieri, mai potrivite, poate, pentru formarea unor deprinderi sănătoase (a fura cireşe nu-i tocmai ceva bun) şi a unui limbaj mai sănătos (limbajul ţăranilor din secolul al XIX-lea este depăşit).

Nu înţeleg de ce nu pot fi introduse în programa şcolară autorii cărţilor pentru copii din ziua de astăzi, ce au, după umila mea părere, scrieri mult mai reuşite decât ale “învăţătorului” Creangă. Ar fi şi în ton cu peisajul zilelor noastre, în care copiii folosesc mai degrabă o sanie bambino Alpen Gaudi decât practicarea furtului de cireşe. Toată această pleduarie am întâlnit-o la minţile strălucite ale României, vulgul fiind oripilat de educaţia sexuală, materie opţională, totuşi, din şcoală, acolo unde se învaţă una-alta. În mintea acestor întunecaţi, este mult mai bine, probabil, să spui că barza aduce bebeluşul şi, în acest întuneric specific Evului Mediu, România să rămână ţara cu cele mai multe adolescente însărcinate, mai ales dintre cele care n-au învăţat la şcoală cum să se protejeze, crezând că doar barza poate aduce o sarcină.

Cât de catastrofală poate fi influenţa unei literaturi şcolare aleasă prost se poate deduce şi din corupţia clasei politice, cea care nu mai fură cireşe, ci milioane de euro.

Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu