Cum au apărut panourile solare

duminică, noiembrie 11, 2018 10:11
Posted in category Diverse

Panouri solareFolosirea energiei solare în diferite situaţii nu este o invenţie a ultimelor decenii. Noutatea acestei ultime perioade constă “doar” în folosirea pe scară industrială a energiei solare. Cu alte cuvinte, s-a diversificat extrem de mult această metodă de a converti energia solară în energie electrică sau termică, fenomen numit efectul fotovoltaic. Astăzi putem afla cu exactitate de cate feluri sunt panourile solare şi, de aici, putem alege exact tipul de panou solar potrivit cu nevoile şi dorinţele noastre.

Revenind la istoria panourilor solare, în Grecia Antică energia solară, captată cu ajutorul unor oglinzi, era folosită pentru a aprinde flacăra olimpică sau pentru a îndepărta flota romană. Primul om de ştiinţă care a demonstrat experimental efectul fotovoltaic a fost fizicianul francez Alexander Edmond Becquerel, cel care, în 1839, la numai 19 ani, a construit prima celulă fotovoltaică din lume. Însă, abia în anul 1883, Charles Fritts a construit prima celulă solară în stare solidă ce avea o eficienţă de doar 1%, adică predominau dezavantajele. Lucrurile s-au schimbat radical în zilele noastre, iar pentru o informare corectă puteţi vedea, despre panouri solare, avantaje si dezavantaje prezentate de GreenPower (http://www.greenpower-technology.co.uk/news-and-advice/advantages-and-disadvantages-of-solar-water-heating-panels/).

Cel care explică teoretic, pentru prima dată, în 1905, efectul fotovoltaic este Albert Einstein, descoperire pentru care primeşte Premiul Nobel pentru Fizică în 1921. În 1946, Russell Ohl, în timp ce lucra la cercetări legate de apariţia tranzistorului, brevetează prima celulă solară modernă. În 1954, în laboratoarele Bell este creată prima celulă fotovoltaică ce avea o eficienţă de 6%. Peste numai 6 ani, în 1960, Les Hoffman aduce îmbunătăţiri celulei solare, eficienţa acesteia ajungund la 14%.

Şi ajungem în 2013, atunci când cercetătorii de la Institutul pentru Sisteme de Energie Solară Fraunhofer, din Germania, creează celula solară cu o eficienţă record de 44,7%. Cu aceste îmbunătăţiri, energia produsă de panourile solare a ajuns să egaleze, în privinţa costurilor, energia produsă de celelalte tipuri de centrale electrice, în 2013, pentru ca astăzi, în 2018, să fie mai ieftină, deci mai convenabilă pentru buzunarul nostru, energia, electrică sau termică, produsă de panourile solare. Ca să nu mai vorbim despre faptul că este o metodă ecologică de a produce energie, ceea ce înseamnă un pas important spre salvarea Terrei de o poluare masivă.

Dacă sunteţi interesaţi de montarea unui panou solar, vedeţi materialul video de mai jos.

Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu