Ethereum versus Bitcoin

luni, noiembrie 19, 2018 20:54
Posted in category Diverse

BitcoinSper că aţi auzit de criptomonede. Oricum, este deja un domeniu cu o istorie fascinantă care face deliciul celor pasionaţi de programare, de informatică, de zona IT, în general. Aceştia discută frecvent despre subiecte la care, unii profani, ridică din umeri. De exemplu, dacă nimeriţi în cercul celor pasionaţi de criptomonede, veţi auzi frecvent sintagma pret ethereum.

Bun, acum este bine să precizăm nişte lucruri pentru cei care nu au auzit în viaţa lor de criptomonede. Criptomonedele, precum ethereum şi bitcoin, sunt monede virtuale. Adică nu sunt emise de vreo bancă sau o autoritate dintr-o anumită ţară. Evident, nu sunt nici tipărite. Putem compara criptomonedele cu o marfă virtuală. Bitcoin-ul, deoarece această criptomonedă a fost prima, a apărut în 2008, fiind creaţia unui anume Satoshi Nakamoto – rămas anonim şi după ce bitcoin-ul a explodat în mediul virtual – cel care, într-un document online, a detaliat cum vor circula şi cum vor fi generate viitoarele monede virtuale.

Odată cu trecerea timpului, bitcoinii au devenit monede cu valoare, ce pot fi cumpăraţi sau vânduţi. De altfel, site-uri importante, precum Amazon, acceptă bitcoinii ca modalitate de plată. Aşadar, dacă avem criptomonede, avem bani reali pe care-i putem folosi în diverse locuri, chiar şi pentru a cumpăra alţi bitcoini.

Până la urmă, ce este un bitcoin? Este un număr format din 64 de cifre, care îndeplineşte nişte condiţii. Aceşti bitcoini pot fi generaţi şi de un computer performat, dacă instalezi un program şi rezolvi câteva puzzle-uri complexe pentru a genera aceste numere formate din 64 de cifre. Din momentul în care computerul tău generează, cu ajutorul acelui program, un astfel de număr, ai obţinut 25 de bitcoini, adică ai ceva bani, din moment ce un bitcoin a ajuns să aibă valoarea, astăzi, 19 noiembrie 2018, de peste 5,5 mii de dolari. Iar 5.500×25 = 137.500 $, o sumă deloc neglijabilă. Totuşi, trebuie să fim conştienţi de faptul că, pentru a obţine acel număr de 64 de cifre, avem nevoie de un calculator foarte performant. De altfel, pe internet, sunt o mulţime de “mineri” care “sapă” în căutarea de bitcoini, fie individual, fie în grupuri.

Şi ajungem şi la ethereum, invenţia lui Vitalik Buterin. Deşi un ethereum are valoarea, astăzi, 19 noiembrie 2018, de doar 174,18 $, mulţi sunt de părere că, la un moment dat, va depăşi bitcoinul. Medaliat cu bronz la olimpiada internaţională de informatică, Vitalik a creat ethereum pentru fi folosit în tranzacţii şi pentru a stoca valoarea acestor criptomonede. Cum se obţine ethereum? Prin scrierea unui program pe platforma creată de Buterin. Aceste programe sunt focusate pe aplicaţii descentralizate şi contracte inteligente. Cum viitorul aparţine unor astfel de concepte, mulţi spun că potenţialul ethereum-ului este nelimitat şi acesta va exploda într-o bună zi. De aceea, a investi în ethereum este o alegere inspirată. Mai mult, se preconizează că lumea viitorului va fi dominată de criptomonede, iar dintre ele, având un potenţial uriaş de creştere, se evidenţiază ethereum.

Desigur, vor spune unii, ce garanţie avem că lucrurile stau chiar aşa. Evident, nu există garanţii, dar lumea viitorului va arăta într-un fel greu, poate chiar imposibil, de imaginat. Dar cine-şi imagina în urmă cu 20 de ani că va exista Facebook-ul, de exemplu? Aşa încât, dacă sunteţi pasionaţi de informatică şi/sau de investiţii din care se pot face bani frumoşi, criptomonedele sunt alegerea cea mai bună.

Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu