Fauna PSD versus fauna în general
luni, aprilie 20, 2020 10:40Am tot scris până acum despre complexul de distracţii fătat de PeSeDistul Corneliu Iacubov în coasta sitului arheologic Histria (se întâmpla în 2004 – n.m.), cu preţul unor vestigii istorice cu o valoare greu de estimat până şi pentru pădătorii din partidul lui Adrian Năstase.
Am vorbit de lipsa avizelor, de pumnul în gură vârât autorităţilor din Constanţa sau de raportul Corpului de Control al premierului (Adrian Năstase la acea vreme – n.m.), raport care a scos la iveală câteva ilegalităţi şi care, deşi a primit un autograf de la Adrian Năstase (“rog măsuri ferme!” – sanchi), a avut efectul unei frecţii la picior de silex.
Complexul de neam prost ai iacubovului de partid (PSD – n.m.) poartă o denumire de toată jena, “Baza turistică de agrement ecologic şi piscicol”. Observaţi că şi-a făcut loc acolo, cu neruşinare, cuvântul “ecologic”, a cărui singură legătură cu realitatea, în cazul despre care vorbim, este că ar putea stârni râsul câtorva generaţii de gâşte cu gât roşu, gârliţe sau fluierari cu picioare roşii.
Ordonanţa de Urgenţă 236 din 2000 spun că “În perimetrele ariilor naturale protejate şi în vecinătatea acestora, precum şi a altor bunuri ale patrimoniului natural supuse unui regim special de protecţie şi conservare este interzisă orice lucrare sau activitate susceptibilă să genereze un impact negativ asupra acestora”.
Una dintre zonele strict protejate din sudul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) este, v-aţi prins, “Histria-Sinoe”, 400 de hectare la care ornitologii români şi străini se închină, datorită diversităţii din această arie protejată. Aşadar, Iacubov, moldoveanul la care se închină pesediştii, şi-a făcut complex “ecologic” exact în “vecinătatea” sau, pe alocuri, chiar în zona protejată de la Histria.
Deşi pentru unii s-ar putea să fie plictisitor (pentru responsabilii de la ARBDD, de exemplu, care ştiu bine ce se întâmplă), haideţi să vedem care-i treaba cu atacul PSD asupra faunei protejate de la Histria.
Cum acolo este un fel de loc de pelerinaj pentru ornitologi din întreaga lume, la scurt timp după ce primele buldozere şi excavatoare au halit pământul din incinta bazei “ecologice” au început să se audă primele voci care se mirau la vederea activităţilor iresponsabile din zonă.
Ni s-a mai dus odată vestea în străinătăţile care – s-a întâmplat în Scoţia – întrerup circulaţia auto în perioadele în care batracienii se împerechează pe autostradă.
Deşi drumuri de acces la complex existau din belşug, s-a mai copt unul, care, pe lângă câţiva tumuli antici raşi, a modificat grosolan – avertizează dr. Peter Weber, membru în Consiliul Director al Societăţii Ornitologice din România, dorector al Muzeului din Mediaş şi profesor la catedra de zoologie a Universităţii din Cluj – unul dintre cele mai importante perimetre ale păsărilor limicole din zona Histria şi Delta Dunării, singurele locuri de cuibărit pentru 4-6 specii foarte rare, incluse în lista roşie a României.
A fost afectat habitatul principal de reproducere al populaţiilor de amfibieni, ca şi regimul hidric şi de salinitate al întregii zone.
Locul pe unde trece şoseaua incriminată era populat de o colonie de ciovlică ruginie (Glareola pratincola), specie protejată prin convenţii internaţionale la care România a aderat, că dă bine la CV, dar a uitat între timp de ele.
Tot aici cuibăreau colonii de fluierari cu picioare roşii, piciorongi, pasărea-ogorului, codobaturi galbene şi codobaturi cu cap negru precum banii multora din răpitorii PSD-ului.
Investiţia lui Iacubov cuprinde şi un dig care împunge fără milă (dar cu sens) lacul Sinoe, adică cel mai mare refugiu şi dormitor de gârliţe şi gâşte cu gât roşu de pe teritoriul PSD şi de pe planetă.
Conform Societăţii Ornitologice din România, au fost identificate peste 12.000 de gâşte care înnoptau în mod obişnuit pe Sinoe. Aici se retrag anual, pentru o şuetă, peste 30.000 de gâşte cu gât roşu, adică jumătate din populaţia Terrei.
Dr. Peter Weber, citat mai devreme, a studiat perimetrul mai mult de zece ani, perioadă în care a inelat peste 20.000 de păsări. Timp în care Iacubov devaliza bănci, ţepuia statul, fugea în străinătate la “studii” sau construia un complex “ecologic” cu heliport, ca să aibă muşchiul lui cum să vadă de aproape, din elicopter, păsările alea despre care am vorbit mai devreme. (“Academia Caţavencu”, nr. 646/2004)