Gunoaiele justiției române
joi, iunie 20, 2013 17:30În România, de obicei, inundațiile se petrec pe neașteptate, atunci când primarii din comune dorm liniștiți cu capul pe proiecte ample de modernizare a localităților lor, cu bani de la UE. Numai că, în vara lui 2010, când Dunărea era să dea pe-afară, pe partea ei navigabilă din sudul țării, s-a trezit un primar atipic să ia măsuri de prevenire a inundațiilor. Primarul din Smîrdan, căci despre el e vorba, a mobilizat localnicii și s-a pus pe ridicat un dig din saci cu nisip care să oprească apele să-și facă cumpărăturile direct din magazinul din centrul comunei sau, la o adică, de prin curțile oamenilor. Fie oamenii, fie sacii de nisip înșiși au făcut ce-au făcut și au pus stavilă apelor și în fața unor case construite în zona inundabilă dintre Dunăre și digul de apărare al localității, acolo unde, de fapt, n-ar fi trebuit să se afle nici o casă.
Printre locuințele care au evitat să devină lacustre în urma muncii voluntare a localnicilor se numără și casa prim-procuroarei de la Măcin, Elena Chițu, care stă acolo împreună cu părinții. După ce Dunărea a devenit mai puțin amenințătoare, procuroarea Chițu a înșfăcat o hârtie cu antetul Ministerului Public, o ștampilă de la locul de muncă și s-a pus pe scris: “Având în vedere funcția de conducere pe care o dețin în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, județul Tulcea, în raport cu calitatea de demnitar al Ministerului Public, […] vă solicit să luați măsuri urgente în vederea înlăturării de îndată a pământului depus de angajații dvs. pe toată întinderea proprietății deținute pe raza localității, în condițiile izolării și nefuncționalității acesteia, cu destinația domiciliu, în situația în care imobilul nu a fost inundat […]. Prim-procuror, Chițu Elena”. Tradus în limba română, cu destinația înțelegerii, documentul spune că doamna procuror nu poate ieși cu mașina din curte pentru a merge la serviciu și a contribui la arestarea interlopilor din Măcin în dosare prost întocmite, care să permită eliberarea lor după 24 de ore. Primarul din Smîrdan, om cu frica legii, a dispus cele necesare și i-a dat procuroarei drumul din curte.
Numai că asta nu l-a ajutat cu nimic, pentru că, după câteva luni, aceeași procuroare, uitând însă antetul și ștampila instituției, face o nouă adresă către Primărie, prin care solicită despăgubiri pentru proprietatea inundată, care prezintă un grad de distrugere de 40%. Dacă nu i se acordă despăgubirile, zice doamna procuror, atunci va apela (și aici urmează o înșiruire de hotărâri de guvern și dispoziții ale prefectului) la legile în vigoare.
Se poate pune, în acest caz, o singură întrebare, fie ea și retorică: cum poate o casă care legal nu există, pentru că nu are autorizatie de construire, să fie declarată într-un document al Procuraturii drept intactă, neinundată, neafectată etc., pentru ca după numai câteva luni, în care nici măcar n-a prea mai plouat, să fie distrusă în proporție de 40%? (Academia Cațavencu)
Citeste si articolele:
Catalin says:
iunie 20th, 2013 at 19:29
Justitia este o mare inutilitate , este o pierdere de timp iar dreptatea nu este mereu de partea celui care o merita. Am 2 experiente in acest gen si am abia 23 de ani.
‘Anticomuniștii’ Țapului sprjinindu-i pe neocomuniștii lui Ilici Iliescu | A șaptea dimensiune says:
aprilie 10th, 2016 at 18:56
[…] Gunoaiele justiției române […]
Cetin Ametcea, tătarul ce batjocorește istoria românilor | A șaptea dimensiune says:
aprilie 10th, 2016 at 21:29
[…] Gunoaiele justiției române […]
Barbaria și prostia guvernează România | A șaptea dimensiune says:
aprilie 10th, 2016 at 21:50
[…] Gunoaiele justiției române […]