România, o țară coruptă?

marți, ianuarie 22, 2013 22:14
Posted in category Educatie, Mass-media

Romania“Dacă mă analizez, mă detest, dar dacă mă compar, mă admir” afirmă o zicere a unui glumeț. Se potrivește și României, o țară cu multe probleme legate de corupție. Cum stăm de fapt? Transparency International publică un clasament privind percepția asupra corupției în 2012 (vedeți link-ul anterior). Cele mai puțin corupte țări, toate pe locul 1 în acest clasament, sunt: Danemarca, Finlanda și Noua Zeelandă. Așadar Europa, ‘bătrânul continent’, are pe locul 1 două țări despre care se vorbește numai de bine. Finlanda, de exemplu, pare să fie un model de societate, așa după cum educația în Finlanda este una dintre cele mai performante de pe Terra. Pe locul 4 este o altă țară europeană, Suedia.

Din cele 174 de țări prezente în clasament, pe ultimul loc este Somalia, unde, probabil, dai șpagă pentru a trăi, fiind precedată de tovarășii din Coreea de Nord, acolo unde comunismul merge la braț cu corupția, cum era și în România comunistă. Un loc mai sus este Afganistanul, leagănul terorismului musulman.

Și ajungem la România. Țărișoara noastră se află pe locul 66 (din 174), adică sunt alte 108 țări mai corupte decât România. O fi bine, o fi rău? Cu siguranță, se poate si mai bine. Hai să vedem, prin comparație, cum stăm. Suntem depășiți de aproape toate țările europene, după noi aflându-se doar Macedonia (69), Bosnia Herțegovina (72), Bulgaria (75), Serbia (80), Grecia (94), plus alte țări precum Albania etc. Dar, deoarece există un “dar”, stăm mai bine decât Italia (72) și suntem mult peste porcii de ruși, cei care ne-au furat Basarabia, tezaurul și ne-au adus ciuma roșie, aceștia aflându-se pe locul 133. Iar Ucraina, ce deține un alt teritoriu furat de la România, nordul Bucovinei și restul, se află pe locul 144.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

4 Responses to “România, o țară coruptă?”

 1. Deutsche Welle: România, condusă de parlamentari pușcariabili și penali | A șaptea dimensiune says:

  martie 25th, 2016 at 16:32

  […] România, o țară coruptă? […]

 2. Cum ești linșat mediatic în România | A șaptea dimensiune says:

  iulie 9th, 2016 at 15:33

  […] România, o țară coruptă? […]

 3. Rubrici cretine și cititori pe măsură (III) | A șaptea dimensiune says:

  octombrie 26th, 2016 at 20:11

  […] România, o țară coruptă? […]

 4. ActiveWatch: Antena 3 își dezinformează cu bună știință publicul | A șaptea dimensiune says:

  octombrie 26th, 2016 at 20:39

  […] România, o țară coruptă? […]

Adauga un comentariu