Scaune auto copii

vineri, iulie 7, 2017 16:29
Posted in category Diverse

Casa, gradina, Caruntu Elena, TataraseniŞtim cu toţii că, pentru transportul copiilor în autoturisme, este obligatoriu să avem scaune auto copii, adică dispozitive concepute special pentru vârsta şi greutatea copiilor, ce pot fi utlizate de la naştere şi până la vârsta de 12 ani sau 36 kg. În acest fel, transportul copiilor se va face în siguranţă, aşa cum prevăd dispozitivele legale.

Şi, dacă tot vorbim despre scaune auto copii, ar fi interesant să vedem cum au apărut acestea. Părinţii au fost dintotdeauna interesaţi de siguranţa micuţilor lor, atunci când îi luau cu ei în maşină. În anii 1930, au apărut primele soluţii improvizate a ceea ce astăzi numim “scaun auto pentru copii”, care, evident, nu semănau defel cu modelele de astăzi, de exemplu scaune auto Isofix. Erau nişte scaune special concepute pentru a ţine copilul în maşină sau/şi a-l împiedica să alunece de pe banchetă, mai ales dacă părintele era la volan, iar copilul nu era însoţit şi de altcineva. De fapt, acele scaune auto improvizate erau multifuncţionale, fiind folosite deseori şi în afara maşinii.

Şi ajungem în anii 1960, mai exact în 1962, atunci când americanul Leonard Rivkin, din Denver, Colorado, creează primul scaun pentru transportul copiilor, ce avea la bază concepul de siguranţă auto. Cam în aceeaşi perioadă, Jean Ames, din Marea Britanie, inventa un model asemănător de scaun auto, cu un design gândit să asigure transportul în deplină siguranţa al copiilor.

În anii 1980, în SUA, au fost promulgate legi care reglementau folosirea obligatorie a scaunelor auto pentru copii, acestea fiind promovate intens de grupurile de activişti din cercetare şi educaţie. În România, folosirea obligatorie a scaunelor auto pentru copii a apărut ceva mai târziu, dar astăzi şi la noi în ţară este obligatorie folosirea acestor scaune, dacă transportăm copii mici cu maşina. Aşa încât, dacă nu aveţi încă sau doriţi un model nou, comandaţi scaune auto 9-36 kg, pentru transportul în siguranţă al bebeluşilor şi copiilor mai mici de 12 ani.

Se spune că prevederea e mama înţelepciunii. A fi prevăzător, în cazul subiectului nostru, înseamnă tocmai a avea scaune auto copii, în maşina personală sau de serviciu, dacă luăm copiii cu noi, în maşină.

Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu