Un fotograf profesionist este un artist care eternizează clipa

miercuri, octombrie 9, 2019 20:44
Posted in category Diverse

Casa, gradina, Caruntu Elena, TataraseniNu ştiu dacă v-aţi gândit vreodată, dar apariţia fotografiei a schimbat lumea. După invenţia tiparului, ce a avut o însemnătate enormă pentru progresul omenirii, posibilitatea de a fotografia a reprezentat următorul pas, cronologic vorbind, în procesul evoluţiei speciei umane spre realitatea prezentului.

Dacă astăzi fiecare dintre noi îşi doreşte un fotograf profesionist pentru nunta, fie că este vorba despre propria nuntă, sau cea a urmaşilor, copii sau nepoţi, această realitate a lumii anului 2019 a devenit posibilă deoarece, în anul 1826, francezul Joseph Nicephore Niepce a realizat prima fotogarfie, ce surprindea nişte clădiri de la o fermă din Franţa. Evident, comparativ cu ce avem astăzi, calitatea era îndoilnică, plus că poza era alb-negru, dar, nu-i aşa, ştim cu toţii că orice început este anevoios.

Au mai trebuit să treacă nişte ani, pentru ca, în 1861, să fie realizată prima fotografie color. Aceasta reprezenta o fundă de stofă şi era realizată de fotograful englez Thomas Sutton, cel care a pus în aplicare teoria unui nume uriaş al ştiinţei, fizicianul James Clerk Maxwell. Fotografia color a fost posibilă prin folosirea a trei filtre separate de culoare (roşu, verde, albastru), tehnică ce a intrat în istorie sub numele Sutton-Clerk.

Prima fotografie a unui eveniment aparţine fotografilor de la NASA, cei care au surprins lansarea, în iulie 1950, rachetei Bumper 2, lansare ce a avut loc la Cape Canaveral.

Prima fotografie a unei persoane a fost realizată de Louis Daguerre, cel care a fotografiat Boulevard du Temple din Paris. Imaginea surprinde şi câţiva trecători de pe bulevard şi este, evident, alb-negru.

Prima fotografie digitală a fost realizată în 1957, cu două decenii înainte de apariţia primului aparat foto digital. Imaginea reprezintă, de fapt, o scanare digitală a unei poze făcute iniţial pe un film, având o rezoluţie modestă, comparativ cu rezoluţiile fotografiilor de astăzi, doar că, să nu uităm, este vorba de prima fotografie digitală.

Anticipând faptul că, peste aproape două secole, selfie-urile vor inunda reţelele sociale, în 1839 apare primul autoportret din istoria fotografiei, realizat fiind de Robert Cornelius, un bărbat bine, care, probabil, voia să-şi admire bustul în anumite momente ale vieţii.

Prima fotografie realizată în spaţiu este din 1946, imediat după terminarea celui de-al doilea război mondial, o fotografie alb-negru în care cu greu se distinge conturul Terrei, mai precis o parte din planeta albastră.

Prima fotografie a unei femei a fost făcută, în 1839 sau 1840, de către doctorul John W. Draper, femeia fotografiată fiind sora lui. Aceasta a stat nemişcată timp de 65 de secunde, în studioul lui Draper de la Universitate din New York, acolo unde a fost realizat acest portret istoric.

Prima fotografie postată pe Internet reprezintă patru fete, membre ale unei formaţii muzicale, prezente la un festival de muzică în iulie 1992. Poza a fost încărcată pe Internet, după ce în prealabil a fost editată pe un computer MAC şi salvată în format .gif, de către Tim Berners-Lee, nimeni altul decât inventatorul World Wide Web-ului (www).

Revenind la prezent, dacă sunteţi interesaţi de un fotograf profesionist, adică de un artist ce eternizează clipa, o alegere inspirată este echipa Jadoris.

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu