USBDeview, dacă vrei informații complete despre folosirea portului USB
luni, aprilie 7, 2014 17:15Folosesc în ultima vreme sistemul de operare Windows Vista, cu licență (paradoxal, nu-i așa, într-o țară dominată de pirateria online), iar legat de acest sistem de operare am găsit un material foarte interesant despre cum verificăm folosirea portului USB. Informațiile din acest material sunt utile și pentru alte sisteme de operare, deoarece, între timp, softul respectiv are și versiuni pentru Windows 7 și 8, plus interfață în limba română. Repet, descrierea vizează Windows Vista, dar informațiile merită reținute, indiferent de sistemul de operare pe care-l folosiți (vorbim de Windows). Să-i dăm drumul.
Odată cu apariţia portului USB şi a dispozitivelor de stocare conectate la acesta, transferul de fişiere între computere independente s-a îmbunătăţit simţitor. Dar portul USB prezintă serioase probleme de securitate. Vreţi să ştiţi cum să verificaţi cum a fost folosit portul USB al calculatorului dumneavoastră?
Ce se întâmplă când conectăm un echipament la portul USB?
Când un dispozitiv (stick de memorie, cameră foto/video, hard-disc etc.) este conectat la unul dintre porturile USB ale calculatorului, managerul Plug and Play al sistemului de operare observă apariţia noului echipament, cere informaţii de identificare de la acesta pentru a putea crea un identificator de clasă (device class identifier) şi localizează driverul potrivit în baza de date a sistemului de operare.
Atât căutarea, cât şi instalarea driverului se menţionează în fişierul setupapi.log. În fapt, Windows Vista are două fişiere de log, setupapi.dev.log (principalul fişier de log) şi setupapi.app.log. În cazul sistemului de operare Window XP există doar setupapi.log.
În Windows Vista veţi găsi fişierele de log urmând calea C:\WINDOWS\inf. În aceste fişiere se pot vedea dispozitivele, aplicaţiile şi driverele instalate, modificările importante de sistem etc.
Informaţii privind dispozitivele conectate la portul USB sunt înscrise şi în Registry; mai precis, în Windows Vista, veţi găsi o listă a echipamentelor conectate la HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Enum\USBSTOR\.
Nu ştiţi să accesaţi editorul Registry?
– daţi clic pe START, apoi RUN;
– scrieţi în caseta apărută regedit;
– prin dublu-clic, accesaţi calea HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Enum\USBSTOR\.
Folosindu-se numărul de serie al dispozitivului conectat (iar dacă nu există un asemenea număr, va fi creat unul de sistem), sistemul de operare va crea o cheie unică de identificare pentru fiecare dispozitiv.
USBDeview, calea ușoară pentru a vedea istoria folosirii portului USB
Pentru un nespecialist, este dificil de lucrat cu fişierele de log şi periculos de făcut modificări în Registry.
USB Deview este un software gratuit care permite vizualizarea unor informaţii detaliate privind echipamentele conectate în prezent ori care au fost conectate, de la instalarea sistemului de operare, la portul USB al calculatorului.
USB Deview poate fi descărcat de AICI. Programul nu trebuie instalat, putând fi folosit pe orice computer de pe un stick de memorie.
USB Deview oferă, printre altele, următoarele tipuri de informaţii: numele echipamentului, tipul echipamentului, numărul de serie, data şi ora la care a fost conectat la calculator, ID-ul producătorului etc.
Dacă sunteţi interesaţi nu doar de depistarea modului în care a fost folosit portul USB al calculatorului dumneavoastră, ci şi de ştergerea unor anumite înregistrări, trebuie să acţionaţi cu grijă în locurile arătate de înregistrare a datelor, în special în Registry.
Cum controlăm accesul la porturile USB ale PC-ului nostru?
Dacă doriţi să autorizaţi numai anumite dispozitive pentru funcţionare pe calculatorul propriu (de pildă propriul stick de memorie), va trebui să apelaţi la soluţii comerciale. De pildă, Secure It Easy, un software la care am ajuns întâmplător navigând pe Internet şi care este creat de o firmă din România, oferă administratorului computerului posibilitatea de a autoriza folosirea unor anume dispozitive.
Ulterior procedurii de autorizare, acestea devin Dispozitive Autorizate (Trusted Devices). Ca rezultat, proprietarul dispozitivului are acces la dispozitiv şi îl poate folosi. Orice alt echipament ce nu a fost autorizat de către administrator nu va funcţiona. (Sursa)
Citeste si articolele:
Instrumente pentru controlul componentelor PC-ului | A șaptea dimensiune says:
ianuarie 11th, 2015 at 18:59
[…] USBDeview, dacă vrei informații complete despre folosirea portului USB […]
Cum funcționează Google (I) | A șaptea dimensiune says:
august 18th, 2016 at 13:25
[…] USBDeview, dacă vrei informații complete despre folosirea portului USB […]
Cum funcționează Google (II) | A șaptea dimensiune says:
august 18th, 2016 at 16:05
[…] USBDeview, dacă vrei informații complete despre folosirea portului USB […]
Cum funcționează Google (III) | A șaptea dimensiune says:
august 18th, 2016 at 16:32
[…] USBDeview, dacă vrei informații complete despre folosirea portului USB […]
Cum scanăm și reparăm un computer infectat | A șaptea dimensiune says:
august 18th, 2016 at 16:43
[…] USBDeview, dacă vrei informații complete despre folosirea portului USB […]
Cum poți avea propria suită de aplicații portabile | A șaptea dimensiune says:
august 18th, 2016 at 16:49
[…] USBDeview, dacă vrei informații complete despre folosirea portului USB […]
În timp ce PSD-iștii continuă să fure, tehnologia merge înainte | A șaptea dimensiune says:
iulie 13th, 2019 at 15:02
[…] USBDeview, dacă vrei informații complete despre folosirea portului USB […]