Critica RAŢIUnii pure

sâmbătă, septembrie 15, 2018 10:41
Posted in category Literatura

Ion RatiuÎn 1993, Ion Raţiu era încă un bărbat în putere, dar avea trei mari probleme. Prima o reprezentau hoţii care-l înconjuraseră ca muştele la hoit. Pe escrocii mai mari i-a plătit bine şi i-a concediat. De plevuşcă n-a scăpat niciodată.

A doua problemă era Corneliu Coposu. Convenţia Democrată pierduse alegerile din 1992 mergând pe mâna moale a lui Emil Constantinescu. Corneliu Coposu n-o mai asculta decât pe Blandiana: “Ana Blandiana cu miorlăitul ei”, notează bătrânul Raţiu în jurnalul său (Ion Raţiu, “Tirania majorităţii – note zilnice, ianuarie-decembrie 1993″).Ion Diaconescu era un molâu lipsit de personalitate, iar lupii tineri din partid săreau la beregata bătrânilor.

Coposu, sfătuit anapoda, nu mai vedea în Raţiu decât un tip cu mulţi bani şi cu şi mai multe pretenţii, aşa că îl marginalizează cât poate. Treptat, răceala dintre ei se accentuează şi Raţiu se simte obligat să noteze: “E rău (Coposu, n.n.), răzbunător şi, mai cu seamă, enorm de suspicios” (20 sept.); “Coposu e lipsit de orice scrupule” (27 sept.); “El s-a temut şi se teme de popularitatea mea”. Nu-şi pierde complet luciditatea şi încearcă, totuşi, o explicaţie: “Coposu mă urăşte. Eu îl accept. Eu n-am suferit în închisoare ca el” (22 august). Alimentate din toate părţile, suspiciunile celor doi se întăresc şi ei nu vor mai ajunge la o reală apropiere niciodată.

A treia problemă era Doina Bâscă, amanta cu treizeci şi ceva de ani mai tânără. O pusese şefă la Cotidianul, iar apoi la tipografie şi era obligat să-i suporte istericalele, incompetenţa, crizele de depresie, cheltuielile absurde, engleza întortocheată, geloziile şi sfaturile prosteşti. Familia, prin fiul său, Nicolae, făcea presiuni să scape de ea. A promis s-o facă, dar ca un gentleman, nu înainte s-o chvernisească cumva. Ceea ce a reuşit până la urmă. (Ştefan Agopian, “Academia Caţavencu”, nr. 533/2002)

Citeste si articolele:

Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.
Tags: ,

Adauga un comentariu