Crimele dictaturii comuniste: Braşov, 1987

sâmbătă, februarie 22, 2020 19:38

Ristea Priboi si Adrian NastaseGheorghe Duduc: ”Priboi făcea nişte semne către cei care erau acolo”

Înainte de a prezenta un interviu realizat de Stejărel Olaru în noiembrie 2002, trebuie amintit, pentru cei care nu ştiu, că securistul Ristea Priboi a fost adus în conducerea statului român, cică democratic, prin 2001, de către fostul puşcăriaş Adrian Năstase, cel mai mare mafiot şi şpăgar dintre cei care a ajuns la conducerea României după decembrie 1989, cu o avere estimată la câteva zeci de milioane de euro, o parte trecută pe numele copiilor şi altor rude.

Mă numesc Gheorghe Duduc, actualmente (era în 2004 – n.m.) pensionar, şi am lucrat la uzinele “Tractorul” din anul 1981 până în 1987.
Aţi participat la revolta din 15 noiembrie 1987?
Da.
S-a întâmplat să fiţi anchetat sau să-l vedeţi pe Ristea Priboi?
Da.
Povestiţi-mi acest moment. Unde eraţi, în ce zi, cât mai multe detalii.
Am fost arestat pe 15 noiembrie 1987, ora 14:30 în faţa Prefecturii.
Câte zile aţi stat în arestul din Braşov?
M-au arestat pe 15, cred că pe 17 noiembrie am fost îmbarcat în dubă. După patru zile de anchetă (la Bucureşti, n.a.), am fost introdus într-o cameră pătrată, la un subsol, am fost răstignit în acea cameră.
Cum aţi fost răstignit?
Cu belciug în mijlocul camerei, legat de picioare, o greutate de vreo 20 de kg. Legată de picioarele mele şi întins orizontal la peretele lateral, cu lanţuri de vite legat. Am stat o oră şi jumătate acolo.
Atunci a fost Ristea Priboi de faţă?
Nu. După ce a venit şi mi-au scos lanţurile şi bila de la picioare, am căzut jos, m-au ridicat doi miliţieni sau securişti, m-au luat de subţiori şi m-au dus la anchetă. Am intrat într-un birou, la etajul unu sau la etajul doi, erau trei persoane civile…
…În aceeaşi zi în care aţi fost răstignit.
…În aceeaşi zi în care am fost răstignit. Erau trei persoane şi un cetăţean cu păr alb pe care acum două zile l-am văzut la televizor de patru ori (este vorba de securistul criminal Ristea Priboi, demnitar al statului român, cică democratic, apărea la televiziunile din România în 2002, dar nu în calitate de puşcăriaş, ci de persoană publică, care ocupa o funcţie înaltă în România, cică liberă de comunism – n.m.). I-am spus fiului meu: “Acesta a fost la anchetă la mine!”.
Aţi fost anchetat de el?
Nu.
Povestiţi-mi pe cine aţi văzut în cameră cât timp aţi stat cu Ristea Priboi şi ce a spus el.
Intrând în acea camera de anchetă, erau în cameră trei persoane civile şi un doctor căruia în spuneau medic şi care a adus o trusă medicală din care a scos fiole cu ser de gaz metan.
Vreau să încerc să vizualizez scena aceasta. Vă rog să-mi povestiţi ce era în cameră, dacă erau mese, dacă se aflau scaune pe care stăteau anchetatorii, unde stătea Ristea Priboi…
În acea cameră erau două birouri şi două scaune. Priboi stătea între cele două mese şi a asistat la întrebările care îmi erau puse de către cei trei indivizi necunoscuţi. Şi luându-mă la bătaie…
Cine vă bătea?
Unul dintre cei trei care erau acolo. Să scrie exact-exact ce spun ei, să scriu că nu eu am dat tabloul jos.
Deşi dvs. sunteţi unul dintre cei care au dat tabloul lui Ceauşescu jos.
Eu am dat tabloul lui Ceauşescu jos şi portretul Elenei şi pancarta care era deasupra tablourilor lor.
Aceşti oameni v-au bătut de faţă cu Priboi?
Absolut. De faţă cu Priboi.
Erau doar două scaune. Cine stătea pe cele două scaune?
Nici unul. Priboi stătea în picioare, toată lumea stătea în picioare, inclusiv eu.
Pentru ce erau acele fiole injectabile cu ser de gaz metan?
Acest căpitan medic era medicul IGM (Inspectoratul General al Miliţiei – n.m.)…
Ştiţi cum îl chema? S-a recomandat?
Nu. S-a recomandat, dar nu i-am reţinut numele. S-au recomandat toţi cei de acolo, dar Priboi nu, n-a zis absolut nimic.
Cât timp a stat Priboi în cameră?
Cred că aproximativ 45 de minute, timp în care eu am fost torturat. N-a spus nici un cuvânt, dar Priboi făcea nişte semne către cei care erau acolo, inclusiv către cel care mă bătea pe mine.
Ce fel de semne?
Cu ochii, ridica din umeri, dădea din cap…
Ce se întâmpla după ce făcea acele semne?
Dădeau mai tare şi mă loveau cât se putea de tare. Nu-mi dădeau în faţă, numai la stomac şi în spate, cu pumnii în ficat.
Această persoană, pe care dvs. o identificaţi acum drept deputatul (PSD – n.m.) Ristea Priboi, este neschimbată? A fost greu sau uşor să o recunoaşteţi?
Nu mi-a fost atât de greu pentru că la prima vedere a lui mi s-a părut o figură cunoscută. După 4-5 minute, la televizor a mai fost arătat încă de vreo două ori şi atunci am constatat că acest om, Priboi, a fost cu mine la anchetă.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu