Povestea porcului

vineri, iulie 16, 2021 16:14

Adrian PaunescuPorc cu peşte, ca la Târgu Mureş

Era iarnă. Mai trăia încă sperietoarea aia din Scorniceşti şi duduia ţara de dictatură. Cenaclul “Flacăra” se dădea în spectacol la Târgu Mureş.

Adrian Păunescu stătea tolănit pe un scaun pluşat în restaurantul hotelului “Grand” şi râgâia. Tocmai îl trimisese pe Nicolae Arsenie, redactor-şef adjunct al revistei Flacăra, după o pomană de peşte.

Arsenie era ţucălarul marţafoiului din Bârca. Îi ţinea lumânarea, când Păunescu umbla la prohab şi se căznea să-şi bage plaivazul în călimara vreunei unguroaice de 16 anişori.

Îl trimitea cu târnogul pe la întreprinderi, după tonele de pomeni, că porcul nu lua decât pe daiboj şi nu la bucată, ci cu toptanul.

Umbla buhul prin târg că porcului dacă nu-i dai îi bai, că te dă pe mâna autorităţii, care-ţi prăvale controlul pe cap, care te găseşte că ai umblat cu ocaua mică, care te încredinţează pe mâna temniceriului, care te uită îngropat la mititica, înfipt într-o coadă de curlangiu până la adânci bătrâneţi.

De jur-împrejurul porcului suspinau două perechi de granguri de la municipala de partid (comunist – n.m.) şi-şi frecau ghioambele de fericire că le-a ieşit protocolul, că l-au mulţumit pe porc.

Când i-a fost porcului siesta mai dragă, s-a întâmplat nenorocirea: a scârţâit uşa. Prin crăpătură s-a iţit ţăcălia lui Arsenie, care l-a anunţat fericit pe porc, că a adus cele două lăzi de peşte de bogdaproste, de la un heleşteu din zonă.

Păunescu s-a făcut mai roşu ca steagul Uniunii Sovietice şi l-a dat afară pe ţuţăr, că-l face de râs de faţă cu tovarăşii, care or să creadă despre el nu ştiu ce, când în definitiv era vorba despre nu ştiu cum.

Arsenie n-a înţeles nimic. A ieşit afară cu o coadă de mârliţă înfiptă între craci. L-a lăsat porcul drept pedeapsă în Târgu Mureş fără palton, în tăria gerului. I-a rămas paltonul în autobuz.

Nu tu acte, nu tu bani, nu tu indicaţii. A bătut muhaiaua de Arsenie din poartă în poartă, pe la ciraci, să-i dea o treanţă şi-un zlot să se înturneze în Bucale.

Ăsta mi-e porcul, în lumina faptelor lui nescoase încă la iveală, şi asta e încă nimica toată pe lângă ce grozăvii a semănat la tot pasul. (“Academia Caţavencu”, nr. 662/2004)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu