Câte ceva despre fonturi

joi, aprilie 15, 2010 17:07
Posted in category IT

DiacriticeNu ştiu dacă aţi întâlnit celebrele pătrăţele, atunci când un anumit program nu recunoaşte anumite simboluri. De exemplu, diacriticele din limba română au o istorie mai mult decât interesantă, în cadrul diverselor sisteme de operare. Fonturile vechi (dinainte de 1990) nu aveau decât 255 de caractere. Degeaba căutai diacritice româneşti sau consoane poloneze. Aveai toate şansele să obţii un pătrăţel. Fonturile noi cuprind toate semnele limbilor europene. Mai mult, fonturile de sistem, cele mai evoluate, precum Lucida Grande sau Helvetica, au până la 64.000 de simboluri, cuprinzând litere din alfabetul chinez, coreean sau japonez.

Windows 95 a introdus, primul, un set românesc de caractere. Pe vremea aceea, standardul Unicode era la început, iar România mai avea puţin şi cădea de pe hartă, cu Academie cu tot. De aceea, Microsoft a apelat la codarea din limba turcă, care avea semnul “Ş”. Numai că turca nu avea “ţ” şi “Ţ”, cu virgulă. De aceea, a apărut în Windows “ţ” cu sedilă. Pe de altă parte, dacă se lucrează pe Mac, se foloseşte ‘layout-ul’ românesc elaborat de Apple, unde “ş” este cu virgulă. De aici, un adevărat război al fonturilor între Mac şi PC, în privinţa diacriticelor limbii române. Este adevărat că Microsoft a venit târziu cu un set complet de caractere româneşti, pentru Windows XP. Numai că ‘update-ul’ este pentru utilizatorii legali de soft. Ceilalţi utilizatori de PC folosesc în continuare caractere româneşti cu sedilă, preluate din limba turcă.

Să-i mulţumim încă o dată tătucului Ilici şi patrulaterului roşu (PDSR+PRM+PUNR+PSM) care guverna România în acea perioadă pentru zona gri în care ne găseam. Clăbucii de la gura lui Vadim n-au făcut decât să ne aducă litere turceşti în limba română, în timp ce ungurii aveau toate caracterele limbii maghiare incluse în Windows 95.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

8 Responses to “Câte ceva despre fonturi”

 1. Dumitru Caruntu says:

  aprilie 16th, 2010 at 11:09

  Încurcate sunt căile fonturilor, uneori.

 2. Neinfectat De Comunism says:

  aprilie 16th, 2010 at 10:05

  un istoric interesant…nu stiam…

  te astept la mine pe blog unde discutam cum Eruptia vulcanului Eyjafjallajokull din Islanda a blocat traficul aerian al multor tzari din Europa de Nord si Vestica

 3. Cum să pui repede diacritice unui text | A șaptea dimensiune says:

  decembrie 24th, 2014 at 20:25

  […] articol ceva mai vechi (Câte ceva despre fonturi), povesteam cum, neexistând România anilor ’90 pentru Occident, Microsoft a apelat la caractere […]

 4. Cum se pot evita site-urile cu manechine şi nu numai | A șaptea dimensiune says:

  august 5th, 2016 at 13:47

  […] Câte ceva despre fonturi […]

 5. Posibile soluţii pentru capturi de imagine şi sunet | A șaptea dimensiune says:

  august 5th, 2016 at 13:56

  […] Câte ceva despre fonturi […]

 6. Ce este HijackThis şi ce putem face cu el | A șaptea dimensiune says:

  august 5th, 2016 at 14:28

  […] Câte ceva despre fonturi […]

 7. Posibile soluţii pentru devirusarea calculatorului | A șaptea dimensiune says:

  august 5th, 2016 at 15:52

  […] Câte ceva despre fonturi […]

 8. Cum măreşti viteza de pornire la sistemele de operare Windows | A șaptea dimensiune says:

  august 5th, 2016 at 16:59

  […] Câte ceva despre fonturi […]

Adauga un comentariu