Despre corupţia din învăţământul românesc

sâmbătă, ianuarie 2, 2021 14:13
Posted in category Educatie

Ignoranta, EducatieDacă vrei să devii profesor în Românica, trebuie să începi prin a face rost de o diplomă de absolvent de facultate. Te duci la o facultate privată de rahat, unde nu înveţi mare lucru, şi diploma o ai. Apoi trebuie să treci peste un examen de titularizare, unde trebuie să obţii nota minimă 7 (şapte), dacă vrei să te angajezi pe o perioadă nedeterminată în învăţământ. Bun, chiar dacă ai obţinut 10 (zece) la concursul de titularizare, ai putea să nu te angajezi, dacă nu există posturi scoase la concurs în domeniul tău profesional.

De fapt, aici voiam să ajung: la concursul de titularizare. Ei bine, acest concurs a apărut, dacă nu mă trădează memoria – şi, de regulă, nu mă trădează – pe vremea preşedintelui Emil Constantinescu, examenul fiind introdus de Andrei Marga, pe atunci ministrul Educaţiei, cel care a introdus şi Examenul de Capacitate, denumirea fiind schimbată ulterior în Evaluare Naţională (s-a mai numit Testare Naţională etc.).

Cum se făceau angajările în învăţământ până la apariţia concursului de titularizare? Simplu: pe bază de şpăgi şi relaţii. Te duceai la Inspectoratul Şcolar cu şpaga sau aveai relaţii la inspectorat şi gata, erai angajat în învăţământul românesc.

Pe vremea dictaturii comuniste era şi mai rău. Cele mai bune posturi în învăţământ erau rezervate fiilor şi fiicelor nomenclaturiştilor comunişti şi ai securiştilor criminali, prostimea “beneficiind” de posturi pe coclauri, în cele mai izolate zone posibile, unde erai deportat de Partidul Comunist Român (PCR), pentru a contribui la construcţia comunismului criminal.

Dar să revenim la perioada democraţiei iliesciene, mai precis la perioada în care mafiotul Adrian Năstase era premierul României, iar în Românica şpaga era normalitate, o “tradiţie” milenară la români, cum s-a exprimat imbecila mileniului, Viorica Dăncilă, în Parlamentul European.

Aşadar, anul 2004, Valea Jiului, Petroşani, România, zona non-UE, Europa, Terra, Calea Lactee.

Sport, mişcare, şpăgi sănătoase

Ce materie credeţi că-i mai importantă într-un liceu din Petroşani? Sportul, fireşte, una dintre puţinele materii care-i pot ajuta pe absolvenţi să plece într-un oraş mai mare, ca Bucureştiul, să spunem. Pe jos, bineînţeles, aşa cum s-a mai întâmplat de câteva ori.

Cum era şi normal, în liceele din Petroşani toată lumea s-a îngrămădit să dea bac-ul la sport. La una dintre clasele de absolvenţi petroşeneni, profesorul de sport a chemat elevii cu o săptămână înainte de bac şi le-a transmis: că nu sunt deloc pregătiţi; că trebuie să ia meditaţii; că meditaţiile se fac cu el; că ora de meditaţii costă 200 de mii (lei vechi – n.m.); că va face câte două ore de meditaţie pe zi timp de 5 zile; că cine nu vine la meditaţii la sport nici să nu mai vină la examen, fiindcă cine nu se pregăteşte cu seriozitate, cine nu asudă la căratul lovelelor către dom’ profesor e greu de crezut că poate trece probele mult mai grele ale bac-ului. Normal că toţi cei 20 de elevi care optaseră să dea bac-ul la sport au venit cu părinţii tunşi de bani şi au cotizat, proful strângând numai de la ei 40 de milioane (lei vechi – n.m.).

Dar după terminarea celor 5 zile de meditaţii, ce credeţi ca le-a mai zis dom’ profesor? Le-a zis: bravo, bună alegere aţi făcut să veniţi la meditaţie, acum puteţi fi siguri că luaţi 5; dacă vreţi să luaţi 10, atunci nu-i suficient, mai trebuie să alergaţi şi mai ales să săriţi cu încă un milion (de lei vechi – n.m.) la dom’ profesor – că de restul are el grijă.

Aşa a câştigat profu’ acesta de sport 60 de milioane numai de la o clasă. Aşa le trebuie părinţilor mineri dacă s-au ocupat doar de intelectualii din alte oraşe. (“Academia Caţavencu”, nr. 657/2004)

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu