Management domnesc de la distanţă

vineri, ianuarie 11, 2019 12:21
Posted in category Istorie

Epoca fanariotaPrima domnie a lui Scarlat Callimachi a durat aproape o zi: din 26 octombrie 1806 seara, până dimineaţa. De aceea, la a doua încercare, împricinatul a dorit să răzbune această longevitate şi a stabilit un nou record: trei ani de guvernare a Moldovei, însă din afara graniţelor ei (războiul ruso-turc continua să răvăşească bogatele mirişti moldovene, iar încăpăţânarea de a sta pe tron în aceste condiţii ducea clar de descăpăţânare).

Fireşte că exerciţiul puterii ţinea de natura fantasticului şi că ordinele domnului se dădeau în imaginar. Important e că în perioada amintită, atâta vreme cât Scarlat s-a fâţâit printre şalvarii paşei din Razgrad, nu era alt domn pe tronul rămas liber. Istoria a reţinut, fireşte, amănuntul, şi iată-l pe Scarlat Callimachi agăţat în cronici, titular fictiv pe postul neocupat, unic beneficiar al gloriei de domnitor moldovean.

Acest noroc în hrisoave nu l-a urmărit însă şi-n lumea reală, unde de fapt l-a urmărit un escadron de cazaci. În urma unei fugi neconvingătoare, Scarlat Callimachi cade prizonier alături de un important bey otoman, la 15 iunie 1810. Ce-a de-a doua domnie a lui se sfârşea aici. Nu era însă şi ultima, după cum veţi vedea în episoadele următoare. (“Academia Caţavencu”, nr. 571/2002)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu