Pe vremea când Ucraina era gubernie rusească, Kiev-ul dorea distrugerea Deltei Dunării, rezervaţie naturală inclusă în patrimoniul UNESCO
duminică, martie 28, 2021 14:23Ucraina ne trimite pelicanii la Canal (articol din 2004)
Ce fac ucrainenii cu canalul Bîstroe e ca şi cum ar pune acolo o autostradă, cu un complex de mall-uri, cu discotecă de manele şi spălătorie de autobuze. Nici că se putea mai rău pentru Deltă. Cât de bine se simt vulturul codalb, pelicanul şi sturionul lângă civilizaţia ucraineană, veţi vedea în cele ce urmează.
Marea bombă a săptamânii trecute (săptămână din iulie 2004 – n.m.) a fost raportul unei organizaţii ecologiste slovene care arată deja că mii de ouă de rândunică de mare nu au mai eclozat din cauză că părinţii s-au cărat de la zgomotul făcut de echipamentele firmei germane Moebius.
Iată că Academia Caţavencu a intrat în posesia unui raport de la Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD) care arată efectele pe termen lung: îndiguirea malurilor şi adâncirea albiei vor avea ca rezultat un pruncucid în masă pentru speciile care îşi depun icrele în zonă, respectiv sturionul şi scrumbia.
Directorul general al INCDDD, inginerul Romulus Ştiucă, apreciază că cinci kilometri în jurul canalului vor fi afectaţi de poluare. Cormoranul pitic din Deltă se simte în apa cu reziduuri petroliere ca peştele în vodcă. Preferă ori să moară, ori să plece.
Pelicanul creţ, specie din care există (existau în iulie 2004 – n.m.) vreo 200 de perechi în Deltă, adoră uruitul motorului de vapor, dar numai dacă poate să îl asculte la căşti audio Sony. Dacă nu, îi vine să vomite tot peştele pe care l-a prins cu o seară înainte.
Gâsca cu gât roşu, care îşi face cuiburi în apele liniştite din tufărişuri, e încântată când valurile produse de cargouri îi spală cuibul şi-l lasă curat, fără ouă.
Vulturul codalb se distrează cel mai tare pentru că îi place să se ferească de sticlele goale de vodcă pe care le aruncă marinarii ucrainieni când îl văd în vreo salcie, pe mal.
Cu alte cuvinte, mai serioase, aceste specii sunt intolerante la activităţile industriale, nu le place munca, în special a omului. Când aud că e de lucru, se cară în delte cu oameni mai puturoşi şi liniştiţi. Păcat că nu e toată Delta a noastră, fiindcă noi, românii, corespundem perfect acestui profil.
Raportul INCDDD arată că sunt ameninţate zonele de protecţie integrală Letea (2.825 ha), Roşca-Buhaiova (9.625 ha), ostroavele renaturate Babina şi Cernovca.
Colonia de pelicani de la Hrescisca-Buhaiova va intra în proces de revendicare a locuinţelor cu statul român, iar egretele, lopătarii şi ţigănuşii îşi vor depune dosarele la CEDO. (“Academia Caţavencu”, nr. 659/2004)
Citeşte şi articolele: