Recuperatorii cu față umană

vineri, martie 22, 2013 17:12
Posted in category IT

Disk DrillAm cunoscut odată un tip care-și ținea documentele în … coș. De ce? Ca să nu le vadă pe desktop. L-am întrebat de ce nu-și face un dosar pe care să scrie “Documente antipatice”? A dat din umeri? I se părea mai simplu. Până-ntr-o zi când, firește, l-a golit. La fel de firesc, în secunda următoare, si-a dat seama că a avut, are și va avea nevoie de tot ce ștersese.

Trebuie spus, de la bun început, că ștergerea unui document nu înseamnă distrugerea lui fizică. Sistemului i se comunică plecarea fișierului și eliberarea locului, să aibă unde să-și verse el icrele, când o pofti. Scheletul și carnea rămân acolo pentru vecie. Când vine un oaspete nou, cel vechi e înghintit, presat, sfârtecat, fărâmițat … Dar nu părăsește niciodată hard-ul. În orice caz, nu definitiv. Pe asta se bazează căutătorii de comori pierdute, recuperatorii electronici, rakeții virtuali și, firește, Poliția poporului.

Există felurite soft-uri care scormonesc în adâncuri, cu mai mult sau mai puțin succes. Cel mai sofisticat pare a fi MacForensicsLab, utilizat, zice-se, și de FBI. Examinarea durează zile sau săptămâni întregi și, dacă nu te-ai învrednicit să folosești Secure Empty Trash, ăla ești. Criminal, pedofil, escroc, obsedat, ecologist, scriitor, ziarist – toate păcatele se vor înșira pe masă, numai probele infinitezimale și irefutabile ale existenței lor anterioare: oase, zgârciuri, pete de sânge din documentele dragi și azvârlite la coș. Da, numai că suita MacForensicsLab costă 1.400 $. Ce spuneți? “Mai dă-le-n Doamne iartă-mă de documente, că facem altele?” Să ne aplecăm, deci, asupra altor inginerii financiare. Pe locul doi (din punctul meu de vedere) e Rstudio, care știe cam toate formatele: HFS/HFS+ (Macintosh), FAT/NTFS (Windows), UFS1/UFS2 (FreeBSD/OpenBSD/NetBSD/Solaris) and Ext2/Ext3/Ext4 FS (Linux) și are un preț rezonabil, 80 $.

Mai departe vin soft-urile de care ați auzit cu toții și care, fatalitate, costă bani: Data Rescue, Stellar Phoenix. Ceea ce vreau să vă spun după o introducere așa lungă e că a apărut unu’ moca. Și e bun! Și nu are limită de garanție! Și, culmea, vede, și el, structurile FAT și NTFS! Mica minune poartă numele Disk Drill. Să recuperați bine! (Florin Iaru, Academia Cațavencu)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

7 Responses to “Recuperatorii cu față umană”

  1. Soft-ul care e mârlan și te dă afară în șuturi | A șaptea dimensiune says:

    ianuarie 10th, 2015 at 19:38

    […] Recuperatorii cu față umană […]

  2. Instrumente de recuperare a fișierelor șterse (II) | A șaptea dimensiune says:

    septembrie 24th, 2015 at 16:16

    […] Recuperatorii cu față umană […]

  3. Din nou despre PDF-uri | A șaptea dimensiune says:

    septembrie 25th, 2015 at 15:54

    […] Recuperatorii cu față umană […]

  4. Capcanele tehnologiei Wi-Fi | A șaptea dimensiune says:

    septembrie 26th, 2015 at 12:48

    […] Recuperatorii cu față umană […]

  5. Uniunea Europeană a pus gând rău pirateriei online | A șaptea dimensiune says:

    septembrie 27th, 2015 at 13:26

    […] Recuperatorii cu față umană […]

  6. Câte ceva despre Linux | A șaptea dimensiune says:

    august 16th, 2016 at 19:02

    […] Recuperatorii cu față umană […]

  7. Dotările unei mașini moderne | A șaptea dimensiune says:

    august 17th, 2016 at 11:34

    […] Recuperatorii cu față umană […]

Adauga un comentariu