A şaptea dimensiune pe Facebook (DCCLXI)

sâmbătă, ianuarie 14, 2023 8:02

Dictatorul criminal Nicolae Ceausescu18 decembrie 2022

De pe Facebook: Dictatura tiranului Nicolae Ceauşescu

Combustibilul era raţionalizat. Strângeai combustibil 1 an ca să poţi merge într-un concediu. Erau 20 de litri pe lună raţie. Atât aveai dreptul. Şi pentru asta stăteai la coadă zile şi nopţi. Plecai să-ţi faci nevoile… pierdeai rândul şi alţii ţi-o luau înainte.

Un apartament era 120.000 de lei. Un salariu mare era 3000 de lei. Abia strângeai bani pentru casă. O maşină era 70.000 de lei. Un video era între 40.000 si 70.000 lei, iar o caseta video 1.200 lei. Pentru toate strangeai cureaua. Când luai casa, primii 5 ani nu-ţi permiteai decât iaurt cu pâine.

Industria era toată o epavă. Luai maşina noua de la Pitești şi era posibil să nu ajungi cu ea acasă. Nouă ne-a picat bordul în braţe după primii 20 de kilometri. Uitaseră să-l prindă în şuruburi. Orice obiect produs la noi era deficitar si de proastă calitate.

Agricultura se făcea cu elevii, studenţii, armata, muncitorii. Militarii mergeau la greu toamna la cules. Elevii şi studenţii mergeau la depănuşat porumbul, la sortat cartofi etc.

Nimic nu mergea cum trebuie. Ne bucuram de bomboanele cubaneze, de ţigarile bulgăreşti si de ciorapi aduşi „de afara”. Ciorapii româneşti din acea perioadă îi puneai prima dată şi a doua zi aveau firele duse pentru că erau făcuți dintr-un material de foarte proastă calitate.

Mai stăteam şi în frig, găteam noaptea deoarece nu aveam gaze decât după ora 2 noaptea, ne spălam doar sâmbăta cu apa călâie si cu un jet cât degetul de subțire, seara se oprea lumina pentru economie.

Ne atârnam vai de noi de câte o bara a ITB-ului si mergeam claie peste gramadă pe scări ca nu cumva să întârziem la serviciu nici 5 minute, munceam şi sâmbăta, iar duminica ieşeam la muncă patriotica.

Stăteam la cozi de înnebuneam să ducem câte ceva acasă, jinduiam după o pereche de blugi că nu aveam şi ne bucuram când găseam săpun Mona Lisa si parfum Lied.

Nu te lipeai de un medicament mai bun (Esentiale Forte se cumpara doar de la cei ce veneau din afară, iar Vitaiodurol se vindea doar cu aprobare de la Ministerul Sanatăţii, tratamente care acum constat că, de fapt, nu sunt decat nişte suplimente alimentare ieftine), n-aveam hârtie igienică decât dacă ne băteam pe la cozi pentru ea, vată pentru ciclu nu exista şi foloseam cârpe de aveam răni între picioare etc.

Asta era viata pe vremea criminalului ăla de ucenic de cizmar şi a curvei lui din Gara de Nord. Un criminal care a împuşcat oameni ca să-i colectivizeze şi care se mândrea cu „realizarea” lui.

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu