A şaptea dimensiune pe Facebook (DCCXXXIX)

luni, decembrie 26, 2022 9:55

Ceausescu ordona foc la Timisoara in 198910 septembrie 2022

Ceauşismul/comunismul a însemnat ERA TICĂLOŞILOR

In ultimii ani de ceauşism/comunism totul devine parcă desprins din filme de groază. Stiu ca fraza are iz de clișeu. Dar atunci chiar așa era. Aproape toți jucam intr-un film de groază. Cu întuneric total de la șase la opt. Cu cozi imense la ușa magazinelor. Cu mulți imbecili care “îți râdeau in nas” de după tejghea. Cu scene înfiorătoare in care oamenii se călcau in picioare pentru o ciosvârtă de carne sau o bucată de salam cu soia. Iar invitația la o cafea suna asa : “Hai sa îți dau un Nechezol”. Surogat din năut și alte chestii. Cu iz și gust de cafea. Și un puternic efect Placebo pentru majoritatea.

Ar fi mult mai multe de scris. Despre disperarea unor oameni care nu mai puteau sa suporte lacrimile copiilor. Despre burțile umflate ale “responsabililor de magazine”, atitudinea lor disprețuitoare și unghia degetului mic lunga și bine lustruită. Despre rafturile pline cu “creveți” vietnamezi și “nici o masă fără pește”. Congelat. Despre sticlele murdare de ulei și bere cu gust de sodă. Despre frigul din apartamente și noul ornament de pe pereții blocurilor : burlanele. De la sobele improvizate la interior. Până și romanele bune se dădeau la “pachet”. Marin Preda și … cuvântările Tovarășului de la plenara nu stiu care. Pentru “Cel mai iubit dintre pământeni” se dădea un kil de cafea boabe. “Magicianul” lui John Fowless, trei pachete de unt și o rotita de cașcaval. Un disc cu “Smokie” de la Balkan … juma’ de kil de cafea și un pachet de Kent. Le luai de la bișnițarii de pe trotuarul din fața hotelului.

In Martie 1989, de la tribuna către care erau orientate difuzoare ascunse și care redau urale pentru ca nimeni nu mai aplauda, Ceaușescu anunță achitarea datoriei naționale. Apoi … nimic. Nu se schimbă nimic. Iar cei mai mulți comentatori sunt de acord ca atunci paharul a primit ultima picătura. Cu toții știam deja de zidul Berlinului, de Glasnost și Perestroika, de Cehia, Polonia, Iugoslavia, chiar și Bulgaria. Schimbarea era iminenta și la noi. “Ajutata” din exterior sau/și din interior, sa va întâmpla in Decembrie ‘89. Era ticăloșilor lua sfârșit.

Fragment dintr-un text preluat de pe Facebook.

6 septembrie 2022

La 4 decembrie 1957, având gradul de general-locotenent de armată (fiind șeful Direcției Superioare Politice a Armatei și adjunct al Ministrului Forțelor Armate), Ceaușescu a condus unitățile militare care au înăbușit răscoala țăranilor din Vadu Roșca (jud. Vrancea) care se împotriveau colectivizării forțate. Flancat de două tancuri, Ceaușescu ordonă personal deschiderea focului de pe mitralierele aflate în camioanele care însoțeau tancurile. 9 țărani sunt uciși de gloanțe (Aurel Dimofte, Ionuț Cristea, Ion Arcan, Dumitru Crăciun, Toader Crăciun, Stroie Crăciun, Dumitru Marin, Marin Mihai, Dana Radu) și alți 48 sunt răniți.

Ceausescu - ucigasul taranilor care se opuneau colectivizarii

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu