Karl Marx, un tip dezordonat, soţ neglijent, beţiv, nespălat, cu lenjeria de corp murdară

duminică, ianuarie 17, 2010 9:59
Posted in category Dictatura comunistă

Karl MarxCa fost pionier şi victimă inocentă a comunismului, îmi face o deosebită plăcere să vă recomand o carte (Françoise Giroud, “Jenny Marx sau soţia diavolului”, Editura Vivaldi) care, deşi e despre Marx, n-ar fi trecut de cenzură înainte de 1989. Este o carte cu totul şi cu totul interesantă despre viaţa sentimentală a lui Karl Marx, mai exact despre relaţia tăticului Revoluţiei cu nevastă-sa, Jenny von Westphalen.

E, practic, o biografie cinstită a acestei Eve a comunismului, din care vă puteţi face o imagine despre viaţa sentimentală a familiei Marx, dar şi despre beţiile pe care autorul “Capitalului” le trăgea cu amicul Engels, despre relaţiile cu copiii, cu rudele, cu cămătarii. Pentru cei care n-au nici cea mai vagă idee despre cum arăta Marx ca om, soţ şi părinte, adică despuiat de aura asta de sfânt al clasei muncitoare cu care l-au înfofolit toţi biografii marxişti, cartea aceasta conţine mai mult decât aveţi nevoie să ştiţi. A fost un soţ neglijent, dar iubitor (a făcut cu Jenny şase copii în doisprezece ani), căruia viaţa i-a plăcut la fel de mult ca şi revoluţia.

Şi ca să înţelegeţi ce viaţă a avut ea cu el, vă ofer doar un scurt fragment din raportul unui spion prusac, Stieber, trimis special la Londra ca să se ocupe de viaţa cotidiană a familiei Marx: “În viaţa particulară e extrem de dezordonat, caustic, trăieşte ca un ţigan. Să se spele, să se îngrijescă, să-şi schimbe lenjeria de corp sunt evenimente rare la el. Deseori e beat, deseori hoinăreşte câte o zi întreagă”. Dacă adăugăm la această sumară descriere şi faptul că toată viaţa a trăit din mila lui Engels şi a altor tovarăşi cu stare, nu ne rămânem decât să conchidem că, într-adevăr, marxismul a fost o mizerie, dar prima lui doamnă a fost o eroină.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

5 Responses to “Karl Marx, un tip dezordonat, soţ neglijent, beţiv, nespălat, cu lenjeria de corp murdară”

 1. Neinfectat De Comunism says:

  ianuarie 17th, 2010 at 10:48

  nu ma mira deloc…acesti "apostoli" ai comunismului, erau niste depravati, inadaptati in a trai intr-o societate normala, niste ratati in tot ce au facut, dogmatici, incompetenti si puturosi…cam cum sunt politicienii de stanga din romania de azi…

 2. Dumitru Caruntu says:

  ianuarie 17th, 2010 at 11:25

  Multa dreptate ai, in cele afirmate.

 3. Dosarele de la CNSAS ar trebui introduse în biblioteci | A șaptea dimensiune says:

  ianuarie 31st, 2016 at 10:41

  […] Karl Marx, un tip dezordonat, sot neglijent, betiv, nespalat, cu lenjeria de corp murdara […]

 4. Cei care i-au lins fundul „Geniului Carpatilor” | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 24th, 2016 at 14:46

  […] Karl Marx, un tip dezordonat, sot neglijent, betiv, nespalat, cu lenjeria de corp murdara […]

 5. Marxismul de la „Capitalul” se-mpute | A șaptea dimensiune says:

  ianuarie 29th, 2019 at 6:46

  […] Karl Marx, un tip dezordonat, sot neglijent, betiv, nespalat, cu lenjeria de corp murdara […]

Adauga un comentariu