Şi fără UTC, vom avea în şcoală comunism ca la carte

marți, decembrie 29, 2009 11:59

ComunismInstitutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCR) şi Editura Polirom au scos în 2008 primul manual de istorie a comunismului din România.

Îmbucurător şi trist totodată. A trebuit să treacă 18 ani de la căderea regimului dictatorial până să devină materie de studiu tinicheaua legată de coada societăţii noastre. Tinerii n-au avut dreptul să afle în şcoală cine le-a omorât bunicii în puşcării, cine le-a chinuit părinţii în “libertate” şi cine le-a hărăzit să trăiască într-o ţară de care să le fie ruşine. Manualul apărut nu astupă vidul de informaţie în care au fost împinse, atâţia ani, tinerele generaţii de elevi.

În primul rând, pentru că este numai un manual opţional. Este la alegerea profesorilor dacă vor să spună elevilor adevărul recent şi dureros, pornind de la un astfel de manual sau dacă le predau, ca de obicei, istoria mitizată a unui popor născut din fericita întâlnire dintre frumoasele femei dace cu şarmanţii cuceritori romani. Vor avea curajul profesorii să aleagă manualul scos de IICCR şi să le spună copiilor ce rol au avut în istoria noastră mai de alaltăieri Ion Iliescu, bunica lui Bogdan Olteanu, tac-su lu’ Irinel Columbeanu, tac-su lu’ Adrian Năstase, tac-su lu’ Sorin Oprescu, tac-su lu’ Ludovic Orban, Văcăroiu, Micky Şpagă , mamele şi gâţii atâtor personaje care au tupeul să scoată obrazul în jurnalele de ştiri?

Şi nu cred că se va da curând la bacalaureat test grilă sub următoarea formă: “Cum se numea organizaţia criminală la care lucra până în 1989 patronul unuia dintre cele mai cunoscute trusturi de presă din zilele noastre?”. Sau “Cum se numea ocupaţia extreme de răspândită până în ’89, care le-a adus bani de poşetă doamnelor Rodica Stănoiu şi Mona Muscă?”. Oricum, cu şi fără acest manual aflat la alegerea profesorilor, elevii tot vor şti să răspundă corect, din experienţă, măcar la o întrebare: “Mai merită să rămâneţi în România?”. Manualul de comunism, dacă e unul corect, i-ar ajuta, cel puţin, să înţeleagă de ce se impune un anume răspuns la această întrebare.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

6 Responses to “Şi fără UTC, vom avea în şcoală comunism ca la carte”

 1. Cum au petrecut unii români ziua de naştere a lui Ion Iliescu | A șaptea dimensiune says:

  ianuarie 7th, 2016 at 19:18

  […] Şi fără UTC, vom avea în şcoală comunism ca la carte […]

 2. KGB-istul Ion Iliescu punea tortionari comunisti sa scrie despre crimele comunismului | A șaptea dimensiune says:

  ianuarie 7th, 2016 at 19:43

  […] Şi fără UTC, vom avea în şcoală comunism ca la carte […]

 3. KGB-istul Ion Iliescu este coautorul procesului de rusificare din Basarabia, după 1989 | A șaptea dimensiune says:

  ianuarie 7th, 2016 at 20:09

  […] Şi fără UTC, vom avea în şcoală comunism ca la carte […]

 4. Ce a naţionalizat dictatura comunistă ieri, azi, după 1989, este furat de Biserica Ortodoxă Română | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 6th, 2016 at 18:49

  […] Şi fără UTC, vom avea în şcoală comunism ca la carte […]

 5. Condamnat la puşcărie de comunisti fiindcă îi plăcea muzica | A șaptea dimensiune says:

  septembrie 15th, 2018 at 14:41

  […] Şi fără UTC, vom avea în şcoală comunism ca la carte […]

 6. Karl Marx, un tip dezordonat, sot neglijent, betiv, nespalat, cu lenjeria de corp murdara | A șaptea dimensiune says:

  august 8th, 2019 at 14:01

  […] Şi fără UTC, vom avea în şcoală comunism ca la carte […]

Adauga un comentariu