Cantarul, trecut, prezent si viitor

duminică, iulie 19, 2015 9:09
Posted in category Diverse

Casa, gradina, Caruntu Elena, TataraseniÎmi amintesc cu nostalgie de perioada în care, la magazine, erau acele cântare cu pietre, astăzi exponate de muzeu. Acele balanțe, ce măsurau masa produselor cumpărate în acea perioadă, au însoțit copilăria multora dintre noi. Au trecut anii, iar odată cu trecerea lor au apărut tehnologii moderne de cântărire.

Cum a apărut cântarul

Se pare că egiptenii au fost primii oameni de pe Terra interesați să măsoare, prin cântărire, anumite obiecte. În urmă cu aproximativ 7000 de ani, apărea forma cea mai simplă a cântarului, adică balanța. “Cântăritul lucurilor se făcea prin balansul a două greutăţi puse la capetele unei bări orizontale. Bara centrală era susţinută la mijloc de un pivot, iar pe laterale, la distanţe egale, avea două talere suspendate cu sfoară. Când nu era nimic pus pe unul dintre talere, balanţa stătea echilibrată. La început era folosită pentru a cântări obiecte mici. Se spune că avea o acurateţe de 99%.” Tot egiptenii, se presupune, au introdus și greutățile pentru cântar. Cântarul egiptean a fost perfecționat de romani. “Balanţa avea acum pe una dintre jumătăţile braţului central o singură contragreutate ce putea fi deplasată de-a lungul pârghiei, până când îşi găsea echilibrul. Articolul de cântărit era pus pe braţul mai mic, iar contragreutatea era deplasată până la găsirea echilibrului. Marcajul dintre cele două braţe arăta greutatea.” Cu alte cuvinte, romanii au pus bazele cântarului modern.

Cântarul în ziua de azi

Și dacă egiptenii și romanii au început cântărirea obiectelor, folosind tehnica acelor vremuri, astăzi s-a ajuns la posibilitatea de a cântări o moleculă. Primul cântar pentru molecule a fost creat recent de o echipă de cercetători de la California Institute of Technology (Caltech). Iar știrea este din 2012. Între timp, se pun, probabil, bazele altor tehnologii de cântărire, pe care cu greu ni le putem imagina în acest moment.

Itgstore.ro, dacă vrem cântare electronice însoțite de buletinul de verificare și avizare metrologica

Dacă vrem cantare electronice, livrate rapid în toată țara, itgstore.ro este soluția. Putem alege din următoarea ofertă: cântare comerciale electronice (cu afișaj LCD sau 3 afișaje duble, comunicare RS232), cântare comerciale cu etichetă, cântare de precizie, cântare numărare piese, cântare platformă, cântare cu cârlig. Produsele sunt de calitate (brand-uri renumite), iar prețurile sunt accesibile. Pentru firma sau afacerea ta, www.itgstore.ro este locul unde poți comanda online cele mai performante cântare electronice.

Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu