Ce va aduce anul 2014 în domeniul IT

joi, februarie 13, 2014 21:46
Posted in category IT

A saptea dimensiuneGadgeturile care vor marca anul

Smartphone-uri biometrice, tablete ieftine ca braga, televizoare cu ecrane flexibile şi imprimante 3D accesibile, acestea se anunţă a fi principalele tendinţe tehnologice ale acestui an.

După un an 2013 în care giganţii IT au dezamăgit într-un fel sau altul, lansând produse care nu au impresionat audienţa, anul acesta se anunţă a fi spectaculos pentru pasionaţii de tehnologie. La capitolul smartphone-uri, toate privirile vor fi aţintite către Samsung şi Apple, cei mai mari producători din lume. Samsung nu a venit cu un design inedit în ceea ce priveşte Galaxy S4, iar caracteristicile lui Note 3 au fost anticipate de majoritatea specialiştilor. De la viitorul vârf de gamă se aşteaptă ceva revoluţionar, pe lângă procesorul pe 64 de biţi pe care sud-coreenii l-au anunţat deja.

Apple, care a introdus pe iPhone 5S funcţia de deblocare a telefonului folosind amprenta, va trebui să vină, de asemenea, cu ceva nou, cel puţin în privinţa designului care nu a fost modificat de patru ani. De la restul urmăritorilor, analiştii se aşteaptă ca aceştia să introducă modele cu caracteristici superioare, precum memorie RAM de 3 GB, camere foto de peste 20 de megapixeli şi procesoare performante. Utilizatorii se aşteaptă ca viitoarele terminale să includă sisteme de scanare a retinei, aplicaţii care să măsoare tensiunea arterială și pulsul, iar parolele să fie înlocuite cu cititoare de amprente. În ceea ce priveşte tabletele, anul acesta producătorii vor continua să lanseze modele tot mai subţiri şi cu o calitate din ce în ce mai bună a ecranului. Pe piaţă vor apărea mai multe tablete accesibile cu procesoare precum Tegra 4 sau Snapdragon 800. Tabletele sub 200 de dolari vor invada piaţa, marii producători încercând astfel să câştige cotă de piaţă. Producătorii autohtoni de tablete precum Allview, E-Boda sau Evolio vor avea, aşadar, o concurenţă serioasă.

Ceasul inteligent, care va revoluţiona piaţa

Ceasurile inteligente se anunţau a fi vedetele anului trecut. Galaxy Gear, modelul de la Samsung, nu a fost primit foarte bine de public, iar acum toată lumea se uită la Apple. iWatch este, anul acesta, unul dintre cele mai aşteptate produse de la Apple, pe lângă noile iPhone şi iPad.

Conform unor surse din interiorul companiei, cel puţin 100 de oameni lucrează la proiectul iWatch. Compania a înregistrat numele iWatch în mai multe ţări şi are 79 de patente care conţin cuvântul „încheietură“. Apple va intra pe o piaţă deja aglomerată. Pebble, Samsung, Sony, ZTE, Qualcomm au deja un ceas în portofoliu, iar LG, Google şi Dell intenţionează să lanseze un astfel de dispozitiv. Niciunul dintre ceasurile producătorilor de mai sus nu a impresionat. Apple speră ca iWatch va avea acealaşi traseu precum a avut playerul muzical iPod, telefonul iPhone sau tableta iPad. Acest produs nu trebuie să fie doar cel mai bun dintr-o categorie, ci trebuie să reinventeze o piaţă şi să o domine. Ceasul va avea şi un design inedit, nu degeaba Apple a angajat doi oameni importanţi din industria de fashion, Paul Deneve, fostul CEO Saint Laurent şi Angela Ahrendts, fost CEO Burberry.

Televizoare, ecrane curbate şi flexibile

Samsung şi LG au lansat, anul trecut, primele telefoane cu ecran curbat Galaxy Round şi LG G Flex în Coreea de Sud. Anul acesta, telefoanele vor ajunge pe majoritatea pieţelor, însă mai important este faptul că LG a demarat producţia de masă pentru ecrane flexibile. Având o diagonală de 6 inchi, ecranul este destinat smartphone-urilor şi este construit din substraturi de plastic. Până la crearea unui smartphone flexibil mai este însă nevoie de ceva timp. Producătorii trebuie să găsească mai întâi o sursă de energie pentru acesta, care să se poate plia şi care să poată reveni la forma iniţială.Probabil că rivalii de la Samsung lucrează la acest lucru chiar în acest moment. În ceea ce priveşte piaţa de televizoare inteligente, aceasta este aşteptată să crească de la 87 de milioane, în 2013, la 125 de milioane anul acesta, conform datelor Display Research. Accentul va fi pus pe televizoarele cu rezoluţie 4K, de patru ori mai bună decât cea full HD. LG, Samsung, Panasonic, Sony, Sharp sau Toshiba vor lansa modele care vor impresiona prin calitatea imaginii şi prin conectivitatea oferită. Este de urmărit duelul sud-coreenilor care au lansat televizoarele cu ecrane curbate şi care ar putea introduce anul viitor modele cu ecrane curbate mai mari sau primele televizoare 8K. Primul televizor cu ecran curbat de la LG a ajuns deja în ţara noastră, are 55 de inchi şi se comercializează la preţul de 9.000 de euro.

Realitate augumentată şi imprimare 3D

Un alt moment pe care pasionaţii de gadgeturi îl aşteaptă cu nerăbdare, anul acesta, este lansarea ochelarilor de realitate augumentată de la Google. Denumiţi Google Glass, aceştia sunt testaţi în prezent de un public select, urmând a fi puşi în vânzare anul acesta la un preţ estimativ de 300 de dolari. Aceştia vor permite purtătorului să obţină acces la informaţii în timp real, să acceseze e-mailul, să trimită mesaje-text, să captureze fotografii sau clipuri video, să primească informaţii despre un anumit traseu sau traduceri din alte limbi. Samsung, dar şi alte companii pregătesc asemenea ochelari, astfel încât competiţia pe această piaţă va fi aprigă. Un domeniu promiţător care va creşte anul acesta este cel al imprimării 3D. Posibilitatea de a imprima obiecte 3D realizate din plastic sau alte materiale, precum aluminiu surâde tot mai multor oameni. Există o gamă foarte largă de imprimante 3D, de la cele de uz industrial până la cele de uz casnic. Dacă imprimantele 3D folosite în industrie costă până la un milion de dolari, cele destinate producţiei de obiecte la scară mică pot fi achiziţionate la preţuri începând de la 1.000 dolari. Anul acesta, preţul acestor imprimante este aşteptat să scadă, şi din ce în ce mai mulţi îşi vor permite o imprimantă 3D acasă. Cu o astfel de imprimantă se pot crea de la obiecte utile, precum scule, la jucării sau instrumente muzicale.

Principalele „scene“ IT &C

Cele mai multe lansări vor avea loc, anul acesta, tot la târgurile de electronice, deşi în ultima vreme multe companii au început să copieze Apple şi organizează evenimente separate.

Consumer Electronics Show – Las Vegas (7-10 ianuarie)

Este considerat cel mai important târg al anului, deoarece este primul din an. La ediţia de anul trecut au participat peste 3.000 de companii, iar târgul a fost vizitat de peste 150.000 de persoane. Prima ediţie a fost organizată în 1967, iar de-a lungul timpului aici au fost prezentate, în premieră mondială aparatul video (VCR), camcorderele, CD-ul sau televizoarele HD. Vedetele la CES 2014 se anunţă a fi televizoarele, poate vom asista la lansarea unor modele 8K, tabletele şi electronicele „purtabile“ precum ceasurile inteligente sau ochelarii de realitate augumentată.

Mobile World Congress – Barcelona (24-27 februarie)

Cea mai mare expoziţie a industriei de telecomunicaţii din lume se va desfăşura anul acesta în perioada 24-27 februarie. Cei mai importanţi oameni din industrie vor veni la Barcelona pentru a susţine conferinţe şi pentru a-şi dezvălui produsele. Anul trecut, chinezii de la Huawei şi ZTE au impresionat cu standurile lor, dar şi cu telefoanele anunţate. În acest an vom asista la lansarea modelelor cu ecrane mari şi cu conectivitate 4G.

CeBIT – Hanovra (10-14 martie)

CeBIT este cel mai mare târg IT din Europa. În fiecare an, în Germania, vin peste 4.000 de companii din 70 de ţări pentru a-şi prezenta ultimele tendinţe din lumea digitală. Imprimantele 3D vor face din nou senzaţie la târg, iar preţul lor va deveni mai accesibil pentru publicul larg.

Computex – Taipei (3-7 iunie)

Cel mai important târg de tehnologie din Asia, Computex va ajunge anul acesta la cea de a 34-a editiţie, potrivit capital.ro. Computex adună anual peste 1.700 de expozanţi şi 135.000 de vizitatori. Niciun mare producător de electronice nu îşi permite să lipsească de la acest eveniment unde de multe ori sunt lansate produse extraodinare în premieră mondială.

IFA – Berlin (5-10 septembrie)

IFA ajunge anul acesta la ediţia cu numărul 54. La IFA Berlin a fost prezentată, în anul 1962, prima casetă audio de către olandezii de la Philips.
Peste 250.000 de vizitatori sunt aşteptaţi să treacă pragul târgului de la Berlin anul acesta, pentru a vedea cele mai noi telefoane, tablete sau televizoare
inteligente.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu