Ceasuri originale

joi, iunie 29, 2017 8:54
Posted in category Diverse

Casa, gradina, Caruntu Elena, TataraseniAstăzi ceasul este peste tot. Aproape că nu mai ştii unde să te uiţi pentru a afla ce oră este. Pe telefonul mobil, pe calculator, pe bordul maşinii sau oriunde în altă parte, ceasul a devenit o prezenţă firească, ce trece neobservată în vâltoarea vieţii. Şi totuşi: dacă ar fi să aleg un ceas pe care l-aş folosi în majoritatea timpului, aş alege unul dintre modelele de ceasuri originale. Nu mi-au plăcut niciodată chinezăriile ieftine şi de proastă calitate. În afara faptului că erau de prost gust, false şi cu aspect respingător, durata lor de viaţă era direct proporţională cu preţul plătit.

M-am întrebat de multe ori de ce chinezii fac produse atât de proaste, cu care au împâzit lumea. Un posibil răspuns poate fi acesta: fiind foarte mulţi, la ei nu prea contează unicitatea şi originalitatea, deoarece este greu să inventezi modele unice pentru câteva sute de milioane de oameni; şi atunci se merge pe uniformizare, pe calea produsului ieftin şi slab calitativ, dar care satisface repede nevoia de moment a consumatorului. De exemplu, un chinez obişnuit dacă ar alege un ceas dintre modelele de ceasuri Fossil cu siguranţă ar avea de câştigat din toate punctele de vedere, inclusiv financiar, dar ar pierde senzaţia falsă a momentului în care, cu puţini bani, are impresia că nevoia lui este satisfăcută, chiar dacă, într-un timp relativ scurt, va realiza că a făcut o alegere greşită.

Pentru mine, modelul unei persoane de succes nu este neapărat un milionar excentric, deşi nu-mi indisplace să fiu unul dintre milionari, care-şi permite să cumpere orice produs, inclusiv să aleagă, fără a sta pe gânduri, să-şi schimbe ceasul cât mai des, optând, de exemplu, pentru unul dintre modelele de ceasuri Casio, ci mai degrabă persoana de condiţie medie care ştie că un produs original merită ales, chiar dacă nu o faci foarte des, astfel de produse fiind cele care aduc un plus de farmec şi uitilitate vieţii de fiecare zi.

Cred că nu avem foarte mult timp la dispoziţie, în această viaţă, pentru a irosi acest timp în compania unor produse de proastă calitate, care, până la urmă, pun o emblemă nu foarte plăcută persoanei noastre, cei din jur fiind astfel obligaţi să ne eticheteze într-un anumit fel. Dimpotrivă, folosind produse de calitate, ceasuri originale de exemplu, imaginea noastră în ochii celorlalţi va avea de câştigat şi, mai important, vom fi mulţumiţi de noi înşine, de alegerile făcute. Până la urmă, spunea cineva, fericirea înseamnă şi să fii mulţumit de tine, să fii împăcat cu tine însuţi. Iar produsele originale fac acest drum, spre împăcarea cu sine, ceva mai uşor de parcurs.

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu