Chirie sau proprietate privata – ce alegi?

joi, august 10, 2017 21:36
Posted in category Diverse

Casa, gradina, Caruntu Elena, TataraseniSe spune ca romanii au un acut simt al proprietatii pentru ca in comparatie cu europenii prefera sa isi achizitioneze un apartament. Cu orice pret! Cu alte cuvinte sunt extrem de interesati sa devina proprietari, chiar daca nu au mijloacele necesare, adica nu dispun de banii necesari. Strainii sunt mai relaxati din acest punct de vedere, prefera mai degraba chiriile, insa diferenta o face faptul ca nu mai locuiesc cu parintii pana cand apuca sa implineasca aproximativ 25 de ani.

Intre a fi chirias si a fi proprietar

Desigur ca oricine si-ar dori sa fie proprietar de imobil in conditiile in care ar avea si resursele financiare necesare unei astfel de achizitii. In lipsa ei, marea majoritate se indreapta spre alternative precum un imprumut de nu mai putin de 20 de ani. Cam aceasta e tendinta. Parca nu mai suna atat de convingator.

Daca inclini spre ideea de chirie scapi cel putin de povara unui imprumut bancar. Ce sa fie pana la urma? Iata care sunt avantajele de a detine un apartament. Si mai interesant ar fi sa detii apartamente noi Brasov sau in zone de maxim interes turistic – acolo ai toate sansele sa amortizezi investitia in scurt timp, daca le inchiriezi. Despre asta vorbim chiar in randurile ce urmeaza:

  • Daca esti proprietar nu e musai sa si locuiesti acolo. Cu un apartament pe care il detii poti scoate banii din inchirieri, un venit pasiv pe care ti-l asiguri fara sa faci prea multe. Practic, daca esti de cealalta parte a baricadei inseamna sa ai avantajul de a gasi chiriasi. Dupa caz, poate deveni o zona comerciala sau nu, chiria tot se plateste.
  • Pentru zone turistice – Constanta, Brasov, etc. – o locuinta la munte sau la mare iti asigura si vacanta, fara cheltuieli de cazare. Cat nu locuiesti acolo, de asemenea se poate inchiria pe bani frumosi.
  • Cand detii un imobil poti aduce ce imbunatatiri si schimbari doresti, fara sa depinzi de cineva.

Trecand de partea cealalta, sa ne gandim ca un chirias are si el avantaje. In primul rand, nu are grija unui imobil in ceea ce priveste plata taxelor si impozitelor. Orice defectiune revine in grija proprietarului, astfel ca din suma platita sta fara griji in acea locuinta.

Dupa caz, in functie poate si de timpul alocat unei chirii se prea poate sa fie mai avantajos sa detii un imobil decat sa platesti doar sa locuiesti acolo. Este desigur un angajament pe toata viata, iar daca depinzi de o institutie bancara exista si anumite aspecte care determina posibilitatea de a cumpara sau nu imobilul dorit.

In linii mari pare destul de transanta idea: ai bani, ii investesti intr-un imobil pentru ca pe termen lung se merita. In caz contrar, cand bancile nu accepta sa iti ofere un imprumut, te rezumi la chirie. Raportat la bugetul oricarei persoane, sa detii un imobil este clar mai avantajos. Si de aici pretentiile merg mai departe; spre exemplu sa iti doresti achizitia unui apartament realizat dupa bunul plac, unul nou, la cheie.

Apartamente noi Brasov

Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu