Copiii au nevoie de mame fericite

luni, decembrie 2, 2019 10:12
Posted in category Diverse

Mame fericitePoate ca nu exista implinire mai mare in viata ca aceea de a aduce pe lume copii. Mamele au insa odata cu acest statut si una dintre cele mai mari responsabilitati vreodata, de a creste puiul de om. Nu este doar partea materiala, ci mai ales cea emotionala, de a educa un copil cu blandete, oferind ce e mai bun din ea. Pana cand nu mai poate.

Mamele sunt si ele vulnerabile, obosite, dar de cele mai multe ori nu isi permit sa arate aceste stari. Se simt intr-o competitie cu altele, care pot sa faca de toate si pozeaza in familia perfecta. Se vor compara cu propriile mame, bunici si se vor incuraja spunand ca acestora le-a fost mai greu si totusi au reusit. Mamele ar trebui sa lase garda jos si sa ceara ajutor specializat, psihoterapie individuala adulti daca este nevoie. Pentru ca mai intai de toate, tot ce si-ar putea dori un copil este o mama sanatoasa si fericita.

Stresul educatiei altfel

Unele mame sunt setate pe ideea de a oferi si educa copilul dupa o cu totul alta filozofie de viata fata de cum au fost ele crescute la randul lor. Ajung astfel sa fie extrem de setate, sa faca o obsesie in acest sens. Zeci de carti de parenting pe care le cumpara, sute de pareri nu o vor ajuta insa sa fie o mama blanda, disponibila pentru copilul sau intelegatoare. Sa nu uitam ca cei mici nu sunt experimentele celor mari.

Totusi, cum sa stie cand este suficient ce fac pentru copil? Cum sa isi dea seama daca fac bine ceea ce fac? In fond, orice mama simte ca este neputincioasa la un moment dat, dar nu are puterea sa o recunoasca. Poate insa sa compenseze oricand cu multe dovezi de iubire.

Perfectiunea nu exista

Despre intentiile bune pe care le are orice parinte este inutil sa vorbim pentru ca toate mamele isi doresc ce e mai bun pentru proprii copii. Doar ca stradania aceasta duce la obsesia de a face totul perfect. Asa ajung sa isi creeze iluzia ca au de muncit la perfectiunea dorita, isi proiecteaza propria viata in cea a copilului si ajung sa ii interzica acestuia diverse lucruri spre exemplu.

Iata deci cateva aspecte din viata mamelor care ar trebui sa fie teme de gandit. Mamele au nevoie la randul sau sa fie ghidate corect pentru a crea o legatura unica cu cel mic. Au nevoie sa fie relaxate, sa le fie validate toate eforturile pe care le fac pentru copii, sa fie sustinute si iubite. Au nevoie uneori si de un psihoterapeut care sa le ajuta sa isi dea seama unde gresesc sau ce ar putea imbunatati la educatia pe care o ofera copilului sau.

Cum pot ele fi mai bune, daca nu muncesc pentru acest scop? Din fericire, acum avem si specialisti in acest domeniu si a merge la terapie inseamna a accepta ca este nevoie si de educatie emotionala. La psihart.ro vor gasi sprijinul de care au nevoie.

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu