Cum a aparut incaltamintea

duminică, august 2, 2015 10:32
Posted in category Diverse

Casa, gradina, Caruntu Elena, TataraseniÎn urmă cu mii de ani, oamenii au realizat că trebuie să-și protejeze tălpile. Pietrele colțuroase, nispul fierbinte sau terenul aspru au determinat apariția încălțămintei.

Primele forme de încălțări

La început, încălțările se făceau din fire de iarbă sau fire de piele de animale împletite. De exemplu, printre relicvele Egiptului antic au fost găsite sandale confecționate din frunze de papirus împletite. Și dacă tot am amintit de sandale, acestea au fost cele mai populare încălțări în țarile cu climă fierbinte. Romanii mai ales, dar și grecii, foloseau pe scară largă sandalele, inclusiv pentru încălțarea soldaților. În cazul romanilor înstăriți, sandalele cuprindeau și obiecte din aur sau pietre pretioase. În țările cu climă rece erau folosiți mocasinii. În vechime, modelele de încălțăminte acordau puțină atenție comodității, accentul fiind pus pe alte aspecte ale producerii obiectelor de încălțăminte. Pâna pe la 1850, încălțămintea era produsă manual, în ateliere specializate. Prima mașină de produs încălțări a fost creată în SUA, iar începând din acea perioadă s-a trecut la automatizarea procesului de confecționare a încălțămintei.

Evul Mediu a fost întunecat și în privința încălțămintei

În Evul Mediu încălțările erau foarte scumpe. Dacă aveai pereche de cizme noi, le foloseai numai în ocazii speciale. Așa s-a ajuns la tot felul de situații, cel puțin ciudate. Oamenii mergeau prin noroi desculti și își puneau cizmele doar atunci când intrau în oraș sau în curtea bisericii, până atunci ducându-și cizmele sub braț. Călugarii umblau desculti, pentru a-și afișa sărăcia și umilința.

Câteva curiozități din domeniul încălțămintei (știați că …)

  • Până în secolul al XIX-lea pantofii au fost identici, ca formă, pentru ambele picioare. Pentru prima dată, în acea perioadă, în Philadelphia s-au produs pantofi individuali pentru fiecare picior.
  • Cea mai scumpă pereche de pantofi a fost creată în 1989. Pantofii aveau încrustați rubine și diamante și costau 3 milioane de dolari.
  • Medicii recomandă purtarea pantofilor cu tocul mai mic de 5 cm.

Miniprix.ro, daca vrem încălțăminte de calitate la prețuri mici

Suntem în plină vară și s-ar putea să avem nevoie de slapi pentru barbati. Îi putem comanda online la legătura de mai jos. Modele diverse, culori diferite, prețuri accesibile. Miniprix.ro oferă o gamă diversă de încălțăminte, dar si de îmbrăcăminte, la prețuri mici sau cu importante reduceri de preț. Pentru femei, bărbați, copii, bebeluși. Iar toate aceste produse sunt, evident, de ultimă generație. Adică vom fi mereu în ton cu noile tendințe. Plus că bugetul nostru nu va plânge (dimpotrivă) dupa ce comandăm produsele dorite.

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu